Czas na zmiany.. Fi czy V-tec.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Re: Czas na zmiany.. Fi czy V-tec.

Post autor: figaro » sob 16 lut 2013, 20:59

A co Ci serce podpowiada :?: :wink:
Idź za głosem serca, wszak to Ty będziesz sie z tym FI lub V-TECEM męczył. :evil
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » sob 16 lut 2013, 21:02

pewnie VTEC z silnikiem FI.to bylby ideal
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 16 lut 2013, 21:19

kamil grudziadz pisze:pewnie VTEC z silnikiem FI.to bylby ideal
Jak mi się marzy taki motocykl. :roll: :roll:

Jeśli Cię nie będzie bolał ten rozrząd na "kecie" to ja bym brał V-Teca. Bardziej mi się podoba z wyglądu niż Fistaszek.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » sob 16 lut 2013, 23:31

Zastaw się a postaw się :wink:

Kupno motocykla to jedno trzeba go jeszcze utrzymać jeżeli po zakupię będzie cię stać na ewentualne naprawy , klocki itp.
to V-tec . jeżeli nie fi .

Nie słuchaj ludzi , ja się już na tym nie raz przejechałem . Mądry Polak po szkodzie , Osoby wcześniej obalają te mity i słusznie .

Latam na V-TECu nie trzeba wymieniać całych rozrządów , jeżeli słyszysz łańcuszek to napinacz . Ale tyle lat i tylko o jednej osobie słyszałem która musiała wymienić .

Co do kopnięcia jest ale nie zrażaj się , konstruktorzy przewidzieli wszystko i tyłek tobie nie ucieknie . Prędzej przez stare opony niż przez V-Tec.

Jedyny problem jaki możne cię napotkać to regulacja zaworów V-Tec to mało osób umie robić lub się boi . Jestem po więc ja co pisz .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » ndz 17 lut 2013, 08:41

Proszę nie obrażać Tico, to bardzo dobry samochód jeździłem nim 4 lata :)

A z fi i vtec to jest dokładnie kierowanie się sercem albo rozumem. Mi osobiście vtec na plus ma to że jest ładny z boku i z tyłu ale lampy przednie ma takie skuterowe.
A znowu w Fi nie podoba mi się tylna lampa.
Pozatym jeżeli jest możliwość nie grzebania w rozrządzie to chyba lepiej, masz ten wewnetrzny spokój że to Cie nie dotyczy. No i vtec już tak ładnie nie brzmi ;)
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Mawet
bywalec
bywalec
województwo: łódzkie

Post autor: Mawet » ndz 17 lut 2013, 09:11

Mi w Fi brakuje ogona z vita z jego wydechami. Przód w Fi bardzo mi się podoba. NI mniej niż w v-tecu.
Fi też trzeba serwisować i też trzeba o niego dbać. Fakt wyjdzie trochę taniej przy zaworach. I spokój z rozrządem. Ale z kolei regel potrafi zrobić niespodzienakę a to też nie jest tania sprawa. Co wybierzesz będzie dobrze - tylko wybierz to co Ci się bardziej podoba i co będzie w lepszym stanie.

Awatar użytkownika
lukmajster
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: lukmajster » ndz 17 lut 2013, 12:29

Dzieki wszytskim za pomoc! pozdrawiam

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » ndz 17 lut 2013, 12:38

A Ja tam jeżdżę już chyba od 2007 FI jedną i drugą ... i nie narzekam i zmieniał nie będę przez kolejne kilka lat zapewne. Nic przy Niej nie robię w silniku, wszystko w normie. Leję oliwę, zmieniam płyny gdzie trzeba, klocuchy...dbam jak mogę...i kurna przelatam Nią w cholerę ... i wg mnie lina FI to najpiękniejsza linia z VFR-ek.

Vitek łagodniej wchodzi w zakręty, jakoś tak łatwiej, ale jak założysz do FI Michelin Pilot Sport np .... to chodzi po winklach jak naked.

Masz teraz 36 ? weź Fi .... a nie będziesz miał żadnych ALE przez wiele lat .... ale zadbaną... no i podstawa to ładnie brzmiący wydech :) Ixil....Micron :)
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Kolega_PL
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Kolega_PL » ndz 17 lut 2013, 13:26

KolczyK pisze:..... ale jak założysz do FI Michelin Pilot Sport np .... to chodzi po winklach jak naked.
Trochę ciężko będzie http://allegro.pl/letnie-michelin-pilot ... 73383.html :biggrin
A może Ci chodziło o opony do skutera http://www.michelin.pl/opony-motocyklow ... eSegment=4 :biggrin

Tak czy siak Fi bardzo miło wspominam, sprzęt mega wygodny, uniwersalny, niezawodny. V-tec niestety to większe kkoszta zakupu, ładniejszy wygląd, lepsze prowadzenie, wieksze koszta eksploatacji. Moim zdaniem za tą kwotę to kupisz w świetnym stanie fi i jeszcze go fajnie wyposażysz.
Adam

Awatar użytkownika
patrycy77
bywalec
bywalec
Imię: Patrycjusz

Post autor: patrycy77 » ndz 17 lut 2013, 15:19

To może coś dodam od siebie.
Na vitku przejeździłem w sumie tylko jeden sezon i takie moje spostrzeżenia:
1. Wygląd z porównianiu z Fi - nie ma co porównywać, fi wygląda dużo starzej,a v-tec dalej nowoczesny - ale to rzecz gustu.
2. Prowadzenie - vtec super (szczególnie na torówkach), na fi nie mogłem się jakoś odnaleźć - po 100km byłem wykończony...może mi nie pasuje.
3. Awaryjność - rozrząd sprawa jasna, mi zaczynają czasem dzwonić łańcuszki, chyba podciągnę napinacze i powinno być ok. Poza tym nic sie nie dzieje.
4. Spalanie....i tu zaskoczenie...jakoś mam problem zejść poniżej 10l/100km. Nawet na autostradzie (ale trzymałem prędkość 170-190 przy silnym wietrze). W mieście nie lepiej, tylko że ja nie schodze poniżej 7tys. obr ;)
5. Osiągi - vtec zaskakuje czasami...jadąc na jedynce, przy 7 tys. obr. odkręcasz do końca i piękny pion...i tak jedziesz ;) Nie wiem jak fi - nie próbowałem.
6. Vtec - piękny ryk silnika po włączeniu vteca (mi pasuje)
7. Wkurza mnie czasem temperatura przy której włącza sie v-tec (65 stopni). Zazwyczaj czekam az sie zagrzeje i potem jade - bo bez vteca to to nie jedzie. Przynajmniej nie katujemy sprzeta na zimno.
Ja bym i tak kupił v-teca - jesli chcesz wydac tyle ile pisałeś (13 tys)...za fi chyba za duzo co nie? za tą kasę trochę przestarzały model...ale jak kto woli;)
Pozdrawiam...aaa jak co, to mogę Ci mojego sprzedać ;)
Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...
Mi się kiedyś wydawało....że jestem pewny:p

Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Post autor: Higga » ndz 17 lut 2013, 15:23

Patrycy fajnie napisane :) piwko

Awatar użytkownika
crucial
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Patryk
województwo: łódzkie

Post autor: crucial » ndz 17 lut 2013, 16:16

Mając do wydania 15-16 tys. to ja na Twoim miejscu bym sie nie zastanawiał, tylko szukał zadbanego Triumpha ST 1050. Wygląd ekstra, mocy też nie powinno brakować, bardzo ładna krzywa momentu obrotowego. Widziałem test gdzieś (długodystansowy) na niemieckiej stronie i wypadł bardzo dobrze. Jeśli chodzi o mnie, to jedyny godny następca mojej RC36, chociaż pewnie i tak jej nigdy nie zmienie.
To była moja prywatna opinia (mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany).

Awatar użytkownika
lukmajster
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: lukmajster » ndz 17 lut 2013, 16:38

Wydaje mi sie Fi plus zakup do niej jakis kuferkow itp bedzie najlpeszym rozwiazaniem:P choc nie wyluczam jesli trafi sie jakis interesujacy v-tec moze sie skusze:P dzieki za inormacje, a powiedzcie mi czy v-teckiem da rade jechac płynie na 6 tys obr w momencie kiedy v-tec zaczyna sie odzywac? :)

Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Post autor: Higga » ndz 17 lut 2013, 16:55

Tak, tylko nie szarpac gazem

Awatar użytkownika
patrycy77
bywalec
bywalec
Imię: Patrycjusz

Post autor: patrycy77 » ndz 17 lut 2013, 20:21

Słuchaj Lukmajster - widze, że jesteś z Jastrzębia, a ja z Rybnika....podjedź, przejedziesz się i sam ocenisz...oczywiście jeśli warunki pozwolą.
Pozdro ;)
Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...
Mi się kiedyś wydawało....że jestem pewny:p

ODPOWIEDZ