Przedni zawias po raz xxx

Gieniu
teksciarz
teksciarz
Imię: Grzesiek

Post autor: Gieniu » ndz 15 lut 2009, 12:25

Uszczelniacz dolny posiada dwie sprężyny :shock: . Jedna dostepna od góry, druga od dołu. Jeżeli udałoby sie wyjąć sprężynę górną, możesz spróbować cienkim wkrętakiem (takim jakim ja wyciągałem sprężynę) delikatnie podważąć uszczelniacz po jego obwodzie zewnętrznym :drool . Tylko delikatnie, aby nie uszkodzić aluminiowej goleni :shock: .
górną sprężynkę wydłubałem,wsadziłem zagięty drucik i heja,uszczelniacz ani drgnął,a jak we dwóch złapaliśmy to sie drucik urwał.

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: śląskie

Post autor: Gacol » ndz 15 lut 2009, 12:41

Ja mam pomysł.Robie troche z hydrauliką i czasem prezy rozbieraniu siłownika sa podobne jaja.Weż dmuchawke do kompresora.od dołu gdzie jest ta śruba trzymająca dmuchnij troche.jak zacznie drgać to przestań dmuchać,Tylko UWAŻAJ!!!Bo jak dowalisz za dużo to laga spierdoli.Jha tym sposobem rozbierałem nawekt 70kilogramowe siłowniki i dawało rade
tylko kompresor musi miec ciśnienie robocze z lekko 5 bar
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » ndz 15 lut 2009, 15:59

Gacol, przez uszczelniacz nie będzie uciekało ciśnienie??? bo jest mocno pokieraszowany.
ale spróbuje.

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » ndz 15 lut 2009, 19:18

Mnie się spodobał pomysł z podgrzaniem uszczelniacza - guma bardzo nie lubi wysokiej temperatury i rozdzielenie elementów mogłoby się odbyć w zasadzie bezinwazyjnie...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » ndz 15 lut 2009, 19:48

Gieniu pisze:Gacol, przez uszczelniacz nie będzie uciekało ciśnienie??? bo jest mocno pokieraszowany.
ale spróbuje.
jak już tak go zmasakrowałeś to zapodaj teraz WD i niech postoi trochę - być może dostała tam się woda i przyłapało na rdzę :???:

pzdr i powodzenia
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » ndz 15 lut 2009, 20:37

Ketchup pisze:jak już tak go zmasakrowałeś to zapodaj teraz WD i niech postoi trochę - być może dostała tam się woda i przyłapało na rdzę :???:
przez jeden dzień raczej rdzy nie złapało,jutro rozgrzeje całą lagę zapsikam WD i zobaczymy czy sie uda

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » ndz 15 lut 2009, 21:09

Gieniu pisze:
Ketchup pisze:jak już tak go zmasakrowałeś to zapodaj teraz WD i niech postoi trochę - być może dostała tam się woda i przyłapało na rdzę :???:
przez jeden dzień raczej rdzy nie złapało,jutro rozgrzeje całą lagę zapsikam WD i zobaczymy czy sie uda
he, he - woda mogła się tam wcześniej dostać przez uszczelniacz zgrubny :mrgreen: , dlatego wszystko wydaje się zapieczone :razz:
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » wt 17 lut 2009, 22:11

No i po męczarniach z zawiasem dalej nic,zapryskałem WD później grzałem,znowu WD i nic.
Już nawet dużego kumpla do tego zaangażowałem.myślałem że poprostu mam za mało pary,ale on też nie dał rady.
Czyli siła razy gwałt nic tu nie pomoże,trzeba sposobem(tylko jakim????)

wiktorek
bywalec
bywalec

Post autor: wiktorek » wt 17 lut 2009, 23:20

Tak sobie kombinuje, ze jak bys mial jakeis narzedzie typu dremel albo cos z takim giętkim przewodem transmisyjnym jak np w tym zestawie :
http://www.allegro.pl/item551648340_min ... soria.html
to moze dalo by sie powiercic na tyle duzo dziurek w uszczelniaczu, na tyle ostroznie zeby go rozciac (ewentualnie jak juz pojdzie kilka dziurek to nóż ostry i jechac po obwodzie.

Innej opcji jakos nie potrafie wykombinowac.

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » śr 18 lut 2009, 17:09

wiktorek pisze:to moze dalo by sie powiercic na tyle duzo dziurek w uszczelniaczu, na tyle ostroznie zeby go rozciac (ewentualnie jak juz pojdzie kilka dziurek to nóż ostry i jechac po obwodzie.
raczej go tak nie rozetniesz,przecież przy aluminiowej krawędzi w uszczelniaczu jest metal.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » śr 18 lut 2009, 20:04

czytam i czytam i niewierze w to co czytam, rozebrałem już tego trochę i takich problemów nie było praktycznie jest tylko jeden sposób zamocować goleń wsunąć lagę i dynamicznie wyciągnąć po kilku razach powinno wyjść jedyne co tam trzyma to zapieczona tulejka ślizgowa ,czasami dodatkowo uszczelniacz, ale zawsze po jakimś czasie wychodzi
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » śr 18 lut 2009, 20:09

PETER, ja sam w to nie wierze :P ale tak niestety jest,mogę sobie szarpać aż sie zmęczę i tak nie puści.Już brak mi nowych pomysłów

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: PETER » śr 18 lut 2009, 20:49

To pozostaje próbować aż do skutku zamocuj goleń pewnie załóż gumowe rękawiczki żeby laga się, nie ślizgała wsuń w goleń i jebudu aż cholera wylezie, można LEKKO ogżać np. suszarką albo opalarką koniec goleni ale ostrożnie żeby simering się nie zwulkanizował z golenią i raczej nie używałbym ostrych nażędzi bo jak porysujesz lage albo gniazdo na uszczelniacz to będzie kłopot

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » sob 21 lut 2009, 19:55

No panowie udało sie :D co prawda nie rozebrałem tego tak jak chciałem,ale uszczelniacze wymienione,wydłubałem je bez rozdzielania lag,wszystkim dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: PETER » ndz 22 lut 2009, 10:12

TO se trochę popracowałeś 5 za zdolności i wytrwałość ważne ze osiągnąłeś to co zamierzałeś a sztuka jakaś uparta :lol:

ODPOWIEDZ