Zdjęcia układa napędowego.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Re: Zdjęcia układa napędowego.

Post autor: kubatron2 » czw 08 sie 2013, 17:10

zmien kolege

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » czw 08 sie 2013, 17:28

7tomas7, jeśli kręcąc kołem, łańcuch pomiędzy zębatkami nie faluje góra-dół to oznacza że nie jest nierówno wyciągnięty-też myslę że jeszcze sporo wytrzyma. Widać na fotkach w wielu miejscach rdzawy nalot-koniecznie porządnie go nasmaruj, najlepiej olejem przekładniowym i pilnuj później tego smarowania-zdecydowanie przedłużysz mu żywot :)
p.s. jeśli na tyle nie masz wyczucia że tak łatwo przekręcasz gwinty-dobrze się zastanów następnym razem zanim się za coś przy maszynie weźmiesz bo możesz zrobić kuku w jakimś newralgicznym miejscu i będzie niewesoło...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Post autor: belkot » czw 08 sie 2013, 21:08

Tak jak koledzy mowia ladnie wyczysc wszystko nafta. Najlepliej zdjac kolo tylne i lancuch z tylnej zebatki tak zeby wisial. Wkladasz go do miski z nafta i ladnie szczoteczka do zebow myjesz. A jak chesz bardzo zloty lancuch to kup spray i go pomaluj

7tomas7
zadomowiony
zadomowiony
województwo: małopolskie

Post autor: 7tomas7 » czw 08 sie 2013, 22:28

a nie pomyślałem iż wymalować też można :d Ale to poczekam do zimy i wtedy już sobie zmienię na złoty, aby mieć spokojną głowę.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 08 sie 2013, 22:41

Napęd masz jeszcze git. Jak jest równo wyciągnięty to jeździj aż Ci się skończy naciąg.
Co do mycia ja też myłem naftą ale NIE WIEM CZY OD NAFTY powyłaziły mi w kilku miejscach x-ringi w łańcuchu. Używałem też raz smaru do łańcuchów ale dla przemysłu. Z tą naftą to bym uważał, z resztą ktoś już się na forumie też wypowiadał negatywnie o nafcie. Możesz go wymyć olejem przekładniowym i tym samym smarować. Tak samo z malowaniem, farba może Ci zeżreć uszczelnienia.
Ja wiem że jak się coś skręca to śruby mają trzymać ale uwierz, śrubka M6 nie potrzebuje siły kowala. ;) Tam jest tylko 10 Nm, a to jest bardzo mało. Do tej pory nigdy mi się nic nie odkręciło. Polecam więc kupno klucza dynamometrycznego i zaopatrzenie się w serwisówkę.
No i system automatycznego smarowania to jest akcesorium z innej firmy. Nie było seryjnie VFR z tym patentem.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

ODPOWIEDZ