Paliwo Drogie Do Tego Oszukują Na Stacjach Paliw

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
województwo: małopolskie
Kontakt:

Re: Paliwo Drogie Do Tego Oszukują Na Stacjach Paliw

Post autor: Stuwka » sob 19 maja 2012, 16:47

Lucek pisze:jakbys mial spachle to chyba raczej mniej by Ci weszlo?
Lucek na ciebie zawsze można liczyć :D :D :D :D :D
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » sob 19 maja 2012, 17:22

Może tak być , ze miałeś setkę w baku , a lałeś pomalutku pod korek i do poduszki na jego szczycie .
jak w przypadku butli gazowych i tutaj również konstrukcja wlewu uniemożliwia wypełnienie w 100% .
Chyba ze lejesz poooowwooooooliiiiii i powietrze z poduszki ponad tą blaszką przy wlewie ulatuje taką malutką dziurką . Nie polecam takiego tankowania , bo jak jest gorąco , to zimne zatankowane paliwo się rozszerza i spiernicza rurką przelewową pod moto ...

W tej sprawie , jak była plomba na dytsrybutorze ( a nie wierzę , że nie było ) to nic im nie zrobisz raczej :twisted: :cry:

Awatar użytkownika
nierob
klepacz
klepacz
Imię: nierob
województwo: dolnośląskie

Post autor: nierob » śr 30 maja 2012, 21:06

no ja to już dawno zauważyłem to zjawisko gdy tankuję skuter. bak - 10,5 l. a niemal zawsze tankuję 13 a nawet 15! tylko ostatnio pani przy kasie poprosiła, żebym ten baniak, do którego także tankuję, to nie wyciągał na widok publiczny. bo u nich nie wolno podobno. No to "leję" niby do schowka pod siedzeniem. a te dodatkowe paliwo potem do vfr-ki trafia, bo trochę tańsze i chyba lepsze niż u mnie.
trzask prask i po wszystkim.

Awatar użytkownika
stoodent1
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: stoodent1 » czw 31 maja 2012, 07:39

Ja miałem parę dziwnych sytuacji.
1. do skutera leje do pełna i zawsze mam rezerwowy litrowy kanisterek pod siedzeniem.
Pewnego razu zamiast najpierw do skuterka to prosto w kanisterek.
Naciskam cyferki lecą a w zbiorniczku ani kropli.
Lecę do gościa (w końcu jest monitoring)
Pytam jakim cudem policzyło pół litra a w zbiorniku nic!?
(Gość czerwony ze złości) - kto panu pozwolił do tego lać!?
Wyśmiałem gościa bo kanister posiada odpowiednią normę.
Pytam co z tym zrobimy?
Zalałem do pełna i połowę zapłaciłem ;)
Więcej tam nie leje...

2. Na małej stacji w Elblągu zaraz przy zjeździe z ronda na Malbork.
Podjeżdżamy na 4 moto tankować.
Proszę do pełna gość leje(sam nie mogłem)
Przy 18l zaczyna się pocić i zaraz kończy.
Pytam czemu nie do pełna?
Bo równo będzie mu wydać...
ale ja płacę kartą.
Nie szkodzi tyle wystarczy!
Widać że coś było na rzeczy...
Reszta tam nie kupiła paliwa.

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » śr 06 cze 2012, 02:10

Moze dodam cos od siebie jako ze niestety troche w tym siedze. Jak przyjezdza urzad miar i wag do mnie (srednio raz na rok) to maja taki specjalny baniak ze szkielkiem z boku i miarke. Max wchodzi w to 20 litrow (jest tam jakas bardzo drobna miarka, nie przygladalem sie dokladnie jak bardzo jest drobna). Robia przelew z dystrybutora z kazdego weza do tego pojemnika, spisuja w dokumenty i wlewaja to paliwo spowrotem przez wlewy do komor. I tak kazdy dystrybutor. U mnie byla inna sytuacja. Na 20 litrow jakie mial wydac dystrybutor to wydawal +-22 litry a placiles jak za 20 hehe. Bylo tak na dwoch wezach. Oczywiscie zepsute dystrybutory kazali zablokowac + zalozyli plomby uniemozliwiajace podniesienie pistoletu. Dwa dystrybutory byly zamkniete przez pol roku bo nie bylo czesci do nich. Na kazdym dystrybutorze w orlenie musisz miec plombe (zazwyczaj na boku). Nie ma tez problemu by prosic o legalizacje dystrybutorow czy o certyfikaty ostatniej dostawy paliw. Z kazdej dostawy paliw masz pobierane 0,5 albo 1,0 l probki paliwa na wypadek gdyby paliwo przyjechalo nie takie. W orlenie dostawy paliwa sa bardzo pilnowane. Jak? orlen ma umowe z jakas firma ktora ma ludzi ktorzy jezdza za beczkami i sprawdzaja czy nie zlewaja paliwa na boku. Jak przyjmuje dostawe to musze stac przy cysternie i patrzec co robi kierowca. Potem sie sprawdza wszystko czy weze sa podpiete dobre (on do on, 95 do 95 itp)
W zeszlym roku byla zreszta gruba afera poniewaz kierowca cysterny rozjechal takiego "detektywa". Koles uczepil sie lusterka.. kierowca sie wystraszyl bo ladunek za gruuubaa kase i dal po gazie. Koles spadl pod kola. Szczerze to nawet nie wiem jak to sie zakoczylo dla kierowcy. Kierowca sie zatrzymal gdzies pod drodze.. nie pamietam czemu i wtedy ten skoczyl na smaochod. Od tamtej pory orlen korzysta z zewnetrznej firmy a nie ze swoich ludzi.
Mialem kilka razy sytuacje ze bylismy obserowani wlasnie przez takich tajniakow. Najlepsi zawsze sa tacy co stana samochodem po drugiej strony ulicy na postojowkach. Wyjda z samochodu.. podejda 2 metry od nas, zerkna co robimy, zawrotka na pietach i spowrotem do samochodu. Bez zadnego slowa.
Generalnie na wlasnych stacjach orlenu gdzie masz monitoring ciezko jest robic walki na paliwie... chodz nie mowie ze sie nie da. Raz w miesiacu mamy kontrole menagera ktory wszystkie takie papiery kontroluje, zbiera i wysyla je wyzej do orlenu. BRakuje paliwa w zbiornikach? Prowadzacy jest obciazany... a do tego kilka dni pozniej wpada na stacje bkib (biuro bezpieczenstwa i kontroli) i sprawdzaja wszystko co sie da. Nie raz takze licza caly sklep. Taka kontrola trwa srednio 8-10 godzin. Na ten czas stacja jest zamykana.
Jak cos sie nie zgadza to dzwonisz po prostu na infolinie orlenu. Kilka dni pozniej jest kontrola ktora albo cos wykazuje albo nie.

O qrde.. ale sie rozpisalem... generalnie temat rzeka.

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » śr 06 cze 2012, 13:45

DeVeDe może masz trochę tańszej benzyny dla kolegow z forum? :P :P
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » śr 06 cze 2012, 18:11

jasne.. ile chcesz? :mrgreen: :biggrin

Awatar użytkownika
adrian76
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: adrian76 » śr 06 cze 2012, 21:08

DeVeDe pisze:jasne.. ile chcesz? :mrgreen: :biggrin
Bak do pełna, tylko żeby nie weszło 25 litrów w 21 litrowy zbiornik :mrgreen:
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » czw 07 cze 2012, 01:07

niee nooo.. nie robmy wstydu.. jak juz to tylko ilosci hurotowe.. od tysiaca litrow w gore :mrgreen:

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » czw 07 cze 2012, 09:58

A ja napisałem "trochę" :P
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » pn 11 cze 2012, 13:53

U mnie ostatnie dwa tankowania po 21,6 i 21,2, a specjalnie powoli nie lalem, po prostu pod dolna krawedz wlewu i pobujanie motocyklem i jeszcze raz pod gorna krawedz.

Nigdy nie zdarzylo mi sie zalac wiecej niz 20.5-21L wiec cos jest nie tak...
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 11 cze 2012, 19:47

Nie tylko w Polsce uszukują , ostatnio wymieniałem termostat i zlałem paliwo niepotrzebnie wszystko . Podskoczyłem rowerem na stację Total i zalałem do butelki 1,5 L . żeby bak nie stał suchy przez te parę dni . Co się okazało butelka przezroczysta , kolor benzyny również no może lekko żółtawy odcień . Zdziwienie zalałem benzynę czy wodę mineralną . Doszedłem do wniosku że mieszają paliwo z Metanolem . Shell cena za litr 1,41 funta V-Power do moto po przeczytaniu ostatnich postów , tankowałem w piątek do baniaka 5L. pełna koncentracja i :shock: trzymam klamkę i nic na wyświetlaczu wskoczyło 0.10 pikaczy ( anglia ) a paliwa nie ma po 3 sec. zaczęło paliwo lecieć . Pretensje przy kasie ,i poszedł List@ do shell-a . ta stacja shella jedna z tańszych w okolicy . Jak widać nie zawsze się opłaca :wink:
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Stuwka » wt 12 cze 2012, 10:25

Nasze motuuury maja 21 L bak no z tego co widzę teoretycznie, jeżeli ja tankuje do takiego baku 23,5 litra to co ma powiedzieć Gość co tankuje 120 L do Mercedesa w126 560SEC bo ten samochód taki bak posiada :D
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » śr 13 cze 2012, 11:46

DeVeDe pisze: W orlenie dostawy paliwa sa bardzo pilnowane.
Wybacz DeVeDe ale nie zgodzę się z Tobą. Nie wiem jak w stacjach własnych Orlenu, ale jeśli chodzi o franczyzę to z paliwem może dziać się dosłownie wszystko. Poczynając od tego, że stacja nie ma obowiązku korzystania z dostaw Orlenu. (tzw. zakup paliwa z transportem własnym).

Resztę opiszę później bo czas mnie goni :D

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » śr 13 cze 2012, 15:14

Jak mowilem... u jednych sie da kombinowac... u innych nie. Co do franczyz sie nie wypowiadam bo tylko na stacjach wlasnych pracowalem i pracuje :) Jezeli masz kamery na calym placu .. z kazdej strony a do tego centralnie na wlewy... to nawet te 0.5 litra z próbek musisz wlac do komor... by probke zalac nowym paliwem z beczki (tzw. cysterny). Nie wspominajac ze stacje z nowym monitoringiem maja monitoring podpiety pod siec pozwalajacy sprawdzac "gorze" co sie na stacji dzieje w danym czasie.

ODPOWIEDZ