Jaki byście proponowali olej

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
dober
bywalec
bywalec
Imię: Robert
województwo: śląskie
Kontakt:

Re: Jaki byście proponowali olej

Post autor: dober » pn 17 gru 2012, 01:06

Czaro ja ci powiem tak , powinno sie uzywac oleju takiego jaki zalecil producent . Mozna tez uzywac oleju takiego na jakim jezdzil motocykl wczesniej :)
w przyrodzie nic nie ginie

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pn 17 gru 2012, 19:03

ja jeżdżę na nim właśnie bo poprzedni właściciel to lał. I nie bardzo wiem w czym miałby pomóc syntetyk? Masz jakieś zastrzeżenia do silnika? Jeśli chodzi ok to nie poprawiaj fabryki tylko lej półsyntetyk.

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz
Imię: Krystian
województwo: pomorskie

Post autor: Fryt » wt 18 gru 2012, 09:53

Jedno jest pewne, że w dzisiejszych czasach bardziej bierze górę Marketing i tym większość z nas się kieruje, bo nie ma co tu ukrywać każdy z tych oliw na rynku musi spełniać pewne normy...
Wiadomo jak jeździ ktoś na torze to leje oliwę specjalnie do tego przystosowaną, bo też eksploatacja sprzęta jest inna! ale jak ktoś jeździ turystycznie to olej typu np. Motul 5100 (pół-syntetyk) w zupełności wystarczy i na pewno będzie dobrze smarował, bo sam go używam od lat. Jak jeździł na syntetyku to bym nie zmieniał, no chyba że ktoś chce zaoszczędzić parę groszy lub ma taki kaprys :D
A biorąc to na chłopski rozum to Syntetyk jak też jego nazwa wytwarzany jest w całości syntetycznie, czyli w "laboratorium" a pół-syntetyk zapewne ma dodatki naturalne (z gleby) :biggrin
Ale to tylko mój domysł, wiadomo ile ludzi tyle różnych opinii ;)
Co najważniejsze to dbać o to by oliwa zawsze była świeża! :motolove
Odpowiedz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Awatar użytkownika
michalw66
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał

Post autor: michalw66 » wt 01 sty 2013, 13:56

Ja teraz będe wlewał co się nawinie w niskiej cenie np ostatnio Repsol 10W40 za coś kolo 70zł 4L a teraz sie zobaczy.

Cudów nie będe zalewał do starego motocykla...
Może nawet wleje Castrol Actevo 4t 20w40...raczej napewno :wink:

Nie mam labolatorium i nie będe szukał hiper oleju...

Nigdy nic się nie zepsuło a nawet miałem wrażenie, że najlepiej było na tym 20w40...
VFR RC36.

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » wt 01 sty 2013, 20:33

michalw66 pisze:Ja teraz będe wlewał co się nawinie w niskiej cenie np ostatnio Repsol 10W40 za coś kolo 70zł 4L a teraz sie zobaczy.

Cudów nie będe zalewał do starego motocykla...
Może nawet wleje Castrol Actevo 4t 20w40...raczej napewno :wink:

Nie mam labolatorium i nie będe szukał hiper oleju...

Nigdy nic się nie zepsuło a nawet miałem wrażenie, że najlepiej było na tym 20w40...
To co piszesz nie brzmi najlepiej ale z drugiej strony to sam nie wiem co bym lał gdybym mieszkał w PL. W Polsce trudno jest powiedzieć co tak naprawdę lejesz do silnika. To, że na opakowaniu jest napisane "Full synthetic Castrol" nie oznacza wcale, że taki olej jest w bańce. Może to równie dobrze być najtańszy mineralny szit. Podrabia się większość alkoholi to czemu nie miałoby się podrabiać olei. W końcu zużywamy pewnie nie mniej oleju rocznie co wypijamy alkoholu. :D Może lepiej wybierać tańsze oleje bo podrabianie ich może być nieopłacalne i ostatecznie mogą okazać się lepszej jakości niż te pozornie "super extra" Mobil'a czy Castrol'a.

Zauważyłem, że np. o oleju Mobil 1 4T Racing krążą raczej dość dobre opinie czy to w testach czy na zagranicznych forach ale na polskich forach nie jest on zbyt lubiany. Nie jest to olej tani i być może często sprzedawane są w Polsce jego podróbki. Nie wiem czemu tak jest ale swego czasu naczytałem się na polskich forach negatywnych rzeczy o olejach Mobil'a gdy tym czasem w zagranicznych testach ma on prawie zawsze bardzo wysokie miejsce.
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 05 sty 2013, 18:18

Ja miałem wlanego Mobila 1 ale 10W40 i nie mogę powiedzieć złego słowa na ten olej. Teraz będę zalewał go rejsingowym mobilem, zobaczymy jak będzie pracowało.

A czy ktoś miał do czynienia z olejami Orlenu? Klasa jakości SL więc bardzo wysoka.

http://allegro.pl/orlen-platinum-moto-4 ... 90942.html

http://allegro.pl/orlen-platinum-moto-4 ... 40217.html

Kolega kiedyś wlewał do CBRy 1000F olej sportowy Shell'a i bardzo go chwalił. Ale cena jest bardzo wysoka za niego.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » sob 05 sty 2013, 19:01

Arnold pisze: bardzo go chwalił
czym sobie na to zasłużył? w sensie ten olej
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » pn 04 lut 2013, 21:06

W tamtym sezonie używałem Motul półsyntetyk 5100 15W50, i teraz mam zamiar użyć takiego samego. Poczytałem trochę tu i ówdzie i zalecają do starszych motocykli gęstszy olej.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
wydra
klepacz
klepacz
Imię: Mateusz

Post autor: wydra » pn 04 lut 2013, 21:44

ja lałem do tej pory w innych moto motula 5100 10w40, a dzisiaj u siebie w hurtowni za 110 zł zakupiłem pewny olej catrola Power 1 4T 10w-40

za duzo tych motuli podróbek na necie
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » wt 05 lut 2013, 23:08

wydra pisze:ja lałem do tej pory w innych moto motula 5100 10w40, a dzisiaj u siebie w hurtowni za 110 zł zakupiłem pewny olej catrola Power 1 4T 10w-40

za duzo tych motuli podróbek na necie
Proszę sprecyzuj czym się charakteryzuje owa podróbka ? bo już tworzą legendy o podróbkach Motula a tak naprawdę to nikogo jeszcze nie spotkałem co by taką kupił i zalał nią swego sprzęta ! :twisted:
Odpowiedz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias

Post autor: magik » wt 05 lut 2013, 23:23

Bo to jak z prawdziwym motocyklista wszyscy mówią jaki jest ale nikt nie widział :P Do mnie właśnie dotarł motul 300v hf303 i hfa1801 teraz tylko na garage i do roboty Jeszcze irydiumki maja dotrzeć do końca tygodnia i to myślę na razie starczy zobaczymy w lato jak będzie się piec hajcowal to jeszcze chłodniczy trafi na tapetę

A tobie wydra proponuje zalej do miski olejowej jakas uryne napewno będzie oryginalna i niedroga a jak Cię stać to bierz Shell jakiś rejsingowy :P tylo sobie sprowadz zebys miał oryginał Powiem ze dobre oleje choć jakoś Shell budzi moja awersję Tylko po co taki olej No chyba ze ktoś podrasowal V4 i po torze lata Co nie wydra?

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » śr 06 lut 2013, 19:16

Awatar użytkownika
Czaro vfr RC36
teksciarz
teksciarz
Imię: Czarek
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Czaro vfr RC36 » śr 06 lut 2013, 19:31

Właśnie po tym wywiadzie widać ,że porządna firma jaką jest Motul robi wszystko żeby ich klienci nie byli robieni w bambuko.
Czarek

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias

Post autor: magik » śr 06 lut 2013, 22:03

noooo to w żadnym sklepie moto w okolicy nie widziałem ani ulotek ani promocji nikt nie oferował :!: tragedia wszystko jest oszukane :evil:

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » śr 06 lut 2013, 22:19

Zastanawia mnie tylko jaka to jest ta zbyt niska cena ? baniak Motula 5100 stoi średnio od 120-140 zł w sezonie ceny idą w górę ale jestem ciekaw jaka to jest ta normalna "oryginalna" cena ? i gdzie można dostać ten promocyjny pakiet !:P
No i jak kolo wspomniał to że każdy taki olej ma swoją datę produkcji więc każdy może sobie bezproblemowo sprawdzić swoją oliwę!
Osobiście jestem zwolennikiem tej marki i zawsze staram się kupować ich produkty bo są na prawdę bardzo dobrej jakości. Oczywiście ile ludzi tyle różnych zdań i gustów na temat który się nie dyskutuje więc proszę traktować to jako moją osobistą opinię :P :biggrin

ODPOWIEDZ