Kręgosłup woła o pomoc

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
tayayay
teksciarz
teksciarz
Imię: panie daj
Kontakt:

Kręgosłup woła o pomoc

Post autor: tayayay » sob 21 sie 2010, 23:40

od razu przepraszam, jeśli temat już był, ale naprawdę wyszukiwarka nic mi nie pokazała! :)

Chciałbym się poradzić starszych kolegów i koleżanek jak radzą sobie z tym łącznikiem mózgu z tyłkiem, gdy jazda na motocyklu da mu się we znaki? Od paru dni mam poważny problem z krzyżem. Na tyle mnie pokręciło, że idąc ulicą tylko modlę się, żeby sznurówki się nie rozwiązały bo będzie pozamiatane. Równie dobrze mogę teraz próbować wheelie na hondzie shadow co zrobić skłon - szanse równe zeru. Podejrzewam, że padłem ofiarą zwykłego przewiania, jednak nie mogę znaleźć dobrego panaceum na ból. Fastum Żel nie pomaga :/
Problem jest w sumie dziwny, bo używam pasa nerkowego, kurtka też dość długa z tyłu... A jednak! Pewnie przez te upały - trochę potu na plecach i potrzeba mniej niż zwykle. Kończę jojczenie, bo nikogo taki płacz nie interesuje, ale chciałbym tylko powiedzieć: pomóżcie ku.wa!!!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » ndz 22 sie 2010, 00:24

może coś ala spa? dobry bolesny masaż?
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 22 sie 2010, 01:47

tayayay pisze:Problem jest w sumie dziwny, bo używam pasa nerkowego, kurtka też dość długa z tyłu... A jednak! Pewnie przez te upały - trochę potu na plecach i potrzeba mniej niż zwykle.
Lepiej przestaw sobie zawiechę z tyłu w motorze. Nie koniecznie na bardziej miękko. Musisz to wyczuć. Wystarczy o jeden, dwa "kliki". Ja w Yamaszce akurat uległem efektowi placebo. Miałem tam bodajże 4 albo 5 stopniową regulację i tez mnie krzyż bolał to se przestawiłem inaczej. Twardość sprawdzałem skacząc dupą po motorze. Hmm, nie widziałem jak jest bardziej twardo a jak miękko. Coś ustawiłem. Jeździło się lepiej, nic mnie nie bolało. Jak w końcu zajrzałem do manuala to się okazało ze dałem se bardziej twardo. :) Więc nie koniecznie to musi być ustawione miękko. Raczej chodzi tu o jakieś drgania pewnie. Teraz w Hondzie miałem skręconą na twardo i też mnie wszystko bolało. Musiałem odpuścić. I jakoś nie przypadł mi do gustu olej 15W w przednim zawieszeniu. Dycha by starczyła na polskie drogi.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » ndz 22 sie 2010, 07:26

To co opisujesz to wirusowe zapalenie zakonczeń nerwowych w odcinku lędźwiowym czyli tak zwane korzonki i jest to objaw osłabienia organizmu i przeziebienia. Najprawdopodobniej po intensywnym spoceniu i gwałtowym schłodzeniu.
Niestety nie ma to przyczynowo nic wspólnego z bardziej lub mniej niewygodną pozycją na moto :!: Raczej z prędkością.
Co zrobic? Silne środki przeciwbólowe, spanie na plecach na dość twardym i płaskim łóżku, nalepiej bez poduszki lub z jak najmniejszą. Unikaj jakichkolwiek przeciążeń mięśni i ścięgien kręgosłupowych. Od teraz przez jakiś czas chodzisz powoli i dostojnie i każesz sobie wiązać sznurówki. :biggrin Jezeli już musisz się zgiąć, schylić lub coś podobnego to baaardzo powoli kontrolując wysiłek i ból.
W tym stanie ból jest tak wielki przy pewnych ruchach że masz ochotę gwałtownie się wyprostowac lub zmienić pozycję i to jest często przyczyną naderwania ścięgien.

Niestety spokój i czas. Wirusów nie zwalczysz antybiotykami. Tak czy inaczej idź do lekarza. Zwolnienie murowane.
No cóż, to sie zdaża. O ile pamiętam za to schorzenie odpowiedzialny jest ten sam wirus który powoduje opryszczkę i nazywa się chyba herpes. Najciekawsze że uaktywnia sie przy osłabieniu organizmu i w silnym stresie :!: Zawsze jest w naszym organizźmie tylko prawie zawsze nieaktywny. Największy kłopot z nim mają kobiety i to prawie co miesąc.
Trzymaj się.

[ Dodano: 2010-08-22, 07:40 ]
No chyba, że coś ostatnio dzwigałeś, dysk ci się przesuną i masz ucisk na rdzeń ale w twoim wieku to nieprzypuszczam...
Wtedy to wiekszy kłopot.

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert

Post autor: Hubu » ndz 22 sie 2010, 09:18

Możesz jeszcze stosować maści lub plastry rozgrzewające. Silne rozgrzanie powoduje zmniejszenie oznak bólowych.

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » ndz 22 sie 2010, 09:42

Z tym rozgrzaniem to osobiście odradzam kiedyś wieczorem posmarowałem a rano wyłem z bólu i czołgałem się do kibla chyba dwie godziny nie odbyło się bez dwóch domowych wizyt lekarskich pionizowałem się ok. 10 godzin a potem chodziłem jak przetrącony przez miesiąc.
Polecam za radą ppamula silne przeciw bólowce. Wkurza mnie zawsze to że nawet jak już przestanie boleć to człowiek i tak parę dni chodzi spięty ze strachu że bóle powrócą.

A jak boli krzyczysz zgodnie z loginem t ay ay ay ? :mrgreen:

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » ndz 22 sie 2010, 11:20

najpierw idź do lekarza , dostaniesz zastrzyk i receptę na jakieś Tramale i inne a jak się wyleczysz to kup sobie koszulkę z materiału , który nie wchłania wilgoci np. rowerową lub termoaktywną NIE JEŹDZIMY W BAWEŁNIE
Adam

Awatar użytkownika
tayayay
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: tayayay » ndz 22 sie 2010, 11:22

dzięki za wsie posty :) od dzisiaj poducha wylatuje i na ulicach zaczynam udawać cara :D Piguł nie łykam, bo już wolę cierpieć niż to ćpać. W kwestii neutralizacji bólu będę po prostu wzywał Bozię, ew. tak jak puzon mówił - "ay ay ay" hihi ;-)
Nie wiem czy coś kombinować z zawieszeniem - pokrętło z tyłu jest ustawione na podręcznikowe 9 klików, a śrubokręt dokręcono na maksa - także komfort optymalny.

i inwestycja w bieliznę ląduje na liście wydatków zaraz po najbliższym tankowaniu :) Dzięki!

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » ndz 22 sie 2010, 13:50

Hubu pisze:Możesz jeszcze stosować maści lub plastry rozgrzewające.
Ben Gay czerwony. Zawsze mi pomaga, mimo, ze zapach jest, hmmm, intensywny. Na jakims zlocie uzyczylem jednemu z Boanergesow na kolano i po niecalej minucie zakrzyknal: "CUD!!!":)

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » ndz 22 sie 2010, 14:00

Jeszcze nikt nie wspominał o starym ludowym, lecz sprawdzonym sposobie - czyli okłady z młodych piersi :lol:
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » ndz 22 sie 2010, 16:19

Lukaszny pisze:Jeszcze nikt nie wspominał o starym ludowym, lecz sprawdzonym sposobie - czyli okłady z młodych piersi :lol:
ale to działa tylko na facetów po 30-tce
Adam

Awatar użytkownika
msciwuj
teksciarz
teksciarz

Post autor: msciwuj » ndz 22 sie 2010, 17:15

Środki przeciwbólowe są o tyle sensowne, że pozwalają Ci się tak nie spinać, więc "sam sobie" mniejsza krzywdę robisz, a poza tym większość popularnych działa również przeciwzapalnie. Nie ma co tak znowu uciekać przed pigułami, jak się coś dzieje - to dla ludzi jest.

Ja bym Ci polecił wizytę u jakiegoś fizjoterapeuty, który rozgrzeje Ci mięśnie, rozluźni i sprawdzi, czy nie masz tam nic przestawionego. Znam jednego dobrego w Krakowie ;], we Wrocku niestety nie testowałem jeszcze żadnego.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » pn 23 sie 2010, 05:23

tayayay pisze:Piguł nie łykam, bo już wolę cierpieć niż to ćpać.
te piguły są po to bys mógł zasnąć ale jak już dajesz radę to mozna odstawić albo nie stosować wogóle.
I prawdą jest że prawie wszystkie przeciwbólowce to jednocześnie przeciwzapalne.
Trzymaj się chłopie.

Awatar użytkownika
tayayay
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: tayayay » pn 23 sie 2010, 12:15

Dzięki - trzymam, trzymam ;-). Chyba dziś już jest lepiej niż wczoraj, może przez wywalenie poduchy.. :roll:

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pn 23 sie 2010, 12:26

po sezonie pierwszym i to po 5 miesiacach bez motora
chwycily korzonki znienacka - tuz nad zadem

ogromny bol, jakos sparalizowalo jednego miesnia ze bolal jak zab

wiec nie bylo na co czekac i zastrzyki - piekna sprawa, dwa dni i calkowicie wyleczony
zastrzyki elegancki też, miodzik dla posladkow

no ale u Ciebie bedzie inaczej ... moze tez byc milion spraw, jakies uciski na nerwy
jezeli to nie mięśnie blokuja nerwy ... bo u mnie to wlasnie miesien zbił sie tak że zablokował nerwy jakoś

ODPOWIEDZ