Zdjęcia układa napędowego.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Re: Zdjęcia układa napędowego.
7tomas7, jeśli kręcąc kołem, łańcuch pomiędzy zębatkami nie faluje góra-dół to oznacza że nie jest nierówno wyciągnięty-też myslę że jeszcze sporo wytrzyma. Widać na fotkach w wielu miejscach rdzawy nalot-koniecznie porządnie go nasmaruj, najlepiej olejem przekładniowym i pilnuj później tego smarowania-zdecydowanie przedłużysz mu żywot 
p.s. jeśli na tyle nie masz wyczucia że tak łatwo przekręcasz gwinty-dobrze się zastanów następnym razem zanim się za coś przy maszynie weźmiesz bo możesz zrobić kuku w jakimś newralgicznym miejscu i będzie niewesoło...

p.s. jeśli na tyle nie masz wyczucia że tak łatwo przekręcasz gwinty-dobrze się zastanów następnym razem zanim się za coś przy maszynie weźmiesz bo możesz zrobić kuku w jakimś newralgicznym miejscu i będzie niewesoło...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Tak jak koledzy mowia ladnie wyczysc wszystko nafta. Najlepliej zdjac kolo tylne i lancuch z tylnej zebatki tak zeby wisial. Wkladasz go do miski z nafta i ladnie szczoteczka do zebow myjesz. A jak chesz bardzo zloty lancuch to kup spray i go pomaluj
-
- zadomowiony
- województwo: małopolskie
a nie pomyślałem iż wymalować też można :d Ale to poczekam do zimy i wtedy już sobie zmienię na złoty, aby mieć spokojną głowę.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Napęd masz jeszcze git. Jak jest równo wyciągnięty to jeździj aż Ci się skończy naciąg.
Co do mycia ja też myłem naftą ale NIE WIEM CZY OD NAFTY powyłaziły mi w kilku miejscach x-ringi w łańcuchu. Używałem też raz smaru do łańcuchów ale dla przemysłu. Z tą naftą to bym uważał, z resztą ktoś już się na forumie też wypowiadał negatywnie o nafcie. Możesz go wymyć olejem przekładniowym i tym samym smarować. Tak samo z malowaniem, farba może Ci zeżreć uszczelnienia.
Ja wiem że jak się coś skręca to śruby mają trzymać ale uwierz, śrubka M6 nie potrzebuje siły kowala.
Tam jest tylko 10 Nm, a to jest bardzo mało. Do tej pory nigdy mi się nic nie odkręciło. Polecam więc kupno klucza dynamometrycznego i zaopatrzenie się w serwisówkę.
No i system automatycznego smarowania to jest akcesorium z innej firmy. Nie było seryjnie VFR z tym patentem.
Co do mycia ja też myłem naftą ale NIE WIEM CZY OD NAFTY powyłaziły mi w kilku miejscach x-ringi w łańcuchu. Używałem też raz smaru do łańcuchów ale dla przemysłu. Z tą naftą to bym uważał, z resztą ktoś już się na forumie też wypowiadał negatywnie o nafcie. Możesz go wymyć olejem przekładniowym i tym samym smarować. Tak samo z malowaniem, farba może Ci zeżreć uszczelnienia.
Ja wiem że jak się coś skręca to śruby mają trzymać ale uwierz, śrubka M6 nie potrzebuje siły kowala.

No i system automatycznego smarowania to jest akcesorium z innej firmy. Nie było seryjnie VFR z tym patentem.