Alpy - Austria i Włochy.
- thrillco
- pisarz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Alpy - Austria i Włochy.
Za jakiś czas zamierzam wraz z kolega pojechac w Alpy austriackie i zahaczyć Dolomity we Włoszech.
Mam pytanie, do ludzi ktorzy tam byli: jakie jest obowiazkowe wyposazenie motocykla?
jakie przeróbki nie wchodza w gre, a na jakie przymykaja panowie policjanci oczy?
mam w motocyklu kilka gadzetów tzn xenon, nieseryjne glosniejsze tłumiki, lampy diodowe.
czy majac wingracka 2 i topcase trzeba miec te dodatkowe kierunkowskazy?
mocno zwracana jest uwaga na stan opon?
Mam pytanie, do ludzi ktorzy tam byli: jakie jest obowiazkowe wyposazenie motocykla?
jakie przeróbki nie wchodza w gre, a na jakie przymykaja panowie policjanci oczy?
mam w motocyklu kilka gadzetów tzn xenon, nieseryjne glosniejsze tłumiki, lampy diodowe.
czy majac wingracka 2 i topcase trzeba miec te dodatkowe kierunkowskazy?
mocno zwracana jest uwaga na stan opon?
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Alpy - Austria i Włochy.
Przez pare lat mieszkałem we Włoszech i kilka razy jeździłem na moto i wielokrotnie samochodem.
1.Stan opon jest sprawdzany-TWI jest kontrolowane na oponach ,które na ,,oko,, wzbudzają podejrzenia,że sa zużytę.Jesli TWI jest równe z bierznikiem proponuje wymianę.
2.Głosny wydech może byc powodem do dużych problemów,Zwracaja na to uwagę.Proponuje założyc db-kilka lub oryginał
3.Xenon podobnie - podczas rutynowej kontroli może przysporzyć problemy.Szczególnie w niemcowni i Austri
4.lampy diodowe raczej nie,choc biorąc pod uwage kilka innych elementów wyposażenia moto sprzecznych z prawem ,jeslin nie maja homologacji to tez lipa.
5.kierunki raczej sa montowane z kuframi inne ze względu na to,że w niektórych moto po prostu oryginalne sie nie mieszcza pomiędzy kuframi.
1.Stan opon jest sprawdzany-TWI jest kontrolowane na oponach ,które na ,,oko,, wzbudzają podejrzenia,że sa zużytę.Jesli TWI jest równe z bierznikiem proponuje wymianę.
2.Głosny wydech może byc powodem do dużych problemów,Zwracaja na to uwagę.Proponuje założyc db-kilka lub oryginał
3.Xenon podobnie - podczas rutynowej kontroli może przysporzyć problemy.Szczególnie w niemcowni i Austri
4.lampy diodowe raczej nie,choc biorąc pod uwage kilka innych elementów wyposażenia moto sprzecznych z prawem ,jeslin nie maja homologacji to tez lipa.
5.kierunki raczej sa montowane z kuframi inne ze względu na to,że w niektórych moto po prostu oryginalne sie nie mieszcza pomiędzy kuframi.
- PBWroc
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
potwierdzam i polecam uwadze tłumiki - Niemcy sprawdzają czy ma oznaczenie E, z ksenonami - jak się zawezmą to też nie będzie łatwo (ja mam włożone mocniejsze żarówki i ich intensywność świecenia stała się powodem do kontroli). Co do opon, to polecam uwadze ich stan, wiek i rodzaj - powinny byś tego samego rodzaju i zgodnie z homologacją. Choć raczej wygląda tak, że jak nie przegniesz pały co będzie powodem zatrzymania, to na siłę nie będą Cię ściągali z autostrady do kontroli (mam na myśli opony) , natomiast światła i głośny wydech to jak 2+2 jak cię, zobaczą usłyszą to ściągną i jak do tego dołożą opony, diody i inne przeróbki, to Ci kasy na dalszą podróż nie starczy.
Tyle teorii - mnie, choć zjeździłem tam 10-ki tys km, zatrzymali raz (ostatnio za światła) lecz ja im nie dawałem powodu jeżdżąc "salonowym moto"
Tyle teorii - mnie, choć zjeździłem tam 10-ki tys km, zatrzymali raz (ostatnio za światła) lecz ja im nie dawałem powodu jeżdżąc "salonowym moto"
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
- Klarkson
- pisarz
- Kontakt:
Jedziesz w Alpy i masz watpliwosci co do stanu opon ?thrillco pisze:Za jakiś czas zamierzam wraz z kolega pojechac w Alpy austriackie i zahaczyć Dolomity we Włoszech.
..... mocno zwracana jest uwaga na stan opon?
Szacunek.
Klarkson
- PBWroc
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Brawo Klarkson - trafny zwrot.
Ja dodam, że warto klocki wymienić lub upewnić się, że są naprawdę w dobrym stanie.
Co do wyposażenia moto - wątek już był (nie znalazłem gdzie - generalnie to co w PL, ja dodatkowo zabieram kamizelki i apteczkę - nigdy nie sprawdzali)
Ja dodam, że warto klocki wymienić lub upewnić się, że są naprawdę w dobrym stanie.
Co do wyposażenia moto - wątek już był (nie znalazłem gdzie - generalnie to co w PL, ja dodatkowo zabieram kamizelki i apteczkę - nigdy nie sprawdzali)
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
- Łysolek
- Shrek
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
w Austrii dodatkowo zapasowe żaróki, apteczka i kamizelka
i jazda zgodnie z przepisami , szczególnie w Austrii
i jazda zgodnie z przepisami , szczególnie w Austrii
- thrillco
- pisarz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
opony sa ok, ale przejezdzajac okolo 3k km moze w trakcie drogi okazac sie ze opona sie konczy. do znaczników jest jeszcze pare mm ale to miekkie gumy PP2ct i moc xx-a nie oszczedza opon.Klarkson pisze:Jedziesz w Alpy i masz watpliwosci co do stanu opon ?Szacunek.
dzieki wszystkim za rady, wezme dzien urlopu wczesniej i powymieniam wszystko na serie
-
- teksciarz
- Imię: Andrzej
BOCZNE KUFRY - DODATKOWE KIERUNKOWSKAZY
Czy przy bocznych kufrach do VFR800 FI montujecie dodatkowe kierunkowskazy widziane z boku? 

- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Niektórzy mają. Nie ma potrzeby, bo dobrze widać te w lampie. Ja zestaw mam - jak w zimie będzie nuda to zamontuję.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
-
- teksciarz
- Imię: Andrzej
A czy sa jakieś dedykowane do VFR-ki? Rozumiem ,że będą montowane na wysięgnikach. 

- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
- województwo: śląskie

Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We were born, born to be wild
We can climb so high