Pytanie o sprzęgło.
- SADO
- teksciarz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Pytanie o sprzęgło.
Oglądaliśmy dziś z adjar VFR 2001 r i mam pytanie o klamkę sprzęgła i jej działanie. Sprawa wygląda tak, że klamka do połowy jest luźna, a sprzęgło bierze zaraz po lekkim odpuszczeniu klamki, dosłownie 2-3 mm. Sprzedający twierdzi, że sprzęgło trzeba tylko odpowietrzyć. Mówi prawdę, czy raczej to końcówka sprzęgła i szykuje się jego wymiana?
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM 

-
- klepacz
- Imię: Adam
- Kontakt:
No właśnie też mi się tak wydaje, ale wolałem usłyszeć opinię znających temat. No chyba że nieszczelność tak mała, że płyn nie cieknie "za bardzo" - a powietrze i owszem. Albo że instalacja się rozszczelniła podczas stania, np. ze względu na temperaturę (miałem tak z ukł. chłodniczym w autku, nagle ubyło płynu - a to cybant się poluzował). Nie wiem, jak jest zbudowana instalacja w VFR, jednak biorąc pod uwagę że jest bardziej "ciśnieniowa" niż chłodząca - podejrzewam że coś takiego raczej miejsca mieć nie powinno. Zasadniczo sytuacja podejrzana i mało prawdopodobne, by skończyło się tylko i wyłącznie na odpowietrzeniu (a jak tak, to niech to zrobi właściciel przed sprzedażą, skoro sam twierdzi, że to drobiazg).
Zresztą moto wzbudza kilka innych wątpliwości, włącznie z tym, że silnik był rozgrzany. Gościu twierdził, że chciał sprawdzić i nie mówię że nie, tez po dłuższym postoju bym odpalił, żeby się upewnić, czy np. danego dnia aku nie zastrajkował
Ale biorąc pod uwagę, że mimo mrozu SADO zauważył, że ciepły, to albo odpalany niedługo przed naszym przyjazdem, albo solidnie nagrzany - no chyba że VFR tak długo trzyma ciepło.
Zresztą moto wzbudza kilka innych wątpliwości, włącznie z tym, że silnik był rozgrzany. Gościu twierdził, że chciał sprawdzić i nie mówię że nie, tez po dłuższym postoju bym odpalił, żeby się upewnić, czy np. danego dnia aku nie zastrajkował

- kris2k
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Generalnie to ja sie nie znam na sprzeglachm juz nawet nie pamietam jak dziala u mnie, kiedy i jak bierze, jak duzo jest jalowego skoku... ale szczelne ma byc.
A jak koles mowi ze to kwestia odpowietrzenia... nie ma problemu, prosze odpowietrzyc.
Ale nasowa sie tez pytanie dlaczego sie zapowietrzylo?
A jak koles mowi ze to kwestia odpowietrzenia... nie ma problemu, prosze odpowietrzyc.
Ale nasowa sie tez pytanie dlaczego sie zapowietrzylo?
- SADO
- teksciarz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Właśnie kris2k słuszna uwaga. Gość twierdzi, że wszystko było ok jak ostatnio jeździł/odpalał, a tu nagle zapowietrzone. Trochę mnie to zastanowiło. To tak jakby w samochodzie hamulce zapowietrzyły się od tego, że stał powiedzmy miesiąc. Taka rzecz raczej nie powinna mieć miejsca.kris2k pisze:Ale nasowa sie tez pytanie dlaczego sie zapowietrzylo?
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM 

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
jest opcja, że zamiast płynu, w układzie jest już żel
raczej dziwne że klamka wpada sobie do połowy, nawet jakby był zapowietrzony to chyba nie powinno tak sie dziać (bo albo jest zapowietrzony albo nie) - jak sie myle, niech mnie ktoś poprawi - przecież jak sie odpowietrza hamulec, to klamka wpada całkiem, aż nie załapie, ale nie ma tak, że ma luz do połowy, to nie luzna linka
.
a przy klamce nic nie było gmerane??

raczej dziwne że klamka wpada sobie do połowy, nawet jakby był zapowietrzony to chyba nie powinno tak sie dziać (bo albo jest zapowietrzony albo nie) - jak sie myle, niech mnie ktoś poprawi - przecież jak sie odpowietrza hamulec, to klamka wpada całkiem, aż nie załapie, ale nie ma tak, że ma luz do połowy, to nie luzna linka

a przy klamce nic nie było gmerane??
- Twardy161
- klepacz
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
przeciez bywa tak, ze uklad moze byc czesciowo zapowietrzony-dziala ale slabiej-w przypadku hamulcow-kolo mocno hamuje przy pelnym wcisnieciu dzwigni ale nie zablokuje,
przypuszczam, ze efekt jest wywolany wlasciwosciami powietrza(mozliwoscia sprezenia), co mozna porownac do sytuacji gdybysmy do klamki przywiazali sznurek lub gumke i pociagajac o taka sama odleglosc klamka glebiej sie wychyli przy uzyciu nierozciagliwego sznurka
przypuszczam, ze efekt jest wywolany wlasciwosciami powietrza(mozliwoscia sprezenia), co mozna porownac do sytuacji gdybysmy do klamki przywiazali sznurek lub gumke i pociagajac o taka sama odleglosc klamka glebiej sie wychyli przy uzyciu nierozciagliwego sznurka