opinia o tym kasku
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
opinia o tym kasku
AIROH MATHISSE ma ktos jakie opinie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
Re: opinia o tym kasku
cos pogmeralem , tylko znalazlem model rs i nie wiem czy to nie lekko nowszy niz ten na zdjeciach... pzdr
Airoh Mathisse RS - nasza ocena
2009.07.10 Ania Jędrasiak
Tym razem w nasze ręce wpadł jeden z wyższych modeli z gamy kasków szczękowych Airoha. Model Mathisse RS, bo o nim mowa, dostępny jest w jednym, matowo-czarnym malowaniu. Od razu widać, że włoska firma nie poszła na łatwiznę i garnek wygląda na dopracowany. Wszystkie mechanizmy chodzą lekko i precyzyjnie.
Po założeniu na głowę okazuje się, ze skorupa jest w miarę lekka. Kask waży 1550 gram. Gdyby włoscy konstruktorzy wycięli nieco więcej miejsca na uszy, byłoby wyśmienicie. Praktycznie standardem w kaskach stało się wypinane wnętrze. Tutaj także spokojnie można wyjąć i włożyć do pralki zarówno poduszki policzkowe, jak i górną część wyściółki.
Mechanizm podnoszenia szczęki jest całkiem wygodny. Aby ją unieść należy wcisnąć wielki przycisk po jej wewnętrznej stronie. Patent, po chwili przyzwyczajenia, sprawdza się wyjątkowo dobrze.
Mathisse RS został wyposażony w przeciwsłoneczną blendę. Podobnie jak w modelu Force jest ona dość głęboka. Dzięki temu żaden niechciany promień słońca nie dostanie się do oczu kierowcy. System otwierania i zamykania przesłony działa bez zarzutu. Mimo tego, że wizjer nie jest zbyt duży pole widzenia jest zaskakująco szerokie.
Szybkę bardzo ciężko jest zaparować. System wentylacji w kasku jest wyjątkowo wydajny. Niestety przednich wlotów powietrza, znajdujących się na szczęce nie da się zamknąć. Podczas jazdy z większą prędkością w całej skorupie czujemy wiatr. Brak dolnej osłony podbródka powoduje natomiast sporadyczne wlatywanie do wnętrza skorupy wszelkiego rodzaju pyłków czy innych małych rzeczy. Mathisse nie jest kaskiem, który sprawdzi się podczas przecinania ulic miasta z prędkością światła. Kiedy nie możemy schować się za przednią szybą szybka jazda, po jakimś czasie doprowadza do bólu głowy. Skorupa natomiast świetnie sprawdzi się podczas turystycznych wypadów z rozsądnymi prędkościami.
Kask został zrobiony z tworzywa termoplastycznego. Producent twierdzi, że ten materiał zapewni nam odpowiednią ochronę niezależnie od kąta uderzenia głową o asfalt. Mathisse RS dostępny jest w rozmiarach od XS do XXL. Aby stać się właścicielem tej skorupy należy wydać 790 zł, co nie jest wydaje mi się wygórowaną ceną, jak za tej klasy kask.
Airoh Mathisse RS - nasza ocena
2009.07.10 Ania Jędrasiak
Tym razem w nasze ręce wpadł jeden z wyższych modeli z gamy kasków szczękowych Airoha. Model Mathisse RS, bo o nim mowa, dostępny jest w jednym, matowo-czarnym malowaniu. Od razu widać, że włoska firma nie poszła na łatwiznę i garnek wygląda na dopracowany. Wszystkie mechanizmy chodzą lekko i precyzyjnie.
Po założeniu na głowę okazuje się, ze skorupa jest w miarę lekka. Kask waży 1550 gram. Gdyby włoscy konstruktorzy wycięli nieco więcej miejsca na uszy, byłoby wyśmienicie. Praktycznie standardem w kaskach stało się wypinane wnętrze. Tutaj także spokojnie można wyjąć i włożyć do pralki zarówno poduszki policzkowe, jak i górną część wyściółki.
Mechanizm podnoszenia szczęki jest całkiem wygodny. Aby ją unieść należy wcisnąć wielki przycisk po jej wewnętrznej stronie. Patent, po chwili przyzwyczajenia, sprawdza się wyjątkowo dobrze.
Mathisse RS został wyposażony w przeciwsłoneczną blendę. Podobnie jak w modelu Force jest ona dość głęboka. Dzięki temu żaden niechciany promień słońca nie dostanie się do oczu kierowcy. System otwierania i zamykania przesłony działa bez zarzutu. Mimo tego, że wizjer nie jest zbyt duży pole widzenia jest zaskakująco szerokie.
Szybkę bardzo ciężko jest zaparować. System wentylacji w kasku jest wyjątkowo wydajny. Niestety przednich wlotów powietrza, znajdujących się na szczęce nie da się zamknąć. Podczas jazdy z większą prędkością w całej skorupie czujemy wiatr. Brak dolnej osłony podbródka powoduje natomiast sporadyczne wlatywanie do wnętrza skorupy wszelkiego rodzaju pyłków czy innych małych rzeczy. Mathisse nie jest kaskiem, który sprawdzi się podczas przecinania ulic miasta z prędkością światła. Kiedy nie możemy schować się za przednią szybą szybka jazda, po jakimś czasie doprowadza do bólu głowy. Skorupa natomiast świetnie sprawdzi się podczas turystycznych wypadów z rozsądnymi prędkościami.
Kask został zrobiony z tworzywa termoplastycznego. Producent twierdzi, że ten materiał zapewni nam odpowiednią ochronę niezależnie od kąta uderzenia głową o asfalt. Mathisse RS dostępny jest w rozmiarach od XS do XXL. Aby stać się właścicielem tej skorupy należy wydać 790 zł, co nie jest wydaje mi się wygórowaną ceną, jak za tej klasy kask.
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
- klosiewi
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- województwo: mazowieckie
Wal śmiało do Dżambo'uli on się w takim orzeszku tułaczekubatron2 pisze:ma ktos jakie opinie

- Dżambo
- klepacz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Ja mam takiklosiewi pisze:Wal śmiało do Dżambo'uli on się w takim orzeszku tułaczekubatron2 pisze:ma ktos jakie opinie
http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_ ... berg-Rhyno
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić

- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- kubatron2
- klepacz
no i kupiony.......opinia moja bardzo fany kask zaskoczył mnie swoja lekkością wykonanie bardzo dobre nic nie stuka nic nie puka szyba bez szczególnych tendencji do parowania otwieranie szczeki nawet w rękawicach łatwe i intuicyjne .a minusy srebrno szorstki mat raczej będzie ciężki do czyszczenia i troche głośniej jest przy predkosciach powyzej 100km/h.choc po lazerze vertigo to juz nic nie jest głośne hihi
- stoodent1
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
uważaj na pinlock ja mam model Force i niestety zachciało mi się go umyć...
Zepsułem warstwę antyfog i po tej przygodzie ta warstwa matowiała.
Wyglądało to jakby mgła nachodziła.
Przyjemność po dużych upustach kosztowała 77zł...
Zepsułem warstwę antyfog i po tej przygodzie ta warstwa matowiała.
Wyglądało to jakby mgła nachodziła.
Przyjemność po dużych upustach kosztowała 77zł...
- kubatron2
- klepacz
ja nie mam pinlocka to ze nie ma problemu
- stoodent1
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
- Kontakt: