Regulacja tylnego amortyzatora RC 36 I

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Imię: tomek
Kontakt:

Regulacja tylnego amortyzatora RC 36 I

Post autor: alternatom » wt 04 lis 2008, 13:24

Pytanie pierwsze ogólne:
1.Barrdzo serrdecznie proszę szacowne grono hondologiczne o wytłumaczenie mi jak reguluje się tylny amortyzator w RC 36 I ?

bla bla bla((((Szukałem na Forum ale akurat o tym modelu nikt nic nie naskrobał.Tutaj zaczyna się moja osobista tragedia-pierwszy raz zrobiłem VFRUZI kuku:Nie mając wiedzy teoretycznej :oops: ,rozentuzjazmowany sukcesami na polu walki z napięciem wstępnym sprężyny(kręcąc w prawo metalową ośką zwiększam napięcie wstępne ?) przystąpiłem do partyzanckiego ataku na tajemniczą, białą,plastykową ,okrągłą część wokół tejże metalowej ośki.Kręcąc nią(białą tulejką) w prawo miałem nadzieję skręcić tłumienie na maksa i rozpocząć loty próbne.Kręciłem ,kręciłem aż ją całkiem wykręciłem bo to był lewy gwint. W tym momencie usłyszałem świst rozpędzonej kuli,to śrucik szybował wprost w paszczę lwa-pomiędzy deski kanału.Widząc to sprężynka upadła bezwładnie na podłogę.Moim oczom ukazały się dwie mokre od oliwy dziurki(kanały olejowe?) pośród których sterczała metalowa ośka również z dziurką... :eek )))))
Nie przeciągając zadam drugie,ważniejsze dla mnie pytanie.koniec bla bla bla

2.Jak mam skręcić wykręconą całkowicie z amortyzatora plastykową tulejkę odpowiadającą za regulację tłumienia aby prawidłowo zainstalować pod nią sprężynkę i śrucik? :roll:

Czy jest tak że śrucik wspierany przez sprężynkę a ta przez czoło tulejki otwiera i zamyka jeden z otworków (mniej prawdopodobny scenariusz) czy raczej mam pchać sprężynkę do dziury w ośce a na nią śrucik przez co będą tylko pełnić funkcję "przeczpykiwacza" tulejki co 180 stopni tak żeby luźno nie latała i co pół obrotu robiła ćpyk?Wiem jest to pytanie w specjalistycznym języku technicznym ale jako przyszły inżynier mam go po prostu we krwi.
Na żdnym rysunku nie mogę się tego dopatrzeć,może ktoś z was przeżywał już podobną traumę i jest w stanie mi pomóc. :cry Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: śląskie

Post autor: Gacol » wt 04 lis 2008, 15:03

Ja mam tak ze nawet jak tym krece to nic mi nie daje
chyba ze nie odczuwam
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » wt 04 lis 2008, 15:38

Chciałem go tymczasowo zakręcić do końca ale boję się że jak dokręce to go zakręcę i jak pierdyknie na dołku to ciśnie rozwali mi amortyzator.No chyba że całkiem zszedłem na manowce,we mgle zwierz tumanieje. :???:

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 05 lis 2008, 18:36

Gacol pisze:Ja mam tak ze nawet jak tym krece to nic mi nie daje
chyba ze nie odczuwam

No kolego w takim razie amor do wymiany :???: u mnie dwa ruchy w strone hard i jest bardzo odczuwalne. Tył poszedł wyżej i teraz jajami gniotę bak :sad: ale fajnie się jeżdzi. Jest twardo i stabilnie,gorzej z dziurami.... skręciłem do końca to nie dało się jezdzić...

W manualu jest napisane i narysowane ile można kręcic w obie strony :razz:
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » czw 06 lis 2008, 15:10

robsonic wiem żę zgrzeszyłem,mam moralniaka i będę się za to smażył w piekle gdzie małe skośnookie lucypery będą mnie dźgać widelczykami na upsach ale cóż co się stało to się nie odstanie rozbitej hondy poskładać nie jesteś w stanie. ;-)

Powiedzcie wy mnie lepiej czy jak się tym kręci to robi ładne pyk co pół obrotu,bo mam już koncepcję że ta sprężynka idzie sobie w dziórkę w ośce metalowej która jest przelotowa,na to po kuleczce(z których jedna mi umknęła albo jej nie było) i na to ten plastylowy elemencik .

