Nieznany mi element instalacji elektrycznej:)

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
województwo: zachodniopomorskie

Nieznany mi element instalacji elektrycznej:)

Post autor: zalew » pn 04 lut 2013, 21:57

Czołem koleżanki i koledzy!
Moglibyście uświadomić mnie cóż to za przedziwny element pod postacią kostki gniezdzi sie przy mojej VFR?
Jest on sobie pod owiewką z prawej strony i opisany jest liternictwem japońskim-kompletnie mi nieznanym.Nie wygląda na to żeby mi się z czegoś powypinało toto,niemniej jednak posiada jeden wolny wtycznik.
Czyżby to komputerek??Się człowiek nudzi zimą to szpera w tym motorze i zagląda gdzie popadnie :wink:
Dołączam zdjęcie z 'krzaczkowatym opisem'.Tak z ciekawości pytam cóz to 8)
Zdjęcie0017.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Re: Nieznany mi element instalacji elektrycznej:)

Post autor: emil » wt 05 lut 2013, 16:40

zobacz sobie może na schemacie po kolorze przewodów, bo takiego ślaczka nie ma nawet jak przepisać do google, chyba że potrafisz :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Re: Nieznany mi element instalacji elektrycznej:)o

Post autor: Fakir » wt 05 lut 2013, 16:42

Z drugiej strony ma jakieś oznaczenia? Co jest do tego podłączone? Jakie wtyczki? Ile przewodów? Jakie kolory tych przewodów?
Napisz coś więcej to poszukam w schemacie.

Moze to jakiś chiński "połer komandor" :lol:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 05 lut 2013, 17:03

dokładnie wtyczki pokaż - mi coś podchodzi na jakiś alarm.
Na jaki rynek masz motocykl ?

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » wt 05 lut 2013, 17:47

kiki pisze:Na jaki rynek masz motocykl ?
Wygląda na Chiński :P :D
Stawiałbym na alarm ;)
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias

Post autor: magik » śr 06 lut 2013, 00:50

Alarm?? No niby też w przypływie olśnienia tak pomyślałem ale.... Sądząc po krzaczkach to albo fabryczny albo moto przyśle żonę z Azji a nie zachodu. Czy chiński?? Nie znam się moze być też mandaryński :P Poszukaj te kable gdzie idą do jakich kostek w które miejsca Wrzuć moze wiecej fotek urządzenia miejsca zamocowania i tych kabelków Ciekawe co to :mrgreen: normalnie W11 przy nas wymiennie :P

Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz

Post autor: zalew » śr 06 lut 2013, 22:15

Kurcze..myślałem że jest to jakiś ogólnie znany element,ja nie kumam i sobie jajca ze mnie robicie :oops:
Otóz: wpięte jest to w kostkę z napisem FREE WIRE-8 wtyków.Wiązka ta idzie sobie pod zegary i styka w izolacji z wiązką główną,gdzie,co i jak nie jestem w stanie rozeznać.
Wpięcie 8 wtykowe startuje z prawej strony motocykla,łączy sie jednym kablem z wiązką na której mieszczą sie kierunek oraz oprawka żarówki świateł przód.Tajemnicze skośnookie pudełko posiada prócz rzeczonego gniazda na 8 wtyków,po przeciwnej stronie czerwony kabelek(który nie był do niczego podłączony) z napisem 'Antenna' oraz drugi w okolicy głównego z wtyczką opisany "cut to reduce sensitivity'+wtyczka z dwoma kabelkami.
Po tych opisach na kablach oraz tym że nigdzie prócz głównego gniazda to coś wpięte nie było,wnioskuję że to chyba jakiś alarm do którego ja po prostu nie posiadam pozostałych elementów?
Wypiąłem to ustrojstwo i chyba nie mam zamiaru tego z powrotem podpinać bo nie widzę raczej sensu-podejrzewam że ten element po prostu nie pełni w tym momencie żadnej funkcji przy moim sprzęcie.
Naprawdę myślałem że wiecie i jest to jakiś oklepany i ogólnie znany element,a że ja z tą elektryką od zarania dziejów to tak niekoniecznie tak więc-komedia,ehhh...
Motor jest forumowy od dawna i nie tylko w moich łapskach,więc tymbardziej sądziłem że tematyka znana.
Dołączam parę fotek,mam nadzieję że cokolwiek widać bo znowu tym swoim telefonem trzasnąłem :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » śr 06 lut 2013, 23:03

mi to bardziej wygląda jak jakiś odłączony kastrat , serio bez żartów
Adam

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » śr 06 lut 2013, 23:05

wypiąłeś i wszystko działa? Alarmy mają często odcięcie zapłonu, więc upewnij się, że silnik pali, bo może przecięty któryś przewód od cewek albo pompy paliwa jest.
Nikt nie wie co to za dziadostwo, ale skoro ma antenę to może być alarm. z redukcją czułości może chodzić o czujnik wstrząsu. więc może alarm.

Poszukaj w japońskim słowniku co to za krzaczki i wpisz w google :D :D :D

Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz

Post autor: zalew » śr 06 lut 2013, 23:29

Nie bardzo chciałem ją odpalać zimową porą,bez przejechania się-wiadomo świece etc.
No ale jutro chyba wykonam test nie wpinając tego diabelstwa z powrotem.Mam nadzieję że nic się nie rozpierdaczy hehe.
Zapomniałem dodać że mam wersję szwabiańską,w dowodzie zdławioną do popularnych 72 kW.Jednak z testów przyspieszeniowo-prędkościowych zdławienia ja tu żadnego nijak nie widzę.Byłem przekonany że po prostu to zdławienie zaszło poprzez trzpień na cięgnie od gazu który ktoś już zawczasu usunął.I więcej niczego już nie ma.
No nic..albo jeszcze poczekam i spróbuje rozeznać gdzieś temat albo jutro testuje-coś wybucha,antenna przekazuje jakieś fale do japonii i dzieją się rzeczy trudne do przewidzenia,lub też honda dostaje większego powera i mam raptem 150 KM w FI :lol: .To akurat byłoby fajne... :wink:
Mrugnie mi jakkolwiek na kontrolce FI to nawet nie tykam rozrusznika,chyba najrozsądniej.Wiosną i tak miałem w zamiarze hamować VFRke żeby mieć pewność że przez przypadek nie latam na 100 KM.
To dopiero pudełko psia mać...Żybisie Drogi nie wiesz cóż to??

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » czw 07 lut 2013, 00:01

do wiosny się nie martw , może się okazać , że podepniesz pod wolne przewody przełącznik/wyłącznik i będziesz miał dwie mapy albo alarm z GPS
Adam

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pt 08 lut 2013, 01:18

Również obstawiam na alarm , opisy na kostkach jak w akcesoryjnych sprzedawanych na allegro . Jeżeli odpali bez tego to nie podłączaj , Mozę mieć opcję odcinania zapłonu w Polsce jest to zabronione . I wcale się nie dziwę gdyby coś się popsuło i odłączyło zapłon przy wyprzedzaniu :cry .

Szerokości .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias

Post autor: magik » pt 08 lut 2013, 02:46

Damo 88 pisze: Mozę mieć opcję odcinania zapłonu w Polsce jest to zabronione
:?: :confused :?: że co ?? daj paragraf pokaz przepis bo chyba mam coś nielegalnego w autku zastosowanego :shock:

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pt 08 lut 2013, 15:01

Oj paragrafu tobie nie podam nie jestem prawnikiem , Ale uzasadnię wypowiedz przy zakupie do pojazdu alarmu zostałem poinformowany że odcinanie zapłonu jest prawnie zabronione . Mimo że urządzenie posiadało taką opcję . A teraz na zdrowy rozsądek wszystko ma prawo się zepsuć , przypuśćmy że prawo się zmieniło jesteś w stanie zaryzykować ? . Nie odpowiadaj .
Tak naprawdę jeżeli chcemy zabezpieczyć pojazd przed kradzieżą to oprucz wszystkim znane zabezpieczenia , Potrzebne jest jeszcze to mało znane ściślej tylko nam :wink:
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz

Post autor: zalew » ndz 10 lut 2013, 21:41

Niestety klapa...Czarna magiczna skrzyneczka wydaje się być niezbędna do odpalenia motocykla.
Po wypięciu po prostu nie ma prądu na zapłon/rozruch.Po przekręceniu kluczyka w pozycję ON,żadne włączenie nie następuje.Po prostu brak prądu.Dodam że zegarek działa,więc ogólnie prąd jest tylko nie ma go na tym etapie.
Tak więc jest to alarm motocyklowy do którego nie mam pilota etc.i który całe szczęście nie psoci.Lub też jakiś element dławiący moc,a ja nie łapię że jeżdzę drugi rok kastratem :oops:
Wybitnie kiepsko u mnie z elektrykami samochodowymi ale spróbuję to jeszcze skonsultować i rozpracować.Jeśli się nie uda to posłusznie montuję to z powrotem i wiosną hamownia rozwieje moje wątpliwości.

ODPOWIEDZ