VFR 800 RC 46 - jaką szybę założyć
- Barto
- bywalec
- Imię: Bartek
- województwo: śląskie
VFR 800 RC 46 - jaką szybę założyć
Cześć
Ponieważ okres zimowy sprzyja różnym nowym pomysłom, chciałbym zapytać was w sprawie szyby. Obecnie mam oryginalną niską. Problem w tym że z tą szybą strasznie wieje przy wyższych prędkościach. Chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy wyglądem i funkcjonalnością. Turystyczna raczej odpada bo z nią VFR wygląda jak skuter, następna opcja, niska szyba plus deflektor, tylko jaki? Darkojak poleca wysoki do tej szyby, hmm chyba tez to nie będzie ładnie wyglądać, ale pozostaje jeszcze szyba racingowa.
Proszę was o opinię w tej sprawie - co polecacie.
Ponieważ okres zimowy sprzyja różnym nowym pomysłom, chciałbym zapytać was w sprawie szyby. Obecnie mam oryginalną niską. Problem w tym że z tą szybą strasznie wieje przy wyższych prędkościach. Chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy wyglądem i funkcjonalnością. Turystyczna raczej odpada bo z nią VFR wygląda jak skuter, następna opcja, niska szyba plus deflektor, tylko jaki? Darkojak poleca wysoki do tej szyby, hmm chyba tez to nie będzie ładnie wyglądać, ale pozostaje jeszcze szyba racingowa.
Proszę was o opinię w tej sprawie - co polecacie.
-
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Re: VFR 800 RC 46 - jaką szybę założyć
Oczywiście szukałeś, znalazłeś, przejrzałeś te tematy i nic w nich nie ma:
viewtopic.php?f=19&t=4858&hilit=jaka+szyba
viewtopic.php?f=19&t=18075&hilit=jaka+szyba
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Skoro ww. tematy są Ci znane i dalej jesteś w rozterce, proponuję ...MRA Variotouring 
Jeżdżę z taką i jestem bardzo zadowolony
Moto nic nie traci z sylwetki, a pozycja nawet przy większych prędkościach /dopuszcalne max. w naszym kraju 140
/ dalej jest wyprostowana 

Jeżdżę z taką i jestem bardzo zadowolony

Moto nic nie traci z sylwetki, a pozycja nawet przy większych prędkościach /dopuszcalne max. w naszym kraju 140

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Barto
- bywalec
Te wątki czytałem, i inne również, także priva poszły w ruch. Jak to bywa diabeł tkwi w szczegółachGienio pisze:Oczywiście szukałeś, znalazłeś, przejrzałeś te tematy i nic w nich nie ma:
Firago, czy MRA Variotouring ma wbudowany deflektor w oryginale? może to banalne pytanie ale wcześniej tym tematem się nie interesowałem i same hasła, czy nazewnictwo różnych producentów szyb mało mi mówi.
Czy sam deflektor dołożony do niskiej szyby nic nie da? to najtańsze rozwiązanie (bardzo podobnie to wygląda do varioturingowej szyby) - oczywiście pytanie który deflektor bo jest ich przynajmniej 3 rozmiary a najmniejszy wygląda najlepiej.
Obecnie najbliżej jestem racingowej szybie. Wcześniej myślałem o deflektorze. Dalej wybór przedemną
- figaro
- ostry klepacz
Tak, jest to kompletny zestaw. Kąt pochylenia deflektora jest oczywiście regulowany stopniowo.Barto pisze:Firago, czy MRA Variotouring ma wbudowany deflektor w oryginale?
Raczej nie, dalej będziesz musiał się mocno pochylać. Jest wprawdzie kilku kolegów z forum, którzy tak jeździli, ale czy byli zadowoleni, trudno powiedzieć. Ja osobiście uważam to za mniej niż połowiczne rowiązanie.Barto pisze:Czy sam deflektor dołożony do niskiej szyby nic nie da?
Jest wyższa od standardowej, ale to inny kierunek. Bardziej do amatorskiego sportu, niźli do turystyki.Barto pisze:Obecnie najbliżej jestem racingowej szybie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
bart jak wyglada dobra racingowa na vfr to widziałeś u mnie i spełnia dobrze swoja role.jak cierpliwie szukasz na allegro tablicy itd to nieraz trafi sie dobra markowa za psi pieniądz
- Marsel
- pisarz
- Imię: Marceli
- województwo: łódzkie
Powiem Wam, że dla mnie jeśli inna szyba niż oryginał to tylko racingowa. Jakoś nie mogę przekonać się do typowych turystycznych, może i lepiej odprowadzają strugę powietrza, lecz ten wygląd. Wiadomo gusta i guściki. Jak moje moto na dniach się nie sprzeda to już u Gregorego zamawiam racingową 

Żyć szybko, umrzeć późno ...
http://babelkowy-swiat.pl/
- KidRackBrawura
- pisarz
- województwo: wielkopolskie
A próbował ktoś szyb firmy ZeroGravity?
http://www.zerogravity-racing.com/produ ... php?pn=453#
na yt kilka osób polecało, ale wiadomo jak to jest - może za darmo dostali to polecają.
na yt kilka osób polecało, ale wiadomo jak to jest - może za darmo dostali to polecają.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
- Marsel
- pisarz
- Imię: Marceli
- województwo: łódzkie
Wyglada ciekawie i tak patrzę, że ma nawet przednie zaczepy czego w niektórych tanich szybach brak. Double buuble już widze u siebie 

Żyć szybko, umrzeć późno ...
- figaro
- ostry klepacz
Wszystkie szyby z większym lub mniejszym stopniem podniesienia /ukierunkowania strugi powietrza/.KidRackBrawura pisze:A próbował ktoś szyb firmy ZeroGravity?
Tak samo godne polecenia jak reszta szyb dostępna na rynku akcesoryjnym.

Gwoli ścisłości i przypomnienia

Pamiętajcie, że większość szyb akcesoryjnych /o ile nie wszystkie/ jest cieńsza /po grubości/ od swoich oryginalnych /fabrycznych/ odpowiedników

Może to powodować przy większych prędkościach lub bocznych wiatrach drgania górnej części szyby lub lusterek.

- Barto
- bywalec
Dzięki koledzy za opinie. Pewnie do końca zimy, podejmę właściwą decyzję.
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Racingowa, mam taką i moim zdaniem to będzie dobry wybór. Może ktoś z twojego otoczenia ma taką proponuje się przejechać i wtedy będziesz pewny.
LWL 74HN