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » czw 06 lis 2008, 17:43

kurna, stary rozbierałem ten element w mojej niuni ale - zabij mnie - za hu.. nie pamietam gdzie wsadziłem ta kulkę... WYDAJE mi się że spełniała tam ona funkcję zatrzasku - razem ze sprężynka ofkors - wiesz tego zatrzasku - KLIK...KLIK...KLIK.. przy kręceniu...
Trochę mi sie nie chce tego rozbierac żeby sprawdzic :razz:
P.S. Po kiego grzba kręciłeś tym plastikiem ?! Sprężynę regulujemy pokrętłem w środku niego, tłumienie na dole amorka a tym plastikiem CO ?????????????
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » czw 06 lis 2008, 22:07

Po kiego grzba kręciłeś tym plastikiem ?! Sprężynę regulujemy pokrętłem w środku niego, tłumienie na dole amorka a tym plastikiem CO ?????????????
Do czegoś to chyba jednak słóży bo na rysunku jest nawet jakieś takie special tool (nie mam go)którego jednym końcem można kręcić ośką od sprężyny a druga jakby pasowała do tego plasticzka.Ale to tylko moje gdybanie.

Tłumienie na dole amorka tzn. czym śrubeczka tam jakaś jest czy jak?

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » pt 07 lis 2008, 21:11

Hm....ta druga część jakby pasująca do tego plasticzka to podejrzewam jest po to żeby się o nią zaprzeć kręcąc śrubką w środku (sposób zabezpeczenia przed odkręceniem tegoż plasticzka), tak sobie dywaguję.....
Tłumienie - tak - śrubką na śrubokręt. SOFT-HARD po prostu...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pn 10 lis 2008, 19:22

a powiedzcie drodzy moi ... gdzie jest ta cholerna regulacja ! : >
patrząc na foto z RC36II:

Obrazek

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » pn 10 lis 2008, 20:56

bialy-murzyn nie to żebym Cię nie lubił ale ja Cię proszę nie utrudniaj bo sytuacja już nie jest łatwa :grin: u Ciebie jest tam coś troszki inaczej załóż sobie oddzielny temat dla RC 36 II za to się nie płaci,będzie krystalicznie przejrzyście. Atak zaraz wkradnie się tu jakiś vitek ,zrobi nam się w temacie burdel gorszy niż w archeo i obaj się niczego nie dowiemy :cry:
Bez obrazy. :tts

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » wt 18 lis 2008, 00:17

olo chodzi o tą płaską śrubkę na śrubokręt nad dolnym mocowaniem amorka ? Jeśli tak to jak tym kręcić ? Widzę tam jakieś znaczki więc to chyba to .

robsonic jeśli tym kręciłeś (plastikiem nie metalową ośką) to powiec ty mi co to w ogóle jest za regulacja ?

sprężynka z kuleczkami rzeczywiście pełni jedynie trywialną rolę KLIKacza, jeśli to klika przy kręceniu to znaczy że jest to jakaś regulacja bo inaczej zakręciliby to na amen i już. :confused
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 18 lis 2008, 13:18

Kręciłem tą ośką a nie plastikiem który i tak w pewnym momencie mi się wykręcił :???:
Bierzesz nasadowy klucz a na ośce masz napisy high i low...... Przy kręceniu powinno być tykanie i opór!!!! Jeśli tak nie ma to coś Ci się popsuło :???: Pamiętam że skręca się na hard a póżniej się popuszcza aż zacznie pasować charakterystyka zawieszenia.... jak masz pytania to pisz,teraz jestem w pracy :razz:
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » wt 18 lis 2008, 15:27

Acha! No to chyba dochodzimy do klu problema. :huura

Klikanie jest po to żeby wiedzieć ile kręcisz ośką a nie plasticzkiem, który to należy zostawić w świentym spokoju.

Jak nie masz tego plastika to nie wiem czy to takie zdrowe jest bo w tym miejscu co się go wkręca są jakieś dwie dziurki służące do nie wiem czego,chyba że są do niczego. :grin:

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 18 lis 2008, 16:52

Plastik mam, odkręcił się ale go dokręciłem na nowo.... Przy regulacji jest lekki opór i u mnie dwa kliki i jest git. Dupa jest wysoko jak dla mnie a mam 190 wzrostu. Może Twój amor umarł i trzeba go wymienić????

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: alternatom » wt 18 lis 2008, 17:11

Mój amor żyje i ładnie bryka tyle że nie klika przy kręceniu regulacion bo za horobe nie mogę włożyć tej nieszczęsnej sprężynki ze śrucikami.Ja skręciłem sprężyne (chyba więcej się nie da) i gania mi się lepiej,nie wpada w bujanie i jest niższa co ułatwia mi jazdę z prędkością patrolową. :hooray

Pozostaje kwestia śrubki od tłumienia olejowego.Jak tym kręcić i czy to to co na foto ?

ODPOWIEDZ