V-strom, FJR 1300

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » ndz 29 sie 2010, 14:50

problem polega na tym, że jest kilka sprzętów bardzo mocno konkurujących ze sobą różnymi cechami, Chyba problem trzeba rozwiązać poprzez sprawdzenie każdego po kolei, a to który ma być pierwszy zależy od konkretnej osoby.
adi610 pisze:kruhy nie masz racji
Jeśli o mnie chodzi to Pan European londuje na końcu tej listy i w tym momencie w moim odczuciu miałem rację, aczkolwiek tylko głupi ludzie nie zmieniają poglądów, stąd możliwe że za kilka lat mi się odmieni :twisted:
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Re: V-strom, FJR 1300

Post autor: Diego » ndz 29 sie 2010, 17:08

adi610 koła zębate (na 99%)

W ST1100 jest pasek natomiast w 1300 są łancuszki

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » ndz 29 sie 2010, 19:19

Dzięki za odpowiedzi.

Ciężko jest coś znaleść po VFR. Wychodzi na to że najlepiej kupić nowszy model vifierki :mrgreen:

Jeżeli chodzi o mnie to (narazie) odpadają motocykle typu Pan Europan. Chce coś bardziej uniwersalnego. Nie myślałem nad Triumphem 1050.

Zakochałem się w silniku V więc raczej coś w tym kierunku.

Pytanie: Co może być większego po VFR ? :roll:

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » ndz 29 sie 2010, 20:25

A może TDM 900- motorek zacny i masz silniczek V.Jest wieksza od vfr-y.Może o tym pomysl.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » ndz 29 sie 2010, 20:28

sebcio pisze:A może TDM 900- motorek zacny i masz silniczek V.Jest wieksza od vfr-y.Może o tym pomysl.
TDM ma R2 a nie V2 ;) ...przy czym chodzi jak V2 bo ma czopy na wale korbowm przestawione o 90 stopni :)
Dalej zachecam do porownania wykresow momentu KTM SMT, Tigera 1050 i nawet TDM... Tiger gora :) [jestem osobiscie niezdrowo napalony na ten motocykl ;) ]

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » ndz 29 sie 2010, 20:33

A zawsze myślałem ze to V-ka :sad: sorki

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » ndz 29 sie 2010, 20:34

Fred pisze: Pytanie: Co może być większego po VFR ? :roll:
Fred moja rada teraz 800, a za kilka latek przejdziesz na VFR1200 i problem rozwiązany :)

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » ndz 29 sie 2010, 20:36

Fred kombinuj , przymierzaj
i tak skończysz na BWM1200GS albo GoldWingu :mrgreen:
za jakiś czas.... ;-)

Awatar użytkownika
msciwuj
teksciarz
teksciarz

Post autor: msciwuj » ndz 29 sie 2010, 20:58

To i ja się poprodukuję. ;-) Przejechałem w sumie jakieś 2 tys. km na V-Stromie 650 mojego kolegi, po mieście, krótszych i dłuższych (300km) trasach. Wrażenia częściowo zbieżne z poprzednikami, częściowo nie. W porównaniu z VFR - oczywiście o niebo lepiej wybiera nierówności, na polskich drogach niewątpliwy plus, pewnie jeszcze większy dla pasażera. Fakt że można tym zjechać z aslfaltu też jest nie do pogardzenia, bo nawet jeśli nie masz tego na zamiarze, to jak będziesz jeździł turystycznie i zwiedzał, to zawsze fajnie móc wjechać w jakąś wiejską dróżkę.

Natomiast jak chodzi o wygodę - tu zaznaczam, z pasażerem jeździłem na V-Stromie tylko krótkie odcinki - ale solo, to dla mnie VFR jest wygodniejsze. Zupełnie wyprostowana pozycja na stromie powoduje, że mnie po paru setkach zaczyna boleć tyłek w okolicy kości ogonowej. A przy większych prędkościach miałem takie uczucie "no kurcze, pochyliłbym się!". Nie wiem jak na litrze, ale na 650 (fakt, że szyba była ustawiona w niskim położeniu), komfortowo jest do 120-140km/h powyżej niefajnie, strumień powietrza szarpie głową. A złożenie się za owiewką na tym sprzęcie jest gorzej niż niewygodne. Poza tym na VFR mam większe możliwości zmiany pozycji, na Stromie mimo dużego siedzenia nie bardzo jest co ze sobą zrobić.

Nie mniej jednak - dla pasażera napewno bardziej komfortowe niż VFR (moja siostra była zachwycona ;] ). Optymalnie by było, gdybyś był w stanie pożyczyć od kogoś V-Stromia na jeden dzień i przejechać pareset km. Przy czym 650 jest spoko, żwawy, ale w trasie jednak brakuje trochę mocy, jeśli chcesz wyprzedzać przy prędkościach rzędu 100km/h, no ale Ty myślisz o litrze, tam pewnie nie ma tego problemu.

Aha, no i w mieście strom jakkolwiek zwinny, to z uwagi na wysokość jest ciut niestabilny przy prędkości pieszego, czyli przy przebijaniu się przez korek. To nie znaczy, że się nie da, ale trzeba go bardziej pilnować.

No i jeżdżony przeze mnie egzemplarz miał kiepskie hamulce, ale to chyba nie jest regułą.

I ostatnie - "fun factor" jest dla mnie dużo większy na VFR, natomiast z drugiej strony na Stroma przesiadałem się z SV650 (ten sam silnik) - na V-Stromie automatycznie jeździłem wyraźnie wolniej (o jakieś 20-30km/h), co jest plusem jak idzie o bezpieczeństwo. ;-)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » pn 30 sie 2010, 15:57

Hubu pisze:
Fred pisze: Pytanie: Co może być większego po VFR ? :roll:
Fred moja rada teraz 800, a za kilka latek przejdziesz na VFR1200 i problem rozwiązany :)
Taki był pierwotny plan - 800 Fi, 800 V-tec i 1200F :biggrin

Fazer, gdyby nie ten dołek to byłbym bardziej zdecydowany niż mniej :confused

Teraz znowu ten Triumph Sprint.... ciekawa maszynka

ODPOWIEDZ