Soczewki na moto...
Soczewki na moto...
Mam taki mały problem bo chce sobie zamienić okulary na soczewki. Nie bede pisał o wadach i zaletach bo każdy je zna ale chcialbym się dowiedzieć czy ktoś z Was używa? Jakiej marki i ogólnie o soczewkach.
- Janusz B.
- klepacz
- Imię: Dżony
ja używam soczewek. Na moto i do każdego sportu to doskonałe rozwiązanie.
Tyle, że trzeba się do nich przyzwyczaić, nabrać wprawy w zakładaniu i zdejmowaniu.
O samych soczewach, ich rodzajach itp. można pisać nieskończone elaboraty, wszystkiego się dowiesz u optyka, który dobierze Ci odpowiedni rozmiar.
Najważniejsze jest to, że mają różne okresy ważności. Jedne nosisz tylko przez jeden dzień i potem wyrzucasz, inne przez tydzień, inne przez miesiąc, inne przez 3 miesiące, są też półroczne i roczne chyba też. Im krótsza ważność tym lepiej, ale drożej wychodzi. Są też takie, w których można spać.
Ja akurat używam miesięcznych.
Druga wazna rzecz - soczewy różnią się od siebie twardością. Każdy inaczej na nie reaguje. Jeśli po przymiarce będziesz je czuł na oczach, spróbuj innych. Ze mną tak było - pierwsze, które dostałem, po dwóch dniach wylądowały w śmieciach i stwierdziłem, że pie*dolę ten interes. Ale optyk dobrał mi inne i jestem zadowolony.
Tyle, że trzeba się do nich przyzwyczaić, nabrać wprawy w zakładaniu i zdejmowaniu.
O samych soczewach, ich rodzajach itp. można pisać nieskończone elaboraty, wszystkiego się dowiesz u optyka, który dobierze Ci odpowiedni rozmiar.
Najważniejsze jest to, że mają różne okresy ważności. Jedne nosisz tylko przez jeden dzień i potem wyrzucasz, inne przez tydzień, inne przez miesiąc, inne przez 3 miesiące, są też półroczne i roczne chyba też. Im krótsza ważność tym lepiej, ale drożej wychodzi. Są też takie, w których można spać.
Ja akurat używam miesięcznych.
Druga wazna rzecz - soczewy różnią się od siebie twardością. Każdy inaczej na nie reaguje. Jeśli po przymiarce będziesz je czuł na oczach, spróbuj innych. Ze mną tak było - pierwsze, które dostałem, po dwóch dniach wylądowały w śmieciach i stwierdziłem, że pie*dolę ten interes. Ale optyk dobrał mi inne i jestem zadowolony.
- Ruda i Piotr
- stary wyjadacz
- Imię: Kasia
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
To co pisze Janusz to swieta prawda (wodke stawia) 
Tylko sa takie osoby (oczy) ktorym żadne nie leza idealnie i kazde czuja na oczach
Ja niestety do nich należę, moj optyk ( znamy sie ok. 20 lat ) juz chyba wszystkie mozliwe mi dawal i w zadnych nie mam komfortu nawet w 80%. Dlatego jezdze w okularach
Ale probujemy dalej z nowinkami
R

Tylko sa takie osoby (oczy) ktorym żadne nie leza idealnie i kazde czuja na oczach

Ja niestety do nich należę, moj optyk ( znamy sie ok. 20 lat ) juz chyba wszystkie mozliwe mi dawal i w zadnych nie mam komfortu nawet w 80%. Dlatego jezdze w okularach

Ale probujemy dalej z nowinkami

R
Mamy dwie miłości-
i
VFR Viking SeXszyn North Roads

VFR Viking SeXszyn North Roads
Badanie musze zrobić i poradzić się optyka jakiej firmy kupić i w ogóle jakie.
Myśle kupić soczewki na allegro, są dużo tańsze niż u okulisty.
http://allegro.pl/item342942576_soczewk ... mocja.html
http://allegro.pl/item344013422_soczewk ... c_8_7.html
Myśle kupić soczewki na allegro, są dużo tańsze niż u okulisty.
http://allegro.pl/item342942576_soczewk ... mocja.html
http://allegro.pl/item344013422_soczewk ... c_8_7.html
- Arturo
- klepacz
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Uzywam soczewek od ok. 5-6 lat. Przetestowalem wiele typow i producentow. Najlepsze co znalazlem to "Focus Night&Day" - jednomiesieczne. Sa wykonane z silikonowego hydro-zelu i dzieki temu zapewniaja dostep powietrza do powierzchni galki ocznej. Wkladam i wyjmuje dopiero po miesiacu, chyba ze przebywales w warunkach o duzym zapyleniu itp. wtedy warto je wyjac i przeplukac.
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
- Baba Jaga
- Imię: Adriana
Witam.Soczewki to cudowny wynalazek dla motocyklistów.Odkąd pamiętam nosiłam okulary ale kask i okulary to jedno wielkie nieporozumienie.Noszę soczewki J&J na 30 krotne zdejmowanie(każda soczewka ma inne parametry kąta patrzenia).Po tym czasie zakładam nową parę.Jeżeli mogę Ci radzić nie kupuj soczewek na allegro.Dowiedz się u optyka,gdzie będziesz robić soczewki czy ma możliwość zamówienia wpierw pary próbnej.Pomoże Ci to w przyzwyczajeniu się do soczewek ale i sprawdzeniu czy są wykonane idealnie pod Twoją wadę wzroku.Ja wykonywałam soczewki w Kłodzku u Pana Wojciecha Wiśniewskiego (także motocyklista) i Jego profesjonalizm jest najwyższej klasy.To On jest dla Klientów a nie na odwrót.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- RedBaron
- bywalec
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Mnie wprawdzie temat bezpośrednio nie dotyczy, ale moja małżowinka przerabiała go przez wiele lat, aż w końcu zdecydowała się na LASIK - zabieg laserowej korekty. Jeśli komuś wydaje się, że soczewki są wygodne, to ma rację - wydaje mu się ;o) LASIK parę złotych kosztuje, ale jeśli policzyć koszt soczewek, czy nawet zwykłych glassów przez x lat...
Kiedyś znany jako Giersu ;o)
- RedBaron
- bywalec
- Imię: Paweł
- Kontakt:
To niezupełnie tak.
Koszt jest niestety jeszcze wyższy - raczej nie ma opcji, żeby zejść poniżej 2k za jedno oko. Wielkość wady nie ma zasadniczego znaczenia (usuwa się nawet wady rzędu -23, praktycznie do zera), raczej chodzi o jej rodzaj - jeśli wada jest na minusie, to OK, gorzej jest z dodatnimi.
Zawsze przed zabiegiem wykonywane są badania kwalifikujące - koszt to ok. 200 PLN.
Koszt jest niestety jeszcze wyższy - raczej nie ma opcji, żeby zejść poniżej 2k za jedno oko. Wielkość wady nie ma zasadniczego znaczenia (usuwa się nawet wady rzędu -23, praktycznie do zera), raczej chodzi o jej rodzaj - jeśli wada jest na minusie, to OK, gorzej jest z dodatnimi.
Zawsze przed zabiegiem wykonywane są badania kwalifikujące - koszt to ok. 200 PLN.
Kiedyś znany jako Giersu ;o)
Ceny są różne ale słyszałem że od 1000zł już operują. Co do wady wzroku to okulistka mi powiedziała że nie zawsze da się usunąć całkowicie wade.Giersu pisze:To niezupełnie tak.