Chłodzenie Regulatora napięcia
-
- pisarz
- Imię: tomek
- województwo: mazowieckie
Może już ktoś to opisywał, ale widziałem w rc36I takie rozwiązanie, że przedlużono wiązkę od reglera i zamontowano go w błotniku nad tylnym kołem. Wiązka z gniazdem została nad błotnikiem czyli pod siedzeniem, a radiator był po drugiej stronie chłodzony dodatkowo krecącym sie tylnym kołem. Działało długo bez żadnych problemów.
- brii
- pisarz
- Imię: Maciej
- województwo: śląskie
Do CBR taki mi wrzucilirobsonic pisze:Zmień regler na DUCATI i nie potrzeba wiatraczków zakładac ma solidny radiator i może byc w tym samym miejscu

Ale póki nie zdechł nie ma sensu wymieniać, a wentylator kosztuje grosze.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
- Twardy161
- klepacz
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
pisalem juz w 1 temacie ze zalozylem taki wiatrak, bagatelizowalem problem grzejacego sie reglera az padl w najmniej odpowiednim momencie:]
najlepszy efekt widzialem przez pierwsze dni, regler doslownie mial temperature otoczenia, bylem zachwycony....
az pewnego dnia moto zaczelo parskac i stanelo-padl akumulator....
a co sie okazalo.................
podczas grzebania przy montowaniu wiatraczka rozpiela sie wiazka od alternatora i jezdzilem przez 3 dni bez ladowania:]
wiec sie nie grzal,
prawde mowiac nadal jest goracy i ciezko mi ocenic czy mniej-jesli to prawda, ze ma prawo grzac sie do 110 stopni to efekt jest bo co prawda ledow ale reka da sie go dotknac,
temat wiatraka byl juz opisywany, 1 gosc zjebywal ten patent i to co pisalem stawiajac na lepszy radiator-mozna wszystko, patenty z przenoszeniem reglera w inne miejsce tez sa znane, to o tyle dobry patent, ze sprawdzony w innych motocyklach,
minus z mojego rozwiazania jest taki, ze wiatrak troche ogranicza dostep do mini schowka
najlepszy efekt widzialem przez pierwsze dni, regler doslownie mial temperature otoczenia, bylem zachwycony....
az pewnego dnia moto zaczelo parskac i stanelo-padl akumulator....
a co sie okazalo.................
podczas grzebania przy montowaniu wiatraczka rozpiela sie wiazka od alternatora i jezdzilem przez 3 dni bez ladowania:]
wiec sie nie grzal,
prawde mowiac nadal jest goracy i ciezko mi ocenic czy mniej-jesli to prawda, ze ma prawo grzac sie do 110 stopni to efekt jest bo co prawda ledow ale reka da sie go dotknac,
temat wiatraka byl juz opisywany, 1 gosc zjebywal ten patent i to co pisalem stawiajac na lepszy radiator-mozna wszystko, patenty z przenoszeniem reglera w inne miejsce tez sa znane, to o tyle dobry patent, ze sprawdzony w innych motocyklach,
minus z mojego rozwiazania jest taki, ze wiatrak troche ogranicza dostep do mini schowka
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
I nie zdechnie,to zamiennik seryjnej wpadki hondybrii pisze:Do CBR taki mi wrzucilirobsonic pisze:Zmień regler na DUCATI i nie potrzeba wiatraczków zakładac ma solidny radiator i może byc w tym samym miejscu
Ale póki nie zdechł nie ma sensu wymieniać, a wentylator kosztuje grosze.
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

- Twardy161
- klepacz
- Kontakt:
tak, juz nie raz o nim slyszalem ze jest dobry, podobnie z reglem od wtryskowca-sa wytrzymalsze chociaz drozsze,
co do wiatraka to zaluje ze nie mam mozliwosci zmierzenia temaperatury, liczby lepiej przemawiaja nic ocena na oko.
gdyby znowu mi sie spalil kupilbym samorobke-niewazne czy od szatana czy z allegro-maja duze radiatory wiec mniejsza szansa spalenia a co istotne nie sa niczym zalewane wiec mozna je naprawic bardzo malym kosztem.
co do wiatraka to zaluje ze nie mam mozliwosci zmierzenia temaperatury, liczby lepiej przemawiaja nic ocena na oko.
gdyby znowu mi sie spalil kupilbym samorobke-niewazne czy od szatana czy z allegro-maja duze radiatory wiec mniejsza szansa spalenia a co istotne nie sa niczym zalewane wiec mozna je naprawic bardzo malym kosztem.
- Twardy161
- klepacz
- Kontakt:
to pol zlotej zasady kolego:]
regler sklada sie z regulatora napiecia i prostownika a wiec:
nienaladowane aku-odciazasz czesc regulujaca napiecie, obciazasz prostownik,
naladowane aku-prostownik ma luz, regulator ma ciezko,
wniosek-nigdy nie zrobisz tak zeby bylo idealnie
ale to co sie pali to czesc odpowiadajaca za ograniczenie napiecia-tyrystory wiec skoro nie mozemy zapewnic stalego obciazenia alternatora na takim pozoiomie aby ograniczyc ich grzanie sie (co by obciazylo diody prostownicze), musimy myslec o tym co mozemy a wiec chlodzenie.
regler sklada sie z regulatora napiecia i prostownika a wiec:
nienaladowane aku-odciazasz czesc regulujaca napiecie, obciazasz prostownik,
naladowane aku-prostownik ma luz, regulator ma ciezko,
wniosek-nigdy nie zrobisz tak zeby bylo idealnie
ale to co sie pali to czesc odpowiadajaca za ograniczenie napiecia-tyrystory wiec skoro nie mozemy zapewnic stalego obciazenia alternatora na takim pozoiomie aby ograniczyc ich grzanie sie (co by obciazylo diody prostownicze), musimy myslec o tym co mozemy a wiec chlodzenie.
- Twardy161
- klepacz
- Kontakt:
no i moim zdaniem to zalatwia sprawe-dobra masa jest wazna a dodatkowy radiator to dobre rozwiazanie,
100 km to naprawde przegiecie, nie wiem ile jezdzisz na obecnym ale to chyba potwierdzenie skutecznosci rozwiazania, co prawda na zywotnosc reglera nie ma zasady bo wielu osobom od nowosci wytrzymuje pare lat(troche winy mozna zrzucic na styl jazdy-duzo wysokich obrotow) ale napewno odprowadzenie ciepla jest lepsze niz w oryginale.
100 km to naprawde przegiecie, nie wiem ile jezdzisz na obecnym ale to chyba potwierdzenie skutecznosci rozwiazania, co prawda na zywotnosc reglera nie ma zasady bo wielu osobom od nowosci wytrzymuje pare lat(troche winy mozna zrzucic na styl jazdy-duzo wysokich obrotow) ale napewno odprowadzenie ciepla jest lepsze niz w oryginale.
- szatan
- klepacz
- Kontakt:
A co to da ? chcesz pakowac paste miedzy regulator a blache ? went wystarczy spokojnie. Oczywiscie możesz wrzucić paste ale jeśli zastosujesz drugi radiator typu kawałek blachy aluminiowej lub miedzianej.
Prawda jest taka ze modele 98-99 miały bublowate regulatory i nie pomoze im nawet chłodzenie wodne
predzej czy pozniej zdechną.
Pozatym wydaje mie sie ze w Vtecu nie ma problemu z padajacymi reglerami.
Prawda jest taka ze modele 98-99 miały bublowate regulatory i nie pomoze im nawet chłodzenie wodne

Pozatym wydaje mie sie ze w Vtecu nie ma problemu z padajacymi reglerami.
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es
- Art
- klepacz
- Imię: Artur
ja to rozwiązałem tak: wywierciłem wiele otworów w reglerze. Do tego zainstalowałem wiatrak podłączony do świateł . Sezon 2009 przejeżdzony bez jakichkolwiek problemówszatan pisze:Prawda jest taka ze modele 98-99 miały bublowate regulatory i nie pomoze im nawet chłodzenie wodne predzej czy pozniej zdechną.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Beyond the Grabówek sky