NEGATYWNIE
- Hubu
- klepacz
- Imię: Hubert
- województwo: mazowieckie
Re: NEGATYWNIE
Ivan zdrówka, najgorsze, że to koliduje z tym Twoim wyjazdem na 2 lata 

- diablique
- klepacz
- Imię: Ann
- Kontakt:
To samo pisalamJacko pisze: Polecam i to na maksa USG u dr Małgorzaty Serafin Król w Wawie.

Tylko gdybys sie zdecydowal to potem herbatka

- Panasonix82
- pisarz
- Imię: Marcin
Z informacji, której udzielił ortopeda to poleciała torebka stawowa. Nie ma pęknięcia, złamania, żadnego odprysku, chociaż pierwsza diagnoza była że to złamanie - bo tak wyglądało. Noga 2 dni po zdarzeniu wyglądała jak bym wlał w kostę ok 1 litra jakiegoś płynu. Dodatkowo kolorystyka jej przypominała krokusy. Zdjęcia nie będę zamieszczał, bo uwieżcie mi można bełtnąć. Zarówno z prawej jak i z lewej strony kostki pełno krwiaków, po tygodniu pojawiły sie nawet w połowie golenia i na palcach. I od 29-go kwietnia leże sobie w domu, robie okłady z altacetu, Aesin żelu, Voltaren żelu, lodu, przymuję zastrzyki anty-zakrzepowe w ilości 30 sztuk (Clexane) i kuśtykam z jednego pokoju do drugiego. Zwolnienie mam do 25-go i może sie przedłużyć, kasę z roboty dostanę 80%, i 2 miesiące rehabilitacja ... Q.rwa - sport to zdrowie ... niech tylko ktoś mi teraz powie, że powinienem zrzucić trochę brzucha ... Sezon ruszył pełną parą, a Gix stoi ...Łysolek pisze:Marcin dużo zdrówka a tak wogóle to chyba jednak nie skręcenie , napisz coś więcejIvan również zdrówka
Marcin dużo zdrówkaPanasonix82 pisze:Noi lipa ... myślałem, że się wykuruję z nogą w ciągu miesiąca, a tutaj przynajmniej 3 miechy mam pozamiatane z lataniem ... o torze już nie wspomnę ...a tak wogóle to chyba jednak nie skręcenie
, napisz coś więcejIvan również zdrówka
ex. VFR 800 VTEC (teraz u Żetona ) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... VFR800VTEC#
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
- Jacko
- ostry klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Sorki Anka, gapa przeoczyładiablique pisze:To samo pisalam

- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Dzięki wszystkim.
Tak jak pisałem, mam wizytę u gościa który specjalizuje się w kolanach i chyba jest jednym z lepszych bo własnie się dowiedziałem że nawet moja koleżanka została do niego skierowana przez innego ortopedę, który nie mógł sobie poradzić z jej kolanem.
Na pewno nie mam zamiaru tego lekceważyć bo mam przykład kumpla który to olał i teraz ma WIELKIE problemy
Zaraz z tematu NEGATYWNIE zrobi się temat chorobowo-lekarski
Się każdy rozpisze co i gdzie go boli
A żeby nie było offtopicu dziś po raz kolejny poznałem smak polskiej służby zdrowia...
Po L4 musiałem niemal na kolanach prosić lekarza 1 kontaktu (nie wypisali mi na Sorze bo powiedzieli że zrobi to lekarz 1 kontaktu - jak się później dowiedziałem wprowadzili mnie w błąd bo mają obowiązek wystawić L4 tylko im sie z reguły nie chce). Z kolei lekarz 1 kontaktu powiedział że nie jest sekretarką SOR-u i nie wypisze mi L4. Dopiero po długich prośbach i spędzeniu przed gabinetem z godz. czasu łaskawie wypisał. Dodam że miałem nr i byłem zapisany na wizytę jak Pan bóg przykazał.
ehh, ja wiem że może i nie miał obowiązku wypisać, ale czasami wystarczy dobra chęć i trochę zwykłego ludzkiego serca... A w tym czasie jak ja byłem nie było nikogo oprócz mnie a więc na brak czasu nie mógł narzekać.
O dziwo, jak nieraz korzystam z prywatnej praktyki to obraz jest całkiem inny. Przypadek?
Tak jak pisałem, mam wizytę u gościa który specjalizuje się w kolanach i chyba jest jednym z lepszych bo własnie się dowiedziałem że nawet moja koleżanka została do niego skierowana przez innego ortopedę, który nie mógł sobie poradzić z jej kolanem.
Na pewno nie mam zamiaru tego lekceważyć bo mam przykład kumpla który to olał i teraz ma WIELKIE problemy

