Szlif, rozwalone kolano - orteza?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
druido
bywalec
bywalec
Imię: Michał
województwo: mazowieckie

Szlif, rozwalone kolano - orteza?

Post autor: druido » sob 16 lis 2013, 18:39

Hej

Niestety zakończyłem sezon uślizgiem przy wyjeździe z parkingu. Upadłem na kolano a moto prawdopodobnie przygniotło mi je. Właśnie odpoczywam po artroskopii - uszkodzona łękotka wewnętrzna i więzadło MCL II stopnia. Przede mną rehabilitacja i orteza ortopedyczna przez jakiś czas.
Pytanie co teraz na przyszły sezon żeby uchronić kolanka... W przypadku enduro po kontuzjach uzbrajają się w ortezy. Jednak jak to się ma do jazdy na VFR gdzie kolanami trzymamy bak? Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie i mógłby coś poradzić/podpowiedzieć?

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Re: Szlif, rozwalone kolano - orteza?

Post autor: Sylwio » sob 16 lis 2013, 20:07

Współczuję i życzę pomyślnej rehabilitacji i szybkiego powrotu do zdrowia.
Miałem zerwane więzadło i po zakończonym leczeniu jeździłem początkowo w ortezie Hartmanna. Tyle że ja mam teksy i dało się bez większych problemów. Ale wiadomo, ruchy ograniczone. Natomiast później zaopatrzyłem się w ochraniacze kolan Icona, teraz już ich nie produkują, jest nowy model http://www.rideicon.com/products/?productGroupId=66682 i zapewne taki bym kupił.
Miałem jeszcze takie thora http://allegro.pl/thor-force-nakolannik ... 06919.html ale jakoś mi nie leżały i bardzo niewygodnie się jeździło.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

druido
bywalec
bywalec

Post autor: druido » sob 16 lis 2013, 20:26

Czyli twierdzisz, że ochraniacze z przegubami i ortezy na VFR się po prostu nie nadają? Chciałbym nabyć coś co uchroni mnie przed podobnym uszkodzeniem z boku w łękotkę... Stąd pytanie o ortezy typu asterisk Obrazek
Tylko czy spełnią swoje zadanie i czy da się w tym w ogóle jeździć na VFR a chodzi o ochronę przed uderzeniami bocznymi przed którymi te przegubowe ochraniacze nie za bardzo chronią.
A może stabilizator ortopedyczny pod jeansy motocyklowe z ochraniaczem kolana?

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » sob 16 lis 2013, 20:38

Wcale nie twierdzę że ochraniacze przegubowe się nie nadają do jazdy na vfr. Te co miałem po prostu nie były wygodne.
Co do asterisk to nie testowałem bo to nie ta półka cenowa. Ale gdyby nie to, to pewnie bym się na nie zdecydował.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » sob 16 lis 2013, 20:39

myślę, że pod jeansy motocyklowe spokojnie zmieścisz takie jak dałeś zdjęcie...co do komfortu... na pewno będziesz je czuł przy obsciskiwaniu sie z bakiem :) tylko może pomyśl o jakiejs folii na bak czy tak stomp gripach co by go nie porysować
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

druido
bywalec
bywalec

Post autor: druido » sob 16 lis 2013, 20:46

Sądzę, że nawet przegubowe ochraniacze będzie czuć na baku więc jakaś ochronna folia będzie. Chciałem tylko zasięgnąć informacji czy ktoś jeździ w czymś podobnym i czy w ogóle się da w tym jeździć ;)

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pn 18 lis 2013, 10:52

Ale po co? Jakbyśmy chcieli się przed wszystkim uchronić to jeździlibyśmy jak Robocop :)
Załóż dobre spodnie z ochraniaczami i po problemie, NIestety przed wszystkim się nie uchronimy.
Kolanko masz zrobione, teraz dobrze zrób rehabilitacje, Nie odpuszczaj bo dobra rehabilitacja to podstawa, wzmocnij mięśnie nogi, czucie kolana (po rekonstrukcji ACL jest to też bardzo istotne) i tyle.

Ochraniacze te które pokazujecie pewnie ochronią przed uderzeniem ale przed zerwaniem wiązadeł a przy tym uszkodzeniu łękotki (podczas wypadku) raczej nie. Są dobre tam gdzie potrzebujesz dużą ruchliwość a jednocześnie boisz się żeby kolanko nie poleciało w bok (cross, quad itp.). Na vfr-ce będzie Ci niewygodnie, będzie się źle trzymało bak i mogę się założyć że po pewnym czasie rzucisz je w kąt :)

druido
bywalec
bywalec

Post autor: druido » pn 18 lis 2013, 15:13

Uszkodzone mam MCL i będę przez 3 miechy min chodził w ortezie ortopedycznej. Chodzi mi raczej o to żeby uchronić uszkodzone kolanko przed ewentualnym kolejnym drugim uderzeniem bo może być już nie do odratowania...

druido
bywalec
bywalec

Post autor: druido » pn 18 lis 2013, 17:59

Nie mogę już edytować posta więc dodam następnego.
Czytając posty i po zastanowieniu, faktycznie może nie dać się jeździć w takich ochraniaczach enduro. Jednak chciałbym znaleźć coś, co nie ograniczy tak ruchów a uchroni uszkodzone kolano przed ewentualnym kolejnym uszkodzeniem a przede wszystkim uderzeniem z boku jak w tym przypadku.
Mam kilka pomysłów ale jak to się sprawdzi to nie wiem:
EVS SX01 Obrazek

EVS SX02 Obrazek

Alpinestar bionic SX Obrazek http://www.motardinn.com/motocykle-wypo ... 3godMGQAHA

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 18 lis 2013, 20:22

może nie koniecznie motocyklowa ,spory wybór znajdziesz tu:
http://www.nokaut.pl/produkt-stabilizat ... 3godBB8AMg
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
FernandoT
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie

Post autor: FernandoT » pn 18 lis 2013, 20:38

kolego. uszkodzone więzadła to nie to samo co zerwane. jeśli masz zerwane to kołuj dobrego ortopede i rekonstrukcja. a potem jeszcze lepszego rehabilitanta bo sama operacja to około 20-30% sukcesu najważniejsza jest rehabilitacja. jeśli natomiast nie masz zerwanych tylko uszkodzone - rozciągnięte to poprostu nie spełniają one swojej roli którą jest stabilizacja stawu kolanowego. co do łękotek to bym się tym specjalnie nie przejmował bo w dzisiejszych czasach poprostu się je usuwa i żyjesz dalej. a i śmiało można ich w ogóle nie ruszać jeśli nie obcierają o troczki co jest często przyczyną bólu- dyskomfortu. dla przykładu powiem Ci że ja mam rozciągnięte ACL i MCL i niestabilność stawu kolanowego 2/3 stopnia (w skali trzystopniowej ;) ) skutki biegania przez 13 lat po boiskach piłkarskich. żyje, mam się dobrze i od 3 lat zbieram się na rekonstrukcje ale nie mam kiedy wyjąć sobie 3 miesiecy z pracy. a uzbrajanie sie w tego typu ochraniacze nic Ci nie da. jesli bedziesz mial skrecic kolano to i tak skrecisz i mala jest szansa ze taka orteza Ci pomoze. poza tym to co jest na zdjeciach powyzej to sa ochraniacze ktore zapobiegaja stluczeniom a orteza powinna stabilizowac kolano przed ruchami lewo prawo czyli takimi do jakich ten staw nie jest przystosowany.
WSK M21W2 1972, KTM LC 4

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pn 18 lis 2013, 21:21

Sorki, że pisałem o ACL (źle przeczytałem...), ale wiele nie zmienia że masz uszkodzone MCL (podobno łatwiej się goi itp, a więc lepiej).
A jeśli chcesz za wszelką cenę uchronić kolano przed urazem to: nie wsiadaj na motocykl, nie uprawiaj sportu, nie pij alkoholu (prawda Achmed :D ) i najlepiej nie wychodź z domu :)
Wszelkie ochraniacze (ortezy) chronią przed uszkodzeniami w czasie upadku, złego postawienia stopy itp. W razie jakiegoś dzwona niewiele Ci pomogą. Obawiam się że nawet w przypadku jak Ci się pechowo zwali moto ważące 200 kg na nogę przy zrobieniu dźwigni orteza nie wiele pomoże. A tak poza tym to miałbyś MEGA pecha żeby drugi raz się tak wyłożyć żeby przygnieść nogę :) Obstawiam, że teraz przy jakiejś wywrotce pierwsze co będziesz miał zakodowane w głowie to uciekać jak najdalej i w pierwszej kolejności ratować siebie a nie moto.
Nie przejmuj się niczym, jest wiele innych cenniejszych rzeczy które można dużo łatwiej uszkodzić na moto i przed wszystkim się nie uchronimy... :)

Awatar użytkownika
Dzo-Dzo
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: Dzo-Dzo » wt 19 lis 2013, 23:18

Polecam orteze stawu kolanowego z regulacja kąta zgięcia, stosuje się ją do sportów ekstremalnych.
Szybkiego powrotu do zdrowia.

druido
bywalec
bywalec

Post autor: druido » czw 21 lis 2013, 12:51

Dzo-Dzo pisze:Polecam orteze stawu kolanowego z regulacja kąta zgięcia, stosuje się ją do sportów ekstremalnych.
Szybkiego powrotu do zdrowia.
Ale masz na myśli ortezę ortopedyczną czy motocyklową? I dziękuję :aww

Awatar użytkownika
Dzo-Dzo
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Re: Sjzlif, rozwalone kolano - orteza?

Post autor: Dzo-Dzo » czw 21 lis 2013, 19:19

Ortopedyczna z regulacja co 20 stopni, jak na nartach w tym jeżdżą to na motocykl na pewno będzie dawać radę.

ODPOWIEDZ