Zrzędliwi sąsiedzi

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz
Imię: Robert
województwo: zachodniopomorskie

Re: Zrzędliwi sąsiedzi

Post autor: Robertos » śr 17 cze 2015, 13:07

veeefour pisze:
KidRackBrawura pisze:... Motocykle krecace powyzej 5000 obr to polowa zakresu obrotow....
POŁOWA OBROTÓW PRZY KTÓREJ WYSTĘPUJE MAKSYMALNA MOC
to oznacza że jeśli silnik kręci do 14000 obr/min a maksymalna moc występuje przy 12000 obr/min to pomiar dokonuje się tak że utrzymujesz 6000 obr/min i w chwili dokonania pomiaru puszcza się manetkę tak aby pomiar następował od obrotów 6000 w dół do biegu jałowego.
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech
województwo: mazowieckie

Post autor: śliniak290 » śr 17 cze 2015, 14:09

Kamil przyjedź dziś na spotkanie w sprawie omówienia CZD to poznasz kilku Centurionów w Chopers Club o 19 na Radzyminskiej
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz
Imię: Przemek
województwo: dolnośląskie

Post autor: veeefour » śr 17 cze 2015, 14:34

Robertos pisze:
veeefour pisze:
KidRackBrawura pisze:... Motocykle krecace powyzej 5000 obr to polowa zakresu obrotow....
POŁOWA OBROTÓW PRZY KTÓREJ WYSTĘPUJE MAKSYMALNA MOC
to oznacza że jeśli silnik kręci do 14000 obr/min a maksymalna moc występuje przy 12000 obr/min to pomiar dokonuje się tak że utrzymujesz 6000 obr/min i w chwili dokonania pomiaru puszcza się manetkę tak aby pomiar następował od obrotów 6000 w dół do biegu jałowego.
Nie moge sie zgodzic. Prosze oto punkt z oryginalnej ustawy. Kto nie "szprecha" niech sobie wrzuci w translator:

2.2.4.3. Betriebsbedingungen
Die Drehzahl des Motors ist bei einem der folgenden Werte konstant zu halten:
- >NUM>S >DEN>2, wenn S größer als 5 000 U/min ist, - >NUM>3S >DEN>4, wenn S kleiner oder gleich 5 000 U/min ist.
"S" steht für die Nennleistungsdrehzahl gemäß Abschnitt 3.2.1.7 der Anlage 1 A.
Nach Erreichen der konstanten Drehzahl ist die Betätigungseinrichtung der Drosselklappe plötzlich in die Leerlaufstellung zurückzunehmen. Der Schallpegel ist während des Betriebsablaufs, der ein kurzzeitiges Beibehalten der konstanten Drehzahl sowie die gesamte Dauer der Verzögerung umfaßt, zu messen, wobei als Meßwert der maximale Anzeigenwert gilt.

Jak wynika z powyzszego bierze sie pod uwage max zakres obrotow silnika a nie gdzie moc wystepuje - tzw peak mocy moze sie roznic nawet po zmianie filtra powietrza na KN i zalozeniu slip-ona.
W poszecgiolnych krajach jak francja czc niemcy sa tez czesto dlawione moce wiec ten peak moze byc gdzie indziej. Teoria twoja kolego jest calkowicie nielogiczna...
Ostatnio zmieniony śr 17 cze 2015, 14:52 przez veeefour, łącznie zmieniany 1 raz.

Timon87
bywalec
bywalec
Imię: Kamil

Post autor: Timon87 » śr 17 cze 2015, 14:40

śliniak290 pisze:Kamil przyjedź dziś na spotkanie w sprawie omówienia CZD to poznasz kilku Centurionów w Chopers Club o 19 na Radzyminskiej
Dzięki za info , postaram się dotrzeć :D

winnetou
bywalec
bywalec
województwo: podkarpackie

Post autor: winnetou » śr 17 cze 2015, 17:48

@veeefour jesteśmy w Polsce i obowiązują nas _polskie_ przepisy i sposoby mierzenia głośności pojazdu.

Zapraszam do lektury Dz.U.2003.227.2250
§ 9.1.Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5.000 min-1, należy do pomiarów przyjmować 50 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
2.Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.
3.Należy wykonać co najmniej trzy pomiary następujące po sobie. Pod uwagę bierze się tylko te zmierzone wartości, które zostały uzyskane z trzech następujących po sobie pomiarów, nieróżniących się od siebie o więcej niż 2 dB. Pomiary należy prowadzić aż do uzyskania trzech wartości spełniających powyższy warunek.
Ustalenie końcowej wartości pomiaru
Zapraszam również do zapoznania się z danymi technicznymi motocykla oraz tabliczką znamionową maszyny (w fistaszku znajduje się ona na ramie po prawie stronie). Jak byk jest tam napisane 5250rpm (albo 5400 - będę schodził do garażu to sprawdzę i zrobie fote) 89dB...

Więc jak mi któryś gliniarz każe kręcić maszynę do 6k rpm czy, niech ich bogowie bronią, do 7.5k rpm (75% tego co jest na liczniku) to papierkiem sobie tyłek wytrę ;]

P.S.
Warto wydrukować sobie ustawę i wozić pod siedzeniem ;)

P.S.2
Pomiar głośności można wykonać _tylko i wyłącznie_ w pojeździe który jest _fabrycznie_ wyposażony w obrotomierz ;) Moja XV535 np nie ma obrotomierza, jeżdżę na wyprutych wydechach i panowie z ITD/Policji/skąd tam jeszcze chcą mogą mi skoczyć :D
Sława!!
XV 535 '89 USA Obrazek || VFR 800Fi (RC46) 2000 Obrazek

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » śr 17 cze 2015, 19:29

winnetou pisze:@veeefour jesteśmy w Polsce i obowiązują nas _polskie_ przepisy i sposoby mierzenia głośności pojazdu.

Zapraszam do lektury Dz.U.2003.227.2250
§ 9.1.Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5.000 min-1, należy do pomiarów przyjmować 50 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
2.Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.
3.Należy wykonać co najmniej trzy pomiary następujące po sobie. Pod uwagę bierze się tylko te zmierzone wartości, które zostały uzyskane z trzech następujących po sobie pomiarów, nieróżniących się od siebie o więcej niż 2 dB. Pomiary należy prowadzić aż do uzyskania trzech wartości spełniających powyższy warunek.
Ustalenie końcowej wartości pomiaru
Zapraszam również do zapoznania się z danymi technicznymi motocykla oraz tabliczką znamionową maszyny (w fistaszku znajduje się ona na ramie po prawie stronie). Jak byk jest tam napisane 5250rpm (albo 5400 - będę schodził do garażu to sprawdzę i zrobie fote) 89dB...
Więc jak mi któryś gliniarz każe kręcić maszynę do 6k rpm czy, niech ich bogowie bronią, do 7.5k rpm (75% tego co jest na liczniku) to papierkiem sobie tyłek wytrę ;]
P.S.
Warto wydrukować sobie ustawę i wozić pod siedzeniem ;)
P.S.2
Pomiar głośności można wykonać _tylko i wyłącznie_ w pojeździe który jest _fabrycznie_ wyposażony w obrotomierz ;) Moja XV535 np nie ma obrotomierza, jeżdżę na wyprutych wydechach i panowie z ITD/Policji/skąd tam jeszcze chcą mogą mi skoczyć :D
No ale wiedz o tym, ze jestesmy w Uni i polska przyjela standardy ISO i DIN a DIN to standardy niemieckie - w polsce sie jeszcze nie mierzy tak jak np w niemczech
ale brak obrotomierza ci nie nie pomoze - widzialem juz takich na hardlejach z samymi pustymi rurami - bardzo takiego czesos nie lubie - kompletne buractwo - sam mam takiego
V2 z sama rura ochote zestrzelic z drogi jak mi pod domem przejezdza...ale do meritum. Niemiecki policjant po prostu odkreci pol gazu i jak mu przekroczy to bedziesz dzwonil po lawete.
I nic nikogo nie bedzie obchodzilo, co masz naklejone na ramie - wiele moto nie ma takiej tabliczki i wiele tez ma nie oryg wydechy - 96dB i koniec nikogo nie obchodzi zadna homologacja
i tabliczki...sam sie nie raz przekonalem. A i w PL sluzbista ci zmierzy i bedziesz jechal na przeglad...ktory zaliczysz bez dwoch zdan bo diagnosci nawet nie maja sonometrow.
Od kiedy jestemsy w uni nie ma juz polskiej homologacji - pojazdy sie homologuje na europe a PL przepisow z epoki gierka jest jeszcze wiele i tylko czekac jak ktorys baran z wiejskiej zapragnie to zmienic...myslisz, ze im pomyslow nie brakuje? Ostatnio zabrali praktycznie mozliwosc robienia pojazdow typu SAM, dolozyli zabranie prawa jazdy za predkosc na zabudowanym...teraz chca zakazac w ogole samodlienej naprawy pojazdu - wiesz skad to wszystkie pomysly? Aaaa w niemczech to juz dawno tak jest...

odpowiadającej 75 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej
Zakladam KN i slipona i przesuwam moc maksymalna o 1000obr na wykresie...poza tym jaki policjant ma wykres mocy dla kazdego motocykla...albo katalog przy jakiej predkosci obr.
wystepuje moc max...no przeciez w dowodzie masz tylko moc podana wiec skad ma biedak wiedziec do ilu ma krecic?...prosze cie to niedorzeczne, smiac mi sie chce...

No i na koniec jak jezdzisz BMW to wg jakiej normy on byl mierzony? A japonczycy jak mierza? Po polsku?

winnetou
bywalec
bywalec

Post autor: winnetou » śr 17 cze 2015, 19:43

Na jakiej podstawie może mi zmierzyć głośność w maszynie która nie ma obrotomierza? Fachową miarą fizyczną "na oko" - bo wydaje mu się, że odkręcił pół gazu? Pierwsza lepsza stacja diagnostyczna/sąd uniewinni. Poza tym wypruta rura wyprutej rurze nie równa - sporo zależy od silnika i pojemności (125/250 nawet i bez wydechu norm nie przekroczy - chłopaki na forum virago ostatnio mierzyli, ale lytr czy więcej to dziury w mózgu zrobi już 2-3k rpm).

Co do wyprutych wydechów - to zajebiście brzmią (zwłaszcza na V2 z gaźnikami) ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku. O swoją 535 się nie martwię bo w normie się mieści (może minimalnie przekracza ale do 100 nie dobija). Poza tym taki wydech ma jedną zaletę - jak cię ktoś wkuropatwi to można mu zagrać :D Zdarzało się włączać alarmy w parkujących autach czy w gabinecie dentystki (było się czepiać?) :D

EDIT:
Guzik mnie interesuje skąd weźmie dane techniczne motocykla, czy z książeczki czy z radia czy z internetów. Jestem w Polsce i polska policja ma się stosować do polskich ustaw i mierzyć wg nich. Jak nie potrafią tego zrobić to ich problem nie mój. I doczytaj dokładnie 75% chyba że moc maksymalna jest powyżej 5k rpm to wtedy 50%. To że polskie prawo jest, delikatnie rzecz ujmując, dziwne to jedno, ale jest i skoro mamy go przestrzegać to chce być "mierzony i sądzony" wg niego.
Sława!!

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » śr 17 cze 2015, 19:56

Na jakiej podstawie? Na takiej, ze on tak sadzi i dla niego jest za glosno - widze jestes takim typem "bede walczyl o wolnosc w sadzie..."
I co ci z tego przyjdzie? On ci i tak dowod zabierze a jak ci po 2 latach sad przyzna racje ten policjant juz od 23 miesiecy nie bedzie o tym pamietac i nikt mu
nawet o tym nie powie....takie zycie - wierz mi, sprawdzalem....
Pamietaj, ze policja ma prawo podwazyc przeglad i skierowac sprawe do sadu - dla ciebie to oznacza wylaczenie z ruchu na dlugi czas...

Nie twierdze, ze jestem tu alfa i omega - przekonaj sie sam, pojedz ta swoja wiraszka nawet do gupiego goerlitz i poszum wprutymi rurami w miasteczku i niech cie
polizei dopadnie...zobaczytsz jak ci naszumia :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=JhciQov8K6U

Na pewno patrzytl na obrotomierz... :wink:

A mnie guzik obchodzi co ciebie obchodzi :shock:

winnetou
bywalec
bywalec

Post autor: winnetou » śr 17 cze 2015, 20:09

Póki jeżdżę po Polsce interesuje mnie polskie prawo. Będę jechał do dojczlandii to się dostosuję do ichniego prawa. A jak pan policaj nie potrafi zmierzyć głośności to jego problem, w razie "W" nie omieszkam mu wypomnieć/pokazać ustawy (od dla własnej satysfakcji ;p). Poza tym to co robili na filmiku to albo wycięte albo niezgodnie z ustawą. W warunkach ruchu drogowego powinni najpierw wykonać 3 pomiary kontrolne natężenia dźwięku otoczenia, dopiero potem (odpowiednio ustawiając sonometr!) dokonać pomiaru głośności wydechu uwzględniając "szum otoczenia"... Nie lubię obrywać za darmo więc jak wiem, że jestem niewinny (albo "doprowadzenie do winny" przebiegało zdecydowanie niepoprawnie) to będę się kłócił.

Dokładnie na tej samej zasadzie co pomiar prędkości przy użyciu ISKRA-1 - przyjąłbyś mandat/oddał prawko jeśli iskra wskazała by że jechałeś 105km w terenie zabudowanym, gdzie w rzeczywistości miałeś 65-70km/h? Owszem mandat się należy ale za te kilka(naście) km/h ponad stan a nie za +50 ;]
Sława!!

Timon87
bywalec
bywalec

Post autor: Timon87 » śr 17 cze 2015, 20:22

Drodzy Państwo już, już spokój. Wasza ''wymiana zdań'' jest skarbnicą wiedzy, ale grzecznie proszę, to elegancki lokal 8)

winnetou
bywalec
bywalec

Post autor: winnetou » śr 17 cze 2015, 20:32

Timon - ale jak na razie na noże nie idzie ;)
Sława!!

Timon87
bywalec
bywalec

Post autor: Timon87 » śr 17 cze 2015, 20:53

winnetou pisze:Timon - ale jak na razie na noże nie idzie ;)
Na noże.... ehh jak w rodzinnych stronach ;) ( pochodzę z okolic Kielc :oops: )

winnetou
bywalec
bywalec

Post autor: winnetou » śr 17 cze 2015, 21:03

- scyzoryk, scyzoryk tak na mnie wołają ;)

A co do samej dyskusji to była kulturna, nikt nikogo nie obrażał (a przynajmniej nie miałem takiego zamiaru ;) ), wymieniliśmy się ustawami i poglądami ;)

A wracając jeszcze do pomiaru głośności to prawidłowy sposób pokazany jest na filmiku:
Sława!!

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » śr 17 cze 2015, 21:43

No wlasnie, jadu nie byo...po prostu mamy inne zdanie i tyle. Consensus mozliwy nie jest wiec trzeba odpuscic 8)
I kazdy idze w swoja strone...

BTW
W VFR1200 w fabrycznym jest klapa i otwiera sie przy 7k a wtedy dochodzi z 4dB....

Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz
Imię: Robert
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Robertos » śr 17 cze 2015, 22:43

Wyluzujcie chłopaki,
Z tego co wiem to w kraju nad Wisłą obowiązują przepisy Unijne tylko wtedy kiedy rząd tego kraju ratyfikuje = przyjmie.
Cytowanie przepisów niemieckich jest złym rozwiązaniem i tłumaczenie w translatorze też nie jest najlepszym pomysłem.
Wiem jedno, to co zacytował winnetou i ja jest obowiązującym przepisem w PL.
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak

ODPOWIEDZ