Jaki byście proponowali olej
- Czaro vfr RC36
- teksciarz
- Imię: Czarek
- województwo: warmińsko-mazurskie
Re: Jaki byście proponowali olej
Znakiem tego jak był półsyntetyk nie jest wskazane zmieniać na syntetyczny.
Czarek
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
niestety mylisz się. Rozebrałem kilkanaście silników motocyklowych, które jeździły na polsyntetykach a nawet minerałach i żadnych osadów nie znalazłem. Spokojnie można zmienić z półsyntezy za full.Wojtek86 pisze:Bo wbrew temu co mówi nazwa olejowi półsyntetycznemu bliżej do mineralnego. To taki lepszej jakości olej mineralny, a co za tym idzie pozostawia pozostałości, które świetnie zatykają nieszczelności. Olej syntetyczny ma to do siebie, że wypłukuje nagary i ma lepsze właściwości myjące. W praktyce mógłby wypłukać to to pozostawiły po sobie oleje mineralne, co przełożyło by się na mozliwość powstania wycieków.Mawet pisze:Mógł całe życie, ale co z tego?Czaro vfr RC36 pisze:To stare moto więc pełen syntetyk odpada tym bardziej że nie wiem ile już czasu jeździ na półsyntetyku.
Wczesniej miałem rc 24 i też była jeżdzona na półsyntetyku- zalałem fula liqui molly (mimo przebiegu ponad 70kkm), zrobiłem nim ze 25-30kkm i sprzedałem a następny kupiec też nie narzekał.
Osady robią się jak jeździ się na bardzo złym jakościowo oleju.
- Wojtek86
- klepacz
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Piszę jak głosi teoria. Praktykę każdy może sprawdzić samkiki pisze:niestety mylisz się. Rozebrałem kilkanaście silników motocyklowych, które jeździły na polsyntetykach a nawet minerałach i żadnych osadów nie znalazłem. Spokojnie można zmienić z półsyntezy za full.
Wczesniej miałem rc 24 i też była jeżdzona na półsyntetyku- zalałem fula liqui molly (mimo przebiegu ponad 70kkm), zrobiłem nim ze 25-30kkm i sprzedałem a następny kupiec też nie narzekał.

-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Leje się najlepszy olej na jaki kogoś stać zgodny z zaleceniami producenta.
Jak silnik bierze olej to robi się remont silnika albo dolewki.
Jak silnik bierze olej to robi się remont silnika albo dolewki.

Adam
- Czaro vfr RC36
- teksciarz
Fajne wypowiedzi koledzy ale czy rodzaj oleju wpływa na pracę sprzęgła i skrzyni biegów?
Czarek
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
tak jak najbardziej - są różne dodatki które sprawiają, że skrzynia działa lepiej. Np mój znajomy do nalał do fajera raz motula 5100 to skrzynia chodziła twardo i nie przyjemnie, po zmianie na 300V praktycznie całkowicie inaczej działała (na plus oczywiście)Czaro vfr RC36 pisze:Fajne wypowiedzi koledzy ale czy rodzaj oleju wpływa na pracę sprzęgła i skrzyni biegów?
- Czaro vfr RC36
- teksciarz
Właśnie bo po zmianie oleju na Motul 5100 biegi wchodzą jakoś tępo jakby olej słabo smarował skrzynię biegów.
Czarek
To teoria sprzed 20 lat.Wojtek86 pisze:Piszę jak głosi teoria. Praktykę każdy może sprawdzić samkiki pisze:niestety mylisz się. Rozebrałem kilkanaście silników motocyklowych, które jeździły na polsyntetykach a nawet minerałach i żadnych osadów nie znalazłem. Spokojnie można zmienić z półsyntezy za full.
Wystarczy spojrzeć na specyfikacje różnych olei. Okazuje się, że współczesne oleje mineralne maja niejednokrotnie więcej dodatków myjących (które to niby wypłukują mityczny nagar) niż syntetyki.
- Stuwka
- klepacz
- Imię: Konrad
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
To wlej 7100 i zobaczysz różnice.Czaro vfr RC36 pisze:Fajne wypowiedzi koledzy ale czy rodzaj oleju wpływa na pracę sprzęgła i skrzyni biegów?
-
- teksciarz
- Imię: Krzysztof
- województwo: śląskie
Kolego ja leje do swojego 5100 i jest gites. A ze zmiana oleju to jest rożnie można na tym ucierpieć z tego co moja mała glowa wie to jak już się zmienia olej to w czasie eksploatacji cześci itp. i wtedy na gestszy a nie że silnik ma jeszcze wiecej km a mu dasz żadszy olej.
Syntetyk 10w40 nie jest rzadszy od półsyntetyka 10w40
- lama
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: zachodniopomorskie
Po powrocie z Rumuni gdzie z pieca mi nie schodziło 100 - 110 stopni stwierdziłem że 10w40 to za mało więc zalałem olejek Motorexa 10W60, co prawda moglem to zrobić przed wyprawą ale nie pomyślałem 

CB 500 - > CB 900 - > VFR 800 Vtec
moje zabaweczki
moje zabaweczki

- Koobsky
- pisarz
- Imię: Kuba
- województwo: poza granicą Polski
Sorry, że trochę odgrzewam temat..J
Jaki olej polecacie do VFR 800 Vtec 2006?
Widzę, że większość używa MOTULA 5100 10w40.
Rozumiem, że to jest półsyntetyk..? Lepszy do tego moto jest syntetyk czy półsyntetyk?
Może polecacie jakiś lepszy olej?
Wpisałem na ebay'u "honda vfr 800 vtec oil" i wyskoczyło mi w wynikach sporo olei Motula 7100 10w40..
Jaki olej polecacie do VFR 800 Vtec 2006?
Widzę, że większość używa MOTULA 5100 10w40.
Rozumiem, że to jest półsyntetyk..? Lepszy do tego moto jest syntetyk czy półsyntetyk?
Może polecacie jakiś lepszy olej?
Wpisałem na ebay'u "honda vfr 800 vtec oil" i wyskoczyło mi w wynikach sporo olei Motula 7100 10w40..
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u.
https://www.facebook.com/www.goriders.net
Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
co nie zalejesz to i tak będzie się dobrze sprawować, jeśli wcześniej był lany syntetyk zalej syntetyk, jeśli półsyntetyk to lej półsyntetyk 

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Koobsky
- pisarz
- Imię: Kuba
- województwo: poza granicą Polski
A co jeśli nie wiem co było lane...?Fakir pisze:co nie zalejesz to i tak będzie się dobrze sprawować, jeśli wcześniej był lany syntetyk zalej syntetyk, jeśli półsyntetyk to lej półsyntetyk
EDIT:
Znalazłem.. Na ostatniej fakturze za service jest napisane "W/S 25L GPS OIL 10w40". Po wpisaniu tego w google wyskoczył mi olej Castrol Power 1 GPS 4T 10W40 czyli półsyntetyk... Nadal jednak myślę czy nie zalać syntetyka. Tylko nie wiem czy mu to coś pomoże..
http://www.goriders.net
Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec