Wakacje 20.07.09-05.08.09 -> KRYM

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » pt 26 cze 2009, 00:40

temat dziwnie ucichł... czyżby ludziska porezygnowali? :)
mam nadzieje że nie bo nabrałem straszną ochotę na tą wyprawę. No i paru kompanów bym miał..... tylko trzeba się zgadać co do kosztów.... jaki limit?
Try before you die!

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pt 26 cze 2009, 09:47

siemasz
Temat nie ucichl tylko mam duzo roboty i nie mam czasu ogarnac szczegolow, najpozniej w niedziele przedstawie szczegolowy plan, terminy i orientacyjne koszty (tak jak obiecalem - do konca tego tygodnia ;) ). Narazie wszystko rozchodzi sie o to, ze nie mam map i przewodnikow jeszcze, ale na dzisiaj jestem umowiony i bede wszystko mial. Wyjazd albo 19 kolo poludnia (niedziela) albo poniedzialek rano. Wczesniej nie moge ze wzgledu na slub i wesele, na ktorym jestem swiadkiem, duzba czy jak to sie zwie ;]

Zreszta, sa szczegoly czy ich nie ma - zawsze mozna spakowac namiot i ogien ;)

Co do opcji, ze wzgledu, ze bylem na Krymie w ubieglym roku i gledzenie plecaczka ;] ja najprawdopodobniej zdecyduje sie na opcje z Bulgaria.

Daniel - 10 dni moze byc malo. Droge na Krym trzeba na 2 dni liczyc w jedna strone. Co prawda znam kozakow co na raz robili Mercedesem ML, ale jechali non stop ok 14 godzin. Co prawda im blizej Krymu tym drogi lepsze i mozna sie pokusic o jazde w nocy. Ale w tym przypadku Odessa raczej odpada... Rozkminie koszty i przedstawie. Ja tez chcialbym sie zamknac w 1,5k na glowe.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 26 cze 2009, 10:10

17.06.2009 - benzyna bezolowiowa 95:
Ukraina - ~3zl :D
Rumunia - nie licze, bo zaleje do pelna przed wjazdem i przelece cala na jednym baku
Bulgaria - ~ 4,80zl

(wg PZMOT)
Ostatnio zmieniony sob 27 cze 2009, 12:09 przez binio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » sob 27 cze 2009, 03:04

Dobra, pierwsze przymiarki.
Opcja a) Bulgaria

1) Polska -> Odessa
- przekroczenie granicy w Dorohusku, dalej przez Kijow do Odessy (wiekszosc drogi autostrada) ~ 1000km od granicy do Odessy
- przekroczenie granicy w Rawie Ruskiej dalej Lwow, Chmielnicki, Winnica, Human do Odessy (drogi krajowe) ~ 850km od granicy do Odessy

2) Odessa -> Bułgaria
- przekroczenie granicy UA/RU w Reni/Galati, przeciecie Rumunii i w Vama Veche przejezdzamy granicy z Bulgaria ~ 600km

3) Bulgaria :mrgreen:

POWROT
- Bulgaria -> Krakow przez Rumunie, Wegry i Slowacje ~ 1400km

Lacznie nie bede pisal ile, dojda do tego jeszcze wypady juz na miejscu w Bulgarii, moze po drodze cos ciekawego bedziemy chcieli zobaczyc (vide: Delta Dunaju...)

Pierwsza przymiarka co do kosztow, policzylem ile wydam na paliwo zakladajac, ze moja Niunia spali 6,5L/100km (bede jechal jak cipka zeby plecaczkowi bylo dobrze) ŁĄCZNIE na palliwo wydam ok 900zl. Uwzgledniajac ceny paliw, przed rumunia sie zaleje bak do pelna na ukrainie ;)

Droge do Odessy chyba na dwa dni rozloze, nie wiem jak jest z jakoscia drog, chyba zeby z samego rana na autostrade poleciec to mozna sie pokusic o jeden dzien podrozy.

Reszta planu jutro i w niedziele ;)
Ostatnio zmieniony sob 27 cze 2009, 12:09 przez binio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » sob 27 cze 2009, 03:15

Planowana trasa (opcja powrotu przez Rumunie - dowiem sie ktoredy lepiej)

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 836&num=10
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » sob 27 cze 2009, 14:21

binio pisze:Droge do Odessy chyba na dwa dni rozloze, nie wiem jak jest z jakoscia drog, chyba zeby z samego rana na autostrade poleciec to mozna sie pokusic o jeden dzien podrozy.
Reszta planu jutro i w niedziele ;)
Trudno wybrac , ale szybka jazda w 1 dzien = 0 uciechy dla oka
Jechałm na raz do holandii 1450 i nie powiem zeby to było , przyjemne , wiatr łeb urywa kiedy szybko sie jedzie i widoki tez sa przepiekne , asfalt i białe pasy od czasu do czasu stacja paliw , mozna usnąc nawet na moto.

Daniel , ilu rzeszowiaków juz tam uzbierałeś ? byłbym kolejnym chetnym
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Daniel » ndz 28 cze 2009, 15:25

No właśnie coraz więcej chętnych mam. Na dzień dzisiejszy może 4 lub 5 motocykli. Jeśli było by za dużo to można się na dwie grupy podzielić. Drogę trzeba by rozłożyć chyba na dwa dni. Co innego jeśli by jechać autostradami. Też kiedyś przeleciałem z holandii za jednym razem. I nawet dupa nie bolała :mrgreen:
Try before you die!

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » ndz 28 cze 2009, 15:52

wlasnie jada przez Kijow wiekszosc drogi to autostrady, ale jak dobrze pojdzie dzisiaj sie z vovą spotkam, on mieszka niedaleko Kijowa to bede wiedzial co i jak ;)

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » wt 30 cze 2009, 21:10

Dobra, nie ma co jeb.. psa w chora dupe ;)
Nie mam czasu ogarnac dokladnie wszystkiego, ale co tu ogarniac.
Wyjazd 20 lipca, lecimy na Kijow, gdzie przenocujemy, kwatera zalezy ilu nas bedzie, ale Kijow to juz ceny wyzsze, wiec raczej namiot nad jeziorkiem - ehh przypomnialy mi sie nie tak odlegle czasy jak z namiotem po gorach lazilem i nad rzeczkami sie rozbijalo ;) - ognisko, kielbasa, browar, kapiel. Jak bedzie czas to zwiedzimy Kijow, albo jakies atrakcje w okolicy. Nastepnego dnia z rana ;) (tzn jak sie wyspimy porzadnie) ruszamy do Odessy - dystans ok 500km, z mapy i forow wynika, ze to dobra droga wiec szybko zrobimy - jak bedzie goraco to po drodze nic nie stoi na przeszkodzie zeby sie zatrzymac i poplywac pare minut w jakiejs rzeczce albo jeziorku.
Do Odessy wjezdzamy po poludniu, pytanie - szukamy kwater (bo nie ma najmniejszego sensu zalatwianie ich teraz - wyjdzie duzo drozej) czy namioty... mysle, ze to wolna wola kazdego. W zaleznosci od samopoczucia. Sprobuje skontaktowac sie z szefem zwiazku motorowego, moze cos zalatwi. Jak nie zostaje nam szukanie kwater w okolicach Odessy (coby taniej bylo). Wieczor i nastepny dzien poswiecamy Odessie z uwzglednieniem plazy na ktora przychodza "miejscowe dziewczyny" ;).

Nastepnie z rana ruszamy w fascynajacy swiat poludniowej Ukrainy, gdzie podobno czas zatrzymal sie daaawno temu. Do granicy z Odessy mamy ok 300km. Droga w zaleznosci od sil, albo dobra trasa, albo mnniejszymi drogami wybrzezem (ja oczywiscie obstawiam za tymi mniejszymi drogami). Ok poludnia jestesmy na granicy z Rumunia (po drodze Moldawia), Rumunie przecinamy wybrzezem z ewentualnym przystankiem na kapiel w morzu. Granica W Vama Veche i jestesmy w Bulgarii.

No i Bulgaria... Moj pomysl jest taki, zeby codziennie zmieniac miejsce pobytu, wybrzeze bulgarskie ma tylko 300km wiec spokojnie mozna rozlozyc na zwiedzenie wybrzeza, miasteczek i wylegiwanie sie na plazy/kapiel w morzu. Ewentualnie wypad jednodniowy do Istambulu :)
Ilosc dni ograniczona iloscia pieniedzy :) Mam zamiar zabrac ze soba ok 1700-1900zl.

To kto chetny? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Paltap
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Paltap » śr 01 lip 2009, 09:38

Chętnie bym się z Wami zabrał, jednak Plecaczek nie może w tym terminie :( więc planujemy coś na później (sierpień/wrzesień).
Chętnie się z Wami spotkam po wyprawie i podpytam o kilka szczegółów, bo być może i My podobną trasę byśmy potem zrobili ;)
Pozdro

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » śr 01 lip 2009, 10:28

nie ma :mrgreen:
a powaznie to pisze to z przymrozeniem oka, nie bierz sobie tego do serca ;) ogolnie najladniejsze sa slowianki i chwala wam za to dziewczyny, a moja kobieta jest Polka i uwazam ze jest najpiekniejsza na swiecie

dobra, koniec OT

ustawilem sie na dzisiaj z vovą zeby udzielil paru wskazowek odnosnie podrozy na motocyklu przez Ukraine

zastanawiam sie wogole czy zabierac boczne kufry, czy moze zamiast tego pozyczyc od znajomka centralny 52L z bagaznikiem i do niego i tankbaga wszystko spakowac, ale nie wiem czy pojdzie na to moja piekniejsza polowka a jej zdanie jest tu decydujace ;)
jak bedzie chciala duzo rzeczy zabrac to bede musial stelaz przerobic bo z nowym tlumikiem juz nie pasuje

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » śr 01 lip 2009, 16:53

namioty fajna sprawa i tania , a nie ukrywam ze to wazne :biggrin , tylko jak z bezpieczeństwem w tych zakreconych krajach , przydało by sie zeby rano przy moto koła były, masz kogos kto ma doswiadczenie z namiotami w takich wypadach . Wiem ze skadynawia jest mocno namiotowa nie wiem jak ze wschodem i południem Eu
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 02 lip 2009, 21:35

Gadalem wczoraj z naszym kolega Vovą. I sprawa wyglada tak, ze droga do Kijowa jest jak autoban niemiecki, droga z Kijowa do Odessy najprawdopodobniej tez. Kolo Kijowa nie ma problemow z rozbiciem namiotow nad jeziorkami nad sama woda.
Na Ukrainie jest potrzebna zielona karta(!!). W PZU za darmo daja.

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Daniel » ndz 05 lip 2009, 21:04

binio pisze: Mam zamiar zabrac ze soba ok 1700-1900zl.

To kto chetny? :mrgreen:
Czy ten koszt to na osobę liczysz? Czyli razy dwa, dla motocykla? Ja chciałbym się zmieścić w takich kosztach dla jednej osoby z motocyklem. Poza tym jeśli Twoja opcja trasy jest ostateczna to raczej odpada dla nas. Czy ta mapka to ostateczny plan? Zależy nam na wizycie na Krymie. Sory ale ograniczają nas pieniądze.
Try before you die!

Awatar użytkownika
Arczi
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arczi » ndz 05 lip 2009, 22:41

Opcja z Krymem z tego co pamiętam miała być krótsza, więc jeśli planujecie powrót na koniec lipca to wchodzę w taki wyjazd.

ODPOWIEDZ