koła vfr750f rc24
-
- Imię: mateusz
- województwo: warmińsko-mazurskie
koła vfr750f rc24
Witam pomoże mi ktoś jaką założyć oponę do przodu jest 110 80 17 a chcę założyć 120 70 17 i się zastanawiam co do tej 120. i tez się zastanawiam czy do tyłu wejdzie mi 160 bo jest 140 jednak dwa cale to dużo a jeżdżę sobie. Rekreacyjnie aby i do tego jest problem z tym mocowaniem jarzma bo idzie ten pręt i nie wiem czy wejdzie.
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Re: koła vfr750f rc24
http://www.scigacz.pl/Rozmiar,ma,znacze ... 27135.html
Witaj.
Powyżej wkleiłem ciekawy link dotyczący rozmiarówki opon.
Zmiana opony pociągnie za sobą zmianę jej wysokości o 4 mm. Będzie to skutkowało zmianą jej obwodu, prędkości wirowania oraz wskazań prędkościomierza, ale generalnie jeździć się da.
Co do tyłu zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że da się wcisnąć 160, inni optują za pozostawieniem oryginału. Najważniejsze to sprawdzić, czy szersza opona nie będzie obcierała podczas jazdy o jakieś elementy zawieszenia. Oczywiście sprawdzamy na obciążonym motocyklu /kierowca i pasażer/. Co do samej opony, to najlepiej zmierzyć /szerokość/ oponkę u kolegi w motocyklu i porównać zdjęte wymiaryze swoją maszyną.
Jeżeli wszystko będzie pasowało, wypadałoby opisać dokładnie temat zmian na forum i cieszyć się z jazdy na motku.
Pozdrawiam
Witaj.
Powyżej wkleiłem ciekawy link dotyczący rozmiarówki opon.
Zmiana opony pociągnie za sobą zmianę jej wysokości o 4 mm. Będzie to skutkowało zmianą jej obwodu, prędkości wirowania oraz wskazań prędkościomierza, ale generalnie jeździć się da.
Co do tyłu zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że da się wcisnąć 160, inni optują za pozostawieniem oryginału. Najważniejsze to sprawdzić, czy szersza opona nie będzie obcierała podczas jazdy o jakieś elementy zawieszenia. Oczywiście sprawdzamy na obciążonym motocyklu /kierowca i pasażer/. Co do samej opony, to najlepiej zmierzyć /szerokość/ oponkę u kolegi w motocyklu i porównać zdjęte wymiaryze swoją maszyną.
Jeżeli wszystko będzie pasowało, wypadałoby opisać dokładnie temat zmian na forum i cieszyć się z jazdy na motku.
Pozdrawiam
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
- pisarz
- Imię: tomek
- województwo: mazowieckie
Nic nie kombinuj najlepiej. Jak opony będą za szerokie to się zrobią jak samochodowe. W trzech czwartych będą płaskie (szczególnie tył) a potem nagle załamują się na felgę. Największy problem będzie na deszczu w zakrętach. Jak Będzie szedł samym kantem to stracisz przyczepność co skutkuje glebą. Fabryka to obliczyła i nie trzeba jej poprawiać.
- kellyq
- zadomowiony
- Imię: Bartek
- województwo: lubelskie
Ja mam 120 na przodzie i 150 z tyłu. Moto jeździ normalnie
-
- pisarz
- Imię: tomek
- województwo: mazowieckie
O jeden rozmiar to jeszcze do wytrzymania chociaż nie zawsze ale ze 140 na 160 to już przegięcie.
Ja jeżdziłem kiedyś RC36I na 180 z tyłu a potem założyłem to co fabryka kazała czyli 170 i była bajka.
Ostatnio na CBR600 92rok miałem założona z tyłu przez jakiegoś cymbała 180tkę. Po zmianie na 160 (według fabryki) poezja!
Ja jeżdziłem kiedyś RC36I na 180 z tyłu a potem założyłem to co fabryka kazała czyli 170 i była bajka.
Ostatnio na CBR600 92rok miałem założona z tyłu przez jakiegoś cymbała 180tkę. Po zmianie na 160 (według fabryki) poezja!
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Gwoli ciekawości pozwolę sobie odświeżyć nieco temat. Znalazłem na pewnym portalu aukcyjnym ofertę RC24 I z tylnym kołem od ...RC36 I.
http://otomoto.pl/oferta/honda-vfr-750- ... ysf1B.html
http://otomoto.pl/oferta/honda-vfr-750- ... ysf1B.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Znaczy z monowahacza wsadzona? Choć bardziej na przednie wygląda..