Zaraz z tematu NEGATYWNIE zrobi się temat chorobowo-lekarski

Się każdy rozpisze co i gdzie go boli

A żeby nie było offtopicu dziś po raz kolejny poznałem smak polskiej służby zdrowia...
Po L4 musiałem niemal na kolanach prosić lekarza 1 kontaktu (nie wypisali mi na Sorze bo powiedzieli że zrobi to lekarz 1 kontaktu - jak się później dowiedziałem wprowadzili mnie w błąd bo mają obowiązek wystawić L4 tylko im sie z reguły nie chce). Z kolei lekarz 1 kontaktu powiedział że nie jest sekretarką SOR-u i nie wypisze mi L4. Dopiero po długich prośbach i spędzeniu przed gabinetem z godz. czasu łaskawie wypisał. Dodam że miałem nr i byłem zapisany na wizytę jak Pan bóg przykazał.
ehh, ja wiem że może i nie miał obowiązku wypisać, ale czasami wystarczy dobra chęć i trochę zwykłego ludzkiego serca... A w tym czasie jak ja byłem nie było nikogo oprócz mnie a więc na brak czasu nie mógł narzekać.
O dziwo, jak nieraz korzystam z prywatnej praktyki to obraz jest całkiem inny. Przypadek?

- darqvader
- teksciarz
- Imię: Darek
- Kontakt:
nie, nie mają obowiązku - na SOR udzielana jest pomoc w nagłych przypadkach, nie traktujmy tego jak przychodni przyszpitalnej (off top)ivan pisze: mają obowiązek wystawić L4 tylko im sie z reguły nie chce
shit happens
- ivan
- klepacz
Mylisz się. Dzwoniłem do biura Rzecznika Praw Pacjenta i tam się dowiedziałem że SOR ma obowiązek wystawić zwolnienie jeśli stwierdza niezdolność do pracy. A lekarz 1 kontaktu może ale wcale nie musi, bo on wtedy na ogół wystawia zwolnienie na podstawie wyników badań z SOR-u. Poza tym jaki sens jest aby (tak jak w moim wypadku) człowiek po jakimś urazie jeszcze łaził do lekarza rodzinnego.darqvader pisze:
nie, nie mają obowiązku - na SOR udzielana jest pomoc w nagłych przypadkach, nie traktujmy tego jak przychodni przyszpitalnej (off top)
No i mój przypadek był ewidentnie "nagły".
Lekarz z SOR-u często nie wystawia L4 bo bardzo często jest to lekarz, który nie ma do tego uprawnień i w takim wypadku L4 MUSI wystawić inny lekarz a to już może być kłopot i zamieszanie. A poza tym Rzecznik Praw Pacjenta się tym nie interesuje bo jest to sprawa ZUS-u

