kufry i sakwy

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Re: kufry i sakwy

Post autor: Buła » czw 12 wrz 2013, 21:02

KidRackBrawura pisze:Buła napisał(a):
Hej,z całą pewnością mogę Ci polecić kufry GIVI E45,miałem takie i żałuję że sprzedałem,stare dobre kufry i jak dla mnie bardzo pojemne i wyglądzie klasycznego kufra,jak dla mnie nie ma lepszych.
Heh nie wiem czy pamiętasz Buła, jak sprzedawałeś RC36II to pytałem wtedy tylko o stelaż, ale chrapkę miałem i na to co na nim wisiało :) Po bokach masz E45 czy E36? Bo na jakimś filmiku z Revzilla widziałem jak leżał na stole i wyglądał jak ogromny kloc. Dużo to wystawało poza lusterka?
Do tych stelaży nie musisz nic mieć,zakładasz i już.A co do tego czy kloc to ja wiem,nie są dużo większe od E36,żałuję że to sprzedałem bo zestaw montażowy do tej VFR givi to temat już chyba nie do zdobycia.

Mam gdzies fotkę z przodu,zaraz poszukam i wstawię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » pt 13 wrz 2013, 02:04

bury75tcz pisze:razem ze stelażami???
Według ich cennika to wygląda tak:
Kappa K53N - 600PLN
Stelaż do FI - 287 PLN
Płyta - 125 PLN
2 x Kappa K40N - 800 PLN
Stelaż do bocznych - 369 PLN
Razem - 2181 PLN
ale jak się kupuje kufry i stelaże to dają jakiś rabat i ja na pewno za wszystko zapłaciłem trochę poniżej 2k. W zeszłym roku kupowałem centralny, a w tym boczne. Jak się kupuje jednocześnie centralny i boczne to chyba można sobie zażyczyć wszystkie zamki otwierane jednym kluczem. Ja mam dwa klucze, bo kupowałem oddzielnie, a za dodatkową wkładkę zamka chcieli stówę.
KidRackBrawura pisze:A miałbyś jakieś zdjęcie od tyłu i od przodu
Mam z boku i od tyłu, bo tak lubię, a od przodu nie mam :mrgreen:
Obrazek
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » ndz 15 wrz 2013, 15:15

A najlepjej zestawy stelazy i kufry to kupuje sie u Gregorego.
Cena zawsze jest atrakcyjniejsza niz gdziekolwiek indziej :)

Awatar użytkownika
tomaszn750
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: śląskie

Post autor: tomaszn750 » wt 12 lis 2013, 22:02

Buła FAjnie się ta twoja vfr prezętowała

Awatar użytkownika
pawlik
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
województwo: łódzkie

Post autor: pawlik » śr 13 lis 2013, 03:24

Hej,

a czy ma ktos moze vitka z zamontowanymi kuframi GIVI TRK czy KAPPA KGR45/52 Garda. Szperałem dosc długo ale niestety nigdzie nie znalazłem fotek, jak to wygląda na moto.

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » wt 26 lis 2013, 23:25

VFRKrzysztof pisze:Centralny Kappa K53N (...). Plus boczne Kappa K40N i w drogę!
Kupione! Centralny wziąłem z dodatkowym światłem stop i oparciem dla Kleszcza ;) Jak będzie trochę czasu to zamontuję i pstryknę foty. Dzięki za rady.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz
Imię: Ksystof

Post autor: mozek » śr 27 lis 2013, 10:49

KidRackBrawura pisze:
VFRKrzysztof pisze:Centralny Kappa K53N (...). Plus boczne Kappa K40N i w drogę!
Kupione! Centralny wziąłem z dodatkowym światłem stop i oparciem dla Kleszcza ;) Jak będzie trochę czasu to zamontuję i pstryknę foty. Dzięki za rady.

gdzie kupione?
ile kosztowalo?
bo tez sam potrzebuje centralny + boczne + stelaze na boczne

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz

Post autor: mozek » śr 27 lis 2013, 20:07

jeszcze powiedzcie prosze, moze ktos uzywa czy uzywal torby boczne?
takie jak naprzyklad:
1 http://www.louis.de/_108070c82ed1f3dc6f ... r=10026492
2 http://www.louis.de/_108070c82ed1f3dc6f ... r=10065030
3 http://www.louis.de/_108070c82ed1f3dc6f ... r=10026560
bo stoje na skrzyzowaniu i nie wien co wybrac, plastikowe Givi (tylko na razie nie lapie jaka jest roznica miedzy PLASKIMI a AERODYNAMICZNYMI) czy wybrac torby tekstylne.
czekam na porady od osob ktore korzystaly z jednych albo drugich, a najlepiej od uzytkownikow i jednych i drugich.

Pozdrawiam,

damlew
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Damian

Post autor: damlew » czw 28 lis 2013, 12:52

Siema,
Opiszę Ci jak to wyglądało u mnie :D
Przed wyjazdem w Bieszczady i mając już kufer centralny zacząłem rozglądać się za sakwami i kuframi na moje bambetle.
Opinie jak wiesz różne i podziały na tych co cenią sobie kufry jak i na tych co wolą sakwy.
Spowodowane one są na rzecz kufrów: łatwością montażu, bagaż zabezpieczony zamknięciem, łatwością przenoszenia jak z małą walizką.
Na rzecz sakw: materiał w który można wpychać, rozpychać i ugniatać na maxa ile się da, powiększaniem sakwy o suwaki z boku, np. przykładowo sakwa 20/30 litrów.
Nie będę się tu rozpisywał szczegółowo o zaletach, podałem te jedne z ważniejszych.
Wracając do mojego zakupu postawiłem na sakwy i nie tylko dla tego bo tańsze ale powiedziałem sobie że spróbuję a może przypadną mi do gustu.
Dzień przed wyjazdem pakowanie, jako że był to mój pierwszy wyjazd tak naprawdę nie wiedziałem ile mi się zmieści.
Pakowałem i ugniatałem :D trochę tego weszło i nawet zmieściłem wszystko. Potem po ówczesnym powiększeniu sakwy zacząłem ją pomniejszać poprzez
ugniatanie i zasuwanie suwakiem do tego celu przeznaczonym. Poszło całkiem nieźle jak na pierwszy raz, ale.... zauważyłem że suwak mi się zasunął nie wszędzie idealnie, więc czynność musiałem powtórzyć jeszcze raz i było git :D
W dzień wyjazdu mocowanie sakw do moto, i tu mi się trochę zeszło, co tam trochę ale chyba z godzinę :D
Wiedziałem że trzeba znaleźć sobie dobry patent i potem każde następne mocowanie będzie już trwało na pewno krócej.
Mocowanie a sama jazda wygląda tak że masz wszystko pospinane ale sakwy jednak są ruchome a kufry trzymają się na stałe.
Jeśli chodzi o parking, przebieranie się i zwiedzanie celu do którego przybyłeś na pewno kufry, przykład:
parking na którym nie ma nic tylko budka z kasą za przejście szlakiem i co....? dwa kaski do centralnego a reszta gdzie?
Oczywiście pytałem czy kombinezony mogę zostawić w budce ale facio mówi, nie za bardzo bo nie wie ile mu się w tej budce jeszcze zejdzie :cry:
Został tylko sposób na spięcie kombinezonów linką plus zamek, sposób jest oki, ale co jak spadnie deszcz lub będzie przechodził ktoś złośliwy....
Wiem że takie przypadki zdarzają się już coraz rzadziej ale, ale....
I tu moim zdaniem kuferek boczny jak najbardziej się sprawdza bo pakujesz bracie wszystko, zamykasz na klucz i spoko :mrgreen:
Dzień wyjazdu znów zdejmujesz nadupnik i mocujesz trochę krócej, ale się schodzi i w drogę.
Po moich pierwszych doświadczeniach na bank stwierdziłem pod względem zalet, ale i wad których tu nie opisałem, bo przecież kierowałem się przede wszystkim funkcjonalnością, to kufry boczne wygrywają :D
Teraz kufry boczne które mam to 20 litrów, nie jest to szczyt pojemności ale wszystko zależy ile pakujesz na wyjazd. Ja po pierwszym stwierdziłem że mogę zabrać o wiele mniej i tak dam radę :wink:
Przykładowo jadąc do rodziców po wałówkę :D pakuję w kuferek i wpinam w stelaż w sekundę, no może w trzy i w drogę :mrgreen:
Ale są też kuferki 40 litrów, które tęż sobie chwalą koledzy z forum szczególnie na większe i dalsze wyprawy.
Także są gusta i guściki, ja wybrałem kufry ze względu na przydatność i moje pierwsze odczucia po mojej pierwszej wyprawie trochę dalej niż wkoło komina :D
Ale decyzję pozostawiam Tobie, co kupisz niech Ci służy latami.

pozdr.

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz

Post autor: mozek » czw 28 lis 2013, 13:17

to to dopiero odpowiedz :)
dziekuje bardzo

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz

Post autor: mozek » pt 29 lis 2013, 13:13

i ja kupilem dla svojej VFR'ki Givi E52 MAXIA + GIVI V35, zostaje doczekac sie wiosny i sprawdzic jak to dziala i czy sie sprawdza :)

damlew
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: damlew » pt 29 lis 2013, 13:58

mozek, podobno fajnie wyglądają te boczne kuferki w witku, jak zamontujesz to wrzuć foty :D

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz

Post autor: mozek » pt 29 lis 2013, 14:06

joa, ale chyba na wiosne tylko zamontuje.
bo jeszcze mam 3 tygodnie czekania na towar.

damlew
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: damlew » pt 29 lis 2013, 14:13

Będzie pan zadowolony, a szczególnie z wygody,
ja też chciałem kupić, ale do mnie nie pasują, musiałbym stelaże przerabiać.

Awatar użytkownika
mozek
pisarz
pisarz

Post autor: mozek » pt 29 lis 2013, 14:32

no mam nadzieje ze bede zadowolony, bo troszeczke to kosztowalo

ODPOWIEDZ