Kolejna ściema przy sprzedazy moto.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Re: Kolejna ściema przy sprzedazy moto.

Post autor: poscig » śr 21 mar 2012, 09:40

Dziś z rana kolejna wiadomość w odpowiedzi na moje pytania.Włącznie ze skanem dokumentów o które prosiłem i pisałem,że to warunek...jak widać sa przygotowani na wszystko.
Witam,
Opony są nowe!
Są dokładnie takie jak na zdjęciach!

Nie każdy problem korzystać z motocyklem w Polsce jest, bo jest europejski model i można zarejestrować do swojego kraju bez żadnych problemów!
Motocykl posiada wszystkie niezbędne dokumenty i posiada wszystkie jego podatki zapłaci!
Prace na motocyklach są niemieckie papiery.

Płacisz 1-ta przedsiębiorstwa żeglugowego na cenę motocykla za pośrednictwem konta bankowego.
Pieniądze będą bezpieczne w firmie.
Firma przyniesie motocykl do Ciebie.
Kiedy otrzymają motocykl trzeba będzie do 10 dni do wglądu go na najbliższego dealera i iść z papierami na władze lokalne i sprawdzić, czy istnieje problem rejestracji motocykla w danym kraju.
Jeżeli będziecie Państwo zadowoleni będziecie zachowywać je i spółka dadzą pieniądze do mnie.
Jeśli nie jesteś zadowolony firma da pieniądze z powrotem do Ciebie i zwróci motocykl dla mnie.

Zrobiłem okazje w przeszłości przy użyciu tę firmę i są bardzo poważne!

Jestem poważnym człowiekiem, rodzina, a nie 15 lat dzieciak, który gra w internecie, i chcę zrobić poważny interes!
Zapewniam cię, że twoje pieniądze będą bezpieczne, i pojawia się motocykl bez problemu!
Proszę mnie zrozumieć, że jest to stan od towarzystwa żeglugowego nie moje!
Dla większego bezpieczeństwa było wysłać Ci moje kopię paszportu!

Wszystko co musisz zrobić, aby kupić ten motocykl jest dać mi imię i nazwisko oraz adres wysyłkowy więc mogę zarejestrować motocykl do swojego imienia w firmie przewozowej.
Jak tylko otrzyma swoje dane i będzie skontaktować się z firmą i opowiedzieć im o transakcji.
W max 12 godzin skontaktuje się z Tobą i wyjaśni Ci wszystko, czego potrzebujesz, aby dokonać płatności i jak długo wysyłka odbędzie.
Ale koszty będą trwać 2 lub 3 dni najbardziej od momentu potwierdzeniu płatności.

Czekam na potwierdzenie mi wszystkie szczegóły (imię i nazwisko i adres), więc można skontaktować się z firmą, aby rozpocząć transakcję.
Możesz skontaktować się ze mną poprzez e-mail z wszelkimi pytaniami.

Będę czekać na wiadomość e-mail!
Pozdrawiam!
Paul
========================================================================================
Hello,
The tires are new!
Are exactly as in the pictures!

It is not any problem to use the motorbike in Poland, because is a European model and you can register to your country without any problems!
The motorbike has all the necessary papers and it has all its taxes payed!
The papers of the motorbike are German papers.

You pay first the shipping company the price of the motorbike via Bank Account.
The money will be safe at the company.
The company will bring the motorbike to you.

When you will receive the motorbike you will have up to 10 days to inspect it at the nearest dealer and to go with the papers at the local authorities and see if there is trouble registering the motorbike in your country.
If you will be satisfied you will keep it and the company will give the money to me.
If you are not satisfied the company will give the money back to you and will return the motorbike to me.

I made deals in the past using this company and they are very serious!

I'm a serious man, a family, not a 15 years old kid who is playing on the internet , and i want to make a serious deal !
I assure you that your money will be safe , and you receive the motorbike without any problem!
Please understand me that it is a condition from the shipping company not mine!
For more security i send you my copy of passport!

All you have to do to buy this motorbike is to give me your full name and shipping address so i can register the motorbike to your name at the shipping company.
As soon as i receive your details i will contact the company and tell them about the deal.
In max 12 hours they will contact you and explain you everything you need to make the payment and how long the shipping will take.
But the shipping will last 2 or 3 days the most from the moment you have confirmed the payment.

I wait to confirm me all the details ( your name and address) so i can contact the company to start the deal.
You can contact me via email with any questions.

I will wait for your email!
Regards!
Paul
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kasius
bywalec
bywalec
Imię: Kasper

Post autor: Kasius » śr 21 mar 2012, 10:04

Nie to że się czepiam ale to zdjęcie trochę dziwnie skadrowane jest jak na paszport 8) trochę jakby doklejone :biggrin Swoją drogą to system "pośrednictwa" poprzez przedsiębiorstwo żeglugowe wydaje się być sensowny, jednakże spoktałem się już z podobnym przypadkiem gdzie utopione zostały pieniądze. Miało to zostać załatwione poprzez firmę kurierską - moto miało być dostarczone po wpłacie na konto firmy kurierskiej. I faktycznie firma istniała, w mailu było logo i wszystko się zgadzało tylko ktoś podał nie ten numer konta... Także nawet posiadając powyższe dokumenty są spore szanse że to ściema. Niestety era photoshopa :mrgreen:

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: benito » śr 21 mar 2012, 10:06

Poscig, kup sobie bilet, lec na miejsce, zalatw transakcjie i wracaj na kołach.
Potrafiles CRF-ka do Włoch skoczyc na pizze, to moze i GS-em wrocic z IRL.

To sa przekrety zazwyczaj, co potwierdzilo kilku moich znajomych zajmujacych sie sciaganiem samochodow.

To, ze koles mieszka w Irlandii, nie znaczy ze nie jest oszustem...a lepiej byc ostroznym.

I zlota zasada handlu w kazdej branzy:
NIE MA RZECZY DOBRYCH I ZARAZEM TANICH!!!
CHESZ MIEĆ JAKOŚĆ - MUSISZ ZAPŁACIĆ...bardzo proste.

Jak widzisz słowo promocja, to zwykle na tym stracisz.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 21 mar 2012, 10:26

Beni,żeby była jasność, jestem w pełni świadomy całej sytuacji i tego,że to kolejna ściema ludzi wyłudzających kasę.W promocje i tani dobry towar również nie wierzę z tytułu wykonywanego zawodu.Mam jedynie trochę czasu i gram z kolesiem będąc ciekawym co i jak może przeiegać w trakcie potęcjalnych transakcji