- darqvader
- teksciarz
- Kontakt:
zacznijmy od tego, że żaden lekarz (prócz orzecznika ZUS) nie ma 'obowiązku' wystawiać zwolnieniaivan pisze:Mylisz się. Dzwoniłem do biura Rzecznika Praw Pacjenta i tam się dowiedziałem że SOR ma obowiązek wystawić zwolnienie jeśli stwierdza niezdolność do pracy. A lekarz 1 kontaktu może ale wcale nie musi, bo on wtedy na ogół wystawia zwolnienie na podstawie wyników badań z SOR-u. Poza tym jaki sens jest aby (tak jak w moim wypadku) człowiek po jakimś urazie jeszcze łaził do lekarza rodzinnego.darqvader pisze:
nie, nie mają obowiązku - na SOR udzielana jest pomoc w nagłych przypadkach, nie traktujmy tego jak przychodni przyszpitalnej (off top)
No i mój przypadek był ewidentnie "nagły".
Lekarz z SOR-u często nie wystawia L4 bo bardzo często jest to lekarz, który nie ma do tego uprawnień i w takim wypadku L4 MUSI wystawić inny lekarz a to już może być kłopot i zamieszanie. A poza tym Rzecznik Praw Pacjenta się tym nie interesuje bo jest to sprawa ZUS-u

http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/ar ... ukach.html - proponuję przeczytać, linków takich jak ten mogę podać więcej
Czy wystawienie zwolnienia lekarskiego to działanie medyczne w stanie zagrożenia życia? Albo czynność diagnostyczna rozstrzygająca o dalszym postępowaniu? co najwyżej powinni Cię skierować z dokumentacji do lekarza orzecznika ZUS - bo to ona ma OBOWIĄZEK orzekać o niezdolności do pracy.
przepraszam za kolejny off top
shit happens
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
bo prawda jest taka-jak nie masz znajomości to siedzisz w gó**ie i tyle.
Mi powiedzieli, że na USG kolana miałem czekać 2 tyg (mimo iż chętnych wcale dużo nie było)... Ale Matka jest pielęgniarką i załatwiłem to w 3 godziny....
Mi powiedzieli, że na USG kolana miałem czekać 2 tyg (mimo iż chętnych wcale dużo nie było)... Ale Matka jest pielęgniarką i załatwiłem to w 3 godziny....
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
no i to jest służba zdrowiakiki pisze:Ale Matka jest pielęgniarką i załatwiłem to w 3 godziny....
do skasowania OT
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- Łysolek
- Shrek
- Imię: Adam
Marcin , Ivan jeszcze raz zdrówka
Piotrek daj namiar na Mame musze Anke kopnąc w dupe i wysłac do lekarza bo znów ma problem z kolanem
Piotrek daj namiar na Mame musze Anke kopnąc w dupe i wysłac do lekarza bo znów ma problem z kolanem

- ivan
- klepacz
darqvader, ok może i lekarz nie ma prawnego obowiązku, ale chyba zgodzisz się ze mną że byłaby to chora sytuacja jakby za każdym razem odsyłali nas do orzecznika ZUS. Np w moim przypadku było to oczywiste (noga spuchnięta, nie mogę stanąć na niej) - w pracy jeżdżę sporo samochodem i dopuszczenie kogoś takiego do pracy może być zagrożeniem nie tylko dla jego samego ale i dla innych. W moim przypadku nie było sytuacji że za mną była kolejka ludzi dla których każda sekunda to była walka o życie, ot każdy z jakimś zwichnięciem lub złamaniem i raczej nie zaważyło by to na ich zdrowiu jakby poczekali kolejne 2 minuty na wypisanie L4.
Ja to odebrałem bardzo negatywnie i tyle. Dlaczego jak idziesz prywatnie to jesteś obsługiwany jako klient, a państwowo jako szkodnik.
dobra, koniec offtopowania
Ja to odebrałem bardzo negatywnie i tyle. Dlaczego jak idziesz prywatnie to jesteś obsługiwany jako klient, a państwowo jako szkodnik.
dobra, koniec offtopowania

- Panasonix82
- pisarz
- Imię: Marcin
Dzięki Aniu i ŁysolkuŁysolek pisze:Marcin , Ivan jeszcze raz zdrówka

ex. VFR 800 VTEC (teraz u Żetona ) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... VFR800VTEC#
- darqvader
- teksciarz
- Kontakt:
i o to się mnie właśnie rozchodziłoivan pisze: ok może i lekarz nie ma prawnego obowiązku

shit happens
- Boczek
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: śląskie
W końcu piękna pogoda to się pochorowałem