"Białe" Śrubki na układzie wtryskowym/przepustnicach

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Zaper
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: małopolskie

"Białe" Śrubki na układzie wtryskowym/przepustnicach

Post autor: Zaper » czw 20 sie 2015, 15:12

Nurtuje mnie temat tych śrub pomalowanych na biało na korpusie układu wtryskowego/przepustnicach i na czujniku położenia przepustnicy. Manual mówi że nie wolno ich rozkręcać ponieważ powoduje to rozregulowanie układu wtryskowego, a dokładniej (nie wiem czy dobrze zrozumiałem) rozregulowanie obrotów i synchronizacji wtrysków. Rozumiem że rozkręcenie tego ustrojstwa spowoduje poluzowanie tych sprężyn które napinają przepustnice, ale nie bardzo rozumiem to że nie można ich nawet poluzować? U mnie na 100% te śruby były przez kogoś odkręcane, a przeze mnie jakiś czas temu poluzowane i zakręcone (dopiero dzisiaj doczytałem w instrukcji że nie można ich odkręcać). W moim przypadku moto cierpi i cierpiało u wcześniejszego właściciela coś co wygląda na gubienie zapłonu i falowanie obrotów. I tak sobie myślę czy czasem te objawy nie są spowodowane tym że ktoś kiedyś to rozkręcił. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi "białymi" śrubkami ?

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Re: "Białe" Śrubki na układzie wtryskowym/przepustnicach

Post autor: Koobsky » ndz 06 wrz 2015, 00:51

Daj jakieś foto tych śrub bo nie wiadomo o co chodzi. Przynajmniej ja nie wiem. :P
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Re: "Białe" Śrubki na układzie wtryskowym/przepustnicach

Post autor: Arnold » ndz 06 wrz 2015, 01:53

Białe są bo przy składaniu monter zaznacza sobie że tą śrubę już dokręcił z odpowiednim momentem. A nie powinno się rozkręcać bo normalnie nie ma możliwości zrobienia synchro przepustnic, nie ma do tego śrub. ALE. Zrób synchro zaworków ssania według manuala. Być może tam coś nie gra.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

ODPOWIEDZ