Opony Motocyklowe

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
jagna
klepacz
klepacz
Imię: Agnieszka
województwo: śląskie

Re: Opony Motocyklowe

Post autor: jagna » śr 10 maja 2017, 09:17

Nie ale łuki są znacznie łagodniejsze i opona powoli sama się wyciera, nigdy nie miałam problemów z uślizgiem, więc raczej działa.
Optymizm jest błogosławieństwem niedoinformowanych.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie

Post autor: adrianoo » śr 10 maja 2017, 09:43

Ja przecieram delikatnie papierem ściernym i jak dotąd jest ok. Oczywiście pierwsze kilometry po maksymalnej ostrożności.
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie

Post autor: ADHD VFR » śr 10 maja 2017, 09:50

adrianoo pisze:Ja przecieram delikatnie papierem ściernym i jak dotąd jest ok. Oczywiście pierwsze kilometry po maksymalnej ostrożności.
Zastosuję tą metodę teraz tylko pytanie papier o jakiej ziarnistości ??
:moto :killer

Cimaj
pisarz
pisarz
Imię: Kamil

Post autor: Cimaj » śr 10 maja 2017, 09:56

Kilka razy wymieniałem już opony i nigdy, przenigdy mi się żaden uślizg nie przytrafił. Samoczynne ścieranie, i dogrzewanie opony powinno przy spokojnych pierwszych nawet 20km załatwić sprawę.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Imię: Adrian

Post autor: adrianoo » śr 10 maja 2017, 10:29

ADHD VFR pisze:
adrianoo pisze:Ja przecieram delikatnie papierem ściernym i jak dotąd jest ok. Oczywiście pierwsze kilometry po maksymalnej ostrożności.
Zastosuję tą metodę teraz tylko pytanie papier o jakiej ziarnistości ??
jaki miałem pod ręką :P chyba 200 stosowałem - w każdym razie coś w tych granicach . Chodzi bardziej oto żeby z grubsza przejechać wierzch opony. a dalej jak pisze Cimaj pojeździć ostrożnie i dogrzać opony. Bedzie git :biggrin
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie

Post autor: mictom » śr 10 maja 2017, 13:31

ADHD VFR pisze:Co do benzyny ekstrakcyjnej boje się jej trochę użyć ponieważ słyszałem też opinie że możesz zabić wszystkie właściwości w oponie które posiada guma :shock:
No to sam papier i zmatowić. Ostry :) ~100

W tamtym roku jak kupiłem komplet M5 to z tyłem nic nie robiłem, a na przodzie się nie dało jeździć tak miał nawalone tej warstwy ochronnej i trzeba było ścierać, bo strach :)

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » śr 10 maja 2017, 20:12

ADHD VFR pisze:Co do benzyny ekstrakcyjnej boje się jej trochę użyć ponieważ słyszałem też opinie że możesz zabić wszystkie właściwości w oponie które posiada guma :shock:
Chcesz powiedzieć, że jak wezmę benzyny na szmatkę i przetrę ją oponę to ją zniszczę?
Nie wydaje mi się oto informacja od jednego z producentów benzyn ekstrakcyjnych.

"Czy benzyna ekstrakcyjna niszczy gumę? Zwykła benzyna niszczy gumę, jednak środek oczyszczony wodą (poprzez ekstrakcję) jest w pełni bezpieczny dla gumy, dlatego z powodzeniem możemy używać go do usuwania tłustych plam na oponach."
LWL 74HN

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » śr 10 maja 2017, 21:27

ADHD VFR pisze: To na długiej prostej opony zamykasz? Bo mi nie chodzi tyle o środek opony co o boki żeby podczas składania się w winkiel nie było uślizgu przodu lub tyłu
Myślę że jak dajesz gdzieś na kilka tysięcy kilometrów trasę to nie ciskasz do oporu po zakrętach. Co do wywrotki kolegi to ja jadę bezpardonowo papierem ściernym nowe gumy i zapominam że są nowe. Pierwsze nowe pojechałem gumówką hahaha serio

Jakiej gradacji - obojętnie byle zetrzeć "to śliskie".
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » śr 10 maja 2017, 21:35

ADHD VFR pisze:wchodził w długi zakręt w prawo gdzieś z prędkością około 120km/h tem powietrza ok 7-8 stopni nawierzchni nie wiem jaka mogła być było bezwietrznie asfalt był dobrej jakości zero brudu na asfalcie
Podejrzewam, że koleżka "nieco" przepałował zakręt (biorąc po uwagę nowe opony) i kłopot gotowy. :?
Mam nadzieję, że szkody (w sprzęcie i zdrowiu) nie były zbyt wielkie?

P.S.
Czytając tutaj o rozmaitych metodach PZO (papierowego zamykania opon), nie dziwię się teraz tylu fachowo zamkniętym oponom w sprzętach co to toru nigdy nie widziały. :twisted:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie

Post autor: mictom » czw 11 maja 2017, 09:57

Hehe, ja tam nigdy opon nie zamknąłem. Cienki bolek jestem :)

Awatar użytkownika
piotr_bzyk
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: pomorskie

Post autor: piotr_bzyk » czw 11 maja 2017, 17:45

kilka tygodni temu wymieniłem oponę z przodu, brat w swoim moto wymienił tył. Pojechaliśmy na spacer. Efekt- jego motor zadriftował na skrzyżowaniu, mój stracił przyczepność przy hamowaniu, musiałem się podeprzeć przed upadkiem. Od tamtej pory nie robiliśmy nic z oponami, delikatna jazda i same się dotarły. Teraz śmiga się należycie.

ODPOWIEDZ