nie wiem do jakiego salonu masz najblizej ale autoryzowany hondy powinien być.. w krakowie jest to moto fun... jest autoryzowany.. o jakosci usług nie bedziemy dyskutowac. Rok temu skasowal mnie koleś na skrzyżowaniu a oto lista czesci i ceny z moto funu za te czesci (oryginalne hondy):
telaz przedni 1651
Lewe lusterko 371
Pompa sprzegla 1319
Zegary 4555
Lampa 1785
Szyba 1010
Lewa polowka plugu 391
Czasza prawa i lewa część 1483
Lewy boczek 1428
Bak 2700
Owiewka pod podnozkiem lewa strona 378
Podnozek kierowcy caly z konsolka 206
Uchwyt pasazera 1 szt 487
Dzwignia zmiany biegow 150
Lewy podnozek pasazera 220
Lampa tyl 764
Migacz lewy przod 212
Migacz lewy tyl 252
Przelaczniki lewa strona na kierownicy 582
Owiewka srodkowa za kolem 520
Oska przednie kolo 161
koszt naprawy robocizna 350zł
Suma 20 625 zł + robocizna
Jak widzisz o szkode całkowitą nie trudno ( czyli sytuacje kiedy to koszty naprawy przewyzszaja wartosc rynkowa motocykla, a ta wartosc zawsze jest zanizana ale to inna historia) zawsze odejmuja tak jak Kolczyk pisze amortyzacje z racji tego ze uszkodzone czesci nie sa nowe ale czemu az 50% nie wiem, odejmuja tez z wartosci jezeli stwierdzili ze dana czesc byla wczesniej naprawiana np spawane plastiki klejone zegary itp, czy masz prawo naprawic w autoryzowanym serwisie i kazac placic za to ubezpieczalni nie mam pojecia zapytaj Janusza, ja mialem szkode calkowita moto wycenili na okolo 5.5 tys zlom na 1tys wiec mnie ratowala sprzedaz "zlomu" w ktorym wszystko bylo wlasciwie ok poza plastikami.
[ Dodano: 2008-05-15, 20:15 ]
ceny sa do rc36I
[ Dodano: 2008-05-15, 20:25 ]
a tak wogole to nie pytali Cie czy bedziesz to robil sam czy bezgotówkowo ?
[ Dodano: 2008-05-15, 20:32 ]
Tak mi sie wydaje że jakby mieli Ci liczyc jak za nowe czesci to byś miał szkode całkowita tylko nie wiem czy to by Ci sie bardziej opłacało... w zaleznosci od tego na ile wycenili by "złom" bo to jest tak ze cena rynkowa -wartosc zloma = to co dostajesz wartosc zloma pewnie byla by na poziomie okolo 2 tysi rynkowa mysle ze okolo 7 tys - takie piredoly jak amortyzacja wczesniejsze naprawy itp itd wiec w sumie niewiadomo ile

zrob foty i daj na forum zobaczymy co tam sie potłukło w tym motórze, i nadrabiaj na majatkowych szkodach, napisz odwolanie to pewnie dadza Ci na odczepke kilka stowek wiecej.. albo i nie, ze starymi sprzetami tak to niestety wyglada, sam za ta kwote co Ci proponuja spokojnie to zrobisz, oczywiscie nie na nowych czesciach i jeszcze Ci kasa zostanie, tak przynajmniej mysle nie znam uszkodzen, jednak na wiele wiecej bym nie liczyl, dowiedz sie dokladnie jak by wygladala sytuacja i jakie masz prawa naprawy bezgotówkowej jesli tak chcesz robic, tylko sie upewnij zeby pozniej sie nie okazalo ze zaplaciles za naprawe 8 tys a ubezpieczalnia sie wypnie bo przekroczyles wartosc rynkowa sprzeta.