płyn hamulcowy, sprzęgło
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
Re: płyn hamulcowy, sprzęgło
nie szalej tylko nalej DOT-3 do sprzęgła a Dot-4 do hamulców , wystrzegaj się DOT-5.1 bo to jest całkiem co innego , nie można go mieszać z żadnymi innymi bo ma całkiem inny skład chemiczny
Adam
-
- zadomowiony
- Imię: Michał
adam.ada - tj właśnie dot3 i dot4 w jednym
-
- pisarz
- województwo: kujawsko-pomorskie
DOT 5 a DOT 5.1 to zupelnie inne płyny.Wojtek86 pisze:Ostatnio oglądałem płyn DOT5 na stacji benzynowej. Na opakowaniu było ostrzeżenie, iż DOT5 może być stosowany tylko w pojazdach no niego przystosowanych. W innym wypadku grozi to rozszczelnieniem układu.
Adam
-
- pisarz
wymieniaj , jeśli dbasz o moto i robisz to regularnie a nie startujesz na torze to się nie przejmujmichalelo pisze:adam.ada - tj właśnie dot3 i dot4 w jednym
ja piszę o 5.1 on jest na całkiem innych bazachKolega_PL pisze:
DOT 5 a DOT 5.1 to zupelnie inne płyny.
o DOT 5 nie słyszałem
Adam
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
to źle słyszałeś.
DOT 5 to całkiem co innego, jakiś wynalazek na bazie silikonu, natomiast DOT 5.1 można stosować zamiast DOT 4, z tym że szybciej ciągnie wilgoć, ma większą temp wrzenia, ale trzeba częściej wymieniać. Nie wiem, czym się różni baza, z której wykonane są te ciecze, ale jest tak jak napisałem. Miałem już zalanego 5.1 w vfr i naprawdę, szybko się starzeje, zwłaszcza przy sprzęgle.
Nic innego jak zwykły DOT 4 nie polecam.
DOT 5 to całkiem co innego, jakiś wynalazek na bazie silikonu, natomiast DOT 5.1 można stosować zamiast DOT 4, z tym że szybciej ciągnie wilgoć, ma większą temp wrzenia, ale trzeba częściej wymieniać. Nie wiem, czym się różni baza, z której wykonane są te ciecze, ale jest tak jak napisałem. Miałem już zalanego 5.1 w vfr i naprawdę, szybko się starzeje, zwłaszcza przy sprzęgle.
Nic innego jak zwykły DOT 4 nie polecam.
-
- pisarz
- województwo: kujawsko-pomorskie
Ja wiem, o czym Ty piszesz:), ale Wojtek86 pomylił płyny, więc chciałem sprostować.adam.ada pisze: ja piszę o 5.1 on jest na całkiem innych bazach
o DOT 5 nie słyszałem
Jak się nie mylę to Dot 5 stosowany jest w Harlejach
Adam