Soczewki na moto...

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Soczewki na moto...

Post autor: Fred » wt 15 kwie 2008, 10:42

Mam taki mały problem bo chce sobie zamienić okulary na soczewki. Nie bede pisał o wadach i zaletach bo każdy je zna ale chcialbym się dowiedzieć czy ktoś z Was używa? Jakiej marki i ogólnie o soczewkach.

Awatar użytkownika
usmoł
pisarz
pisarz
Imię: Lesław
Kontakt:

Post autor: usmoł » wt 15 kwie 2008, 10:48

poproszę Babę Jagę niech Ci napisze, ze względu na kask i pracę przeszła z okularów na soczewki to chyba będzie info z pierwszej ręki
..chociaż kroczę doliną ciemności nie lękam się zła, bo jestem największym skur...elem w dolinie...

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » wt 15 kwie 2008, 10:57

Dzięki, zalezy mi jeszcze na tym jakie ma te soczewki? Dwutygodniowe, miesiączne czy może kwartalne?

Awatar użytkownika
Tomaso
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Tomaso » wt 15 kwie 2008, 10:59

Ja mam dzienne i nie mam powodów do narzekań.
vitek na wiosne >>> viewtopic.php?t=8360

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » wt 15 kwie 2008, 11:08

ja używam soczewek. Na moto i do każdego sportu to doskonałe rozwiązanie.
Tyle, że trzeba się do nich przyzwyczaić, nabrać wprawy w zakładaniu i zdejmowaniu.

O samych soczewach, ich rodzajach itp. można pisać nieskończone elaboraty, wszystkiego się dowiesz u optyka, który dobierze Ci odpowiedni rozmiar.

Najważniejsze jest to, że mają różne okresy ważności. Jedne nosisz tylko przez jeden dzień i potem wyrzucasz, inne przez tydzień, inne przez miesiąc, inne przez 3 miesiące, są też półroczne i roczne chyba też. Im krótsza ważność tym lepiej, ale drożej wychodzi. Są też takie, w których można spać.
Ja akurat używam miesięcznych.

Druga wazna rzecz - soczewy różnią się od siebie twardością. Każdy inaczej na nie reaguje. Jeśli po przymiarce będziesz je czuł na oczach, spróbuj innych. Ze mną tak było - pierwsze, które dostałem, po dwóch dniach wylądowały w śmieciach i stwierdziłem, że pie*dolę ten interes. Ale optyk dobrał mi inne i jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
Ruda i Piotr
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Kasia
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Ruda i Piotr » wt 15 kwie 2008, 11:21

To co pisze Janusz to swieta prawda (wodke stawia) :D

Tylko sa takie osoby (oczy) ktorym żadne nie leza idealnie i kazde czuja na oczach :sad:

Ja niestety do nich należę, moj optyk ( znamy sie ok. 20 lat ) juz chyba wszystkie mozliwe mi dawal i w zadnych nie mam komfortu nawet w 80%. Dlatego jezdze w okularach ;)

Ale probujemy dalej z nowinkami ;-)

R
Mamy dwie miłości- :rodzina i :motolove
VFR Viking SeXszyn North Roads

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » wt 15 kwie 2008, 11:25

Badanie musze zrobić i poradzić się optyka jakiej firmy kupić i w ogóle jakie.

Myśle kupić soczewki na allegro, są dużo tańsze niż u okulisty.

http://allegro.pl/item342942576_soczewk ... mocja.html

http://allegro.pl/item344013422_soczewk ... c_8_7.html

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Arturo » wt 15 kwie 2008, 11:45

Uzywam soczewek od ok. 5-6 lat. Przetestowalem wiele typow i producentow. Najlepsze co znalazlem to "Focus Night&Day" - jednomiesieczne. Sa wykonane z silikonowego hydro-zelu i dzieki temu zapewniaja dostep powietrza do powierzchni galki ocznej. Wkladam i wyjmuje dopiero po miesiacu, chyba ze przebywales w warunkach o duzym zapyleniu itp. wtedy warto je wyjac i przeplukac.
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
Baba Jaga
Imię: Adriana

Post autor: Baba Jaga » śr 16 kwie 2008, 16:30

Witam.Soczewki to cudowny wynalazek dla motocyklistów.Odkąd pamiętam nosiłam okulary ale kask i okulary to jedno wielkie nieporozumienie.Noszę soczewki J&J na 30 krotne zdejmowanie(każda soczewka ma inne parametry kąta patrzenia).Po tym czasie zakładam nową parę.Jeżeli mogę Ci radzić nie kupuj soczewek na allegro.Dowiedz się u optyka,gdzie będziesz robić soczewki czy ma możliwość zamówienia wpierw pary próbnej.Pomoże Ci to w przyzwyczajeniu się do soczewek ale i sprawdzeniu czy są wykonane idealnie pod Twoją wadę wzroku.Ja wykonywałam soczewki w Kłodzku u Pana Wojciecha Wiśniewskiego (także motocyklista) i Jego profesjonalizm jest najwyższej klasy.To On jest dla Klientów a nie na odwrót.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: Bohun » śr 16 kwie 2008, 18:28

Baba Jaga pisze:kask i okulary to jedno wielkie nieporozumienie.
ja jakoś już kilka lat jeżdzę i nie widzę żadnego nieporozumienia :?: tym bardziej kupiłem teraz kask szczękowy, więc nawet nie zdejmuję okularów.
a soczewek tak jakby się trochę boję , bo nie chcę "grzebać" sobie w oku ;)

Awatar użytkownika
RedBaron
bywalec
bywalec
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: RedBaron » czw 17 kwie 2008, 01:45

Mnie wprawdzie temat bezpośrednio nie dotyczy, ale moja małżowinka przerabiała go przez wiele lat, aż w końcu zdecydowała się na LASIK - zabieg laserowej korekty. Jeśli komuś wydaje się, że soczewki są wygodne, to ma rację - wydaje mu się ;o) LASIK parę złotych kosztuje, ale jeśli policzyć koszt soczewek, czy nawet zwykłych glassów przez x lat...
Kiedyś znany jako Giersu ;o)

Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: Bohun » czw 17 kwie 2008, 08:33

ile teraz taki zabieg kosztuje ? kiedyś myślałem nad tym, ale to chyba trzeba mieć pewną ilośc lat ( żeby wzrok już nie leciał ) i troche więcej kasy ... ? pozdr

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » czw 17 kwie 2008, 08:36

Koszt jednego oka to 1000-1500zł. Chce taki zabieg zrobić ale musze jeszcze poczekać z 2-3 lata bo jestem za młody.

I jeszcze jedna kwestia - jeżeli masz dużą wade do całkowicie jej nie skorygują.

Awatar użytkownika
RedBaron
bywalec
bywalec
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: RedBaron » czw 17 kwie 2008, 09:49

To niezupełnie tak.

Koszt jest niestety jeszcze wyższy - raczej nie ma opcji, żeby zejść poniżej 2k za jedno oko. Wielkość wady nie ma zasadniczego znaczenia (usuwa się nawet wady rzędu -23, praktycznie do zera), raczej chodzi o jej rodzaj - jeśli wada jest na minusie, to OK, gorzej jest z dodatnimi.
Zawsze przed zabiegiem wykonywane są badania kwalifikujące - koszt to ok. 200 PLN.
Kiedyś znany jako Giersu ;o)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » czw 17 kwie 2008, 10:48

Giersu pisze:To niezupełnie tak.

Koszt jest niestety jeszcze wyższy - raczej nie ma opcji, żeby zejść poniżej 2k za jedno oko. Wielkość wady nie ma zasadniczego znaczenia (usuwa się nawet wady rzędu -23, praktycznie do zera), raczej chodzi o jej rodzaj - jeśli wada jest na minusie, to OK, gorzej jest z dodatnimi.
Zawsze przed zabiegiem wykonywane są badania kwalifikujące - koszt to ok. 200 PLN.
Ceny są różne ale słyszałem że od 1000zł już operują. Co do wady wzroku to okulistka mi powiedziała że nie zawsze da się usunąć całkowicie wade.

ODPOWIEDZ