Smarowanie połączeń elektrycznych

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Smarowanie połączeń elektrycznych

Post autor: figaro » pn 28 maja 2012, 10:27

Witam.
W zasadzie jest to pytanie skierowane do posiadaczy najnowszych VFR nabytych w salonie jako pierwszy właściciel, ale pytanie też kieruję do absolwentów uczelni elektrotechnicznych.
Mianowicie, zauważyłem w toyocie yaris rocznik 2010, że niektóre styki elektryczne w kostkach są powleczone jakąś formą smaru. Smar barwy kremowej, bardzo gęsty o konsystencji wosku. Na pewno są to połączenia w kostce do żarówki H4, choć inne też wyglądają na smarowane.
Pojawia się pytanie, co to za smar, jakie ma właściwości, jaka jest jego rola i czy w naszych motocyklach też spotyka się taki sposób zabezpieczenia połączeń elektrycznych. Sam mam moto z 96 roku, i jeżeli coś było smarowane, może warto by do tego powrócić.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

michalelo
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Michał
województwo: mazowieckie

Re: Smarowanie połączeń elektrycznych

Post autor: michalelo » pn 28 maja 2012, 10:59

Wydaję się, że o takie coś chodzi http://stopptak.com.pl/pl/sklep-interne ... LINE_SPRAY . Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, WYDAJE MI SIĘ że nie przewodzi prądu

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Smarowanie połączeń elektrycznych

Post autor: Lukaszny » pn 28 maja 2012, 13:11

Rola jego jest taka, aby zapewne zabezpieczyć styki przed utlenianiem się/korozją.

Używanie wazeliny technicznej nie jest żadną nowością.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

ODPOWIEDZ