luzy w stacyjce
- arkadius9
- teksciarz
- województwo: poza granicą Polski
luzy w stacyjce
Po dzisiejszym gonieniu pojawil sie nowy problem..przy wlaczaniu stacyjki na pozycje on i delikatnym poruszeniu kluczykiem w tej pozycji traci sie zasilanie....raz mam prad raz nie ..mowie o delikatnym poruszaniu kluczykiem na poz. On.... czasem jest tak ze zaskoczy prawidlowo i nic nie mruga a nieraz kilkanascie razy jak wlaczam i wylaczam to w zaleznosci jak ustawie kluczyk to mam prad albo nie...ma ktos jakis pomysl..czy to stacyjka sie skonczyla?? Moze to jakies luzne kable..sam nie wiem co z tym zrobic.
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
Re: luzy w stacyjce
a to nie jest wina tego czerwonego przełacznika w prawej manetce? też sadziłem że to stacyjka, ale po sprawdzeniu już wiem że prawa manetkę musze rozebrać i przeczyścić 

Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
- arkadius9
- teksciarz
Hmmmm...teraz to juz sam nie wiem..ale u mnie wyraznie przerwy w zasilaniu sa przy poruszaniu kluczykiem w stacyjce
- Chris-Zg
- pisarz
- Imię: Christian
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Pewnie coś w stacyjce nie styka, najlepiej odłacz kostke od stacyjki i zrób dobrą zworke, jak nie będzie gubić zasilania to wiesz że to stacyjka klęka.
Czerwone są najszybsze!
- arkadius9
- teksciarz
Wiec wd40 pojdzie w ruch..mam nadzieje ze to pomoze....
- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
Nie powinno się lać WD do stacyjek czy zamków. To jest ostateczność, za to są specjalne smarowidła w sprayu do zamków. Kosztuje grosze a lepsze w działaniu, ja przed zimą psiknąłem we wszystkie zamki, stacyjki,kłódki.
http://allegro.pl/smar-olej-do-konserwa ... 84982.html
http://allegro.pl/smar-olej-do-konserwa ... 84982.html
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Możliwe, że tak,sprecyzuje: w aucie przy stacyjce jest kostka to właśnie tam wpuściłem wd40, sory za niesprecyzowanie z mojej strony.
LWL 74HN
- arkadius9
- teksciarz
Czy moglby mi ktos powiedziec czy przy stacyjce jest kostka polaczeniowa czy kable sa przykrecane..probuje jakos reanimowac moja stacyjke i chcialbym przeczyscic ew. Poprawic polaczenia elektryczne..ale z tego co zobaczylem to udalo mi sie zdjac jakas plastikowa zaslepke od dolu i to tyle..macie jaiies rady???
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Musisz górną półkę ściągnąć i od spodu odkręcić stacyjke. Podejrzewam że śruby są w jakiś sposób zabezpieczone przed złodziejem, ale radzę tam zajrzeć.
Jeśli przerywa przy ruszaniu kluczykiem, a nie kablem i całą obudowa stacyjki to prawdopodobnie styki się poluzowaly w stacyjce i żadne wd40 nie pomoże.
Radzę to solidnie naprawić lub wymienić stacyjke (kluczyk będzie ten sam) bo jak w trasie się rozlaczy bez możliwości naprawy to jest pozamiatane.
Jeśli przerywa przy ruszaniu kluczykiem, a nie kablem i całą obudowa stacyjki to prawdopodobnie styki się poluzowaly w stacyjce i żadne wd40 nie pomoże.
Radzę to solidnie naprawić lub wymienić stacyjke (kluczyk będzie ten sam) bo jak w trasie się rozlaczy bez możliwości naprawy to jest pozamiatane.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Aby odkręcić stacyjkę musisz rozwiercić 2 śruby- mają okrągłe, zrywalne śruby. Od stacyjki 2 albo 3 małymi torxami odkręcasz kostkę.
Fakir w 800fi jest mozliowsc odpalenia motocykla bez kluczyka
wiec zawsze jest wyjscie 
Fakir w 800fi jest mozliowsc odpalenia motocykla bez kluczyka

- arkadius9
- teksciarz
Fakir pytanie na moja inteligencje...jak to po wymianie stacyjki kluczyk bedzie ten sam???..tez tak mysle ze przede mna tylko wymiana..mieszkam na wyspach i nie slyszalem zeby ktos tu cos takiego naprawial....ehhhh
- Fakir
- klepacz
Zamek stacyjki i automat w którym są styki to dwa osobne elementy, przynajmniej we większości motocykli tak jest.
Jeśli masz tylko obluzowane styki to można to naprawić przy pomocy lutownicy.
Jeśli masz tylko obluzowane styki to można to naprawić przy pomocy lutownicy.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- arkadius9
- teksciarz
Uuuu..to chyba dla mnie za madre..hehehe jak rozumiem ta gorna czesc metalowa to jedno i dlna plastikowa to drugie...i poluzowane styki sa w dolnej czesci..
? Apropos problemow w trasie to wlasnie wsobote ledwo co wyjechalem ze stacji benzynowej..cudem odpalilem..teraz znow jakos dziala ale nie mam do niej zaufania..

- Fakir
- klepacz
Akurat nie wiem jak zbudowana jest stacyjka w VFR'ce,ale radzę to ogarnąć jak najwcześniej (naprawa albo wymiana stacyjki) bo według prawa Murphy'ego Twoja stacyjka nawali w najbardziej nie odpowiednim momencie,np. podczas wyprzedzaniaarkadius9 pisze:Uuuu..to chyba dla mnie za madre..hehehe jak rozumiem ta gorna czesc metalowa to jedno i dlna plastikowa to drugie...i poluzowane styki sa w dolnej czesci..? Apropos problemow w trasie to wlasnie wsobote ledwo co wyjechalem ze stacji benzynowej..cudem odpalilem..teraz znow jakos dziala ale nie mam do niej zaufania..

Jeśli nie masz dwóch lewych rąk do majsterkowania to dasz radę

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré