szatan pisze:Nie złośc sie ale sie mylisz . Nie biore tego z gwiazd . jak sam robiłem taki patent z kablami bo mi kasoiwało zegarek i mi podniosło z 12.9 !!! na swaitłach do 13.9-14 na swiatłach , aku ten sam, ale nie byłem zadowolony i zrobiłem regulator własnej produkcji ktory ładuje mi 14,3 -14,5 na swiatłach , aku mam 3 sezonTwardy161 pisze:niskie ladowanie jest wywolane jego zwiekszonym oporem ale moge sie mylic
A ze zrobiłem go kilka dni temu na razie sie nie chwalezrobiłem na nim dopiero 50 km , stary lezy w schowku na wszelki wypadek
Aha , wina za takie spadki napiec ponosi starzejaca sie instalacja , opory na złączkach robią swoje . zobaczcie na schemta instalacji ze kabel masowy ma długą droge do akumulatora , idzie do wszystkich odbiorników a na koncu do aku . Kolczyk jesli bedziesz działał to sprobuj narazie tylko zielony kabelek podlaczyc do aku , plusowy zostawa w spokoju i dokonaj pomiarów
jako ze sam dopuscilem mozliwosc swojego bledu to sie zloscil nie bede, poza tym ja nia komentowalem Twojej wypowiedzi tylko wypowiedz Arka:]
wlasciwie poruszalem inny temat niz Twoja koncepcja-domyslilem sie, ze masz na mysli strarzejace sie zlaczki i koncowki-co w zasadzie tez sie sprowadza do wiekszego oporu
nawiazywalem do wzmianki o slabym akumulatorze-moge sie mylic ale wg mnie jesli akumulator niepozwalaby na uzyskanie wikszego napiecia to wskazywaloby to na jego podwyzszony opor-jedna z cel nie ma pojemnosci i poprostu przewodzi-ale stawiajac pozostalym celom opor, poza tym jedno dzialajace ogniwo mniej ogranicza masymalne napiecie , jesli sa tu niescislosci chetnie poslucham korekty
wpadla mi jeszcze 1 rzecz do glowy, w zasadzie slusznosc Twojej koncepcji w danym moto mozna sprawdzic miernikiem przy pracujacym silniku-woltomierzem sprawdzajac czy jest spadek pomiedzy kablami reglera a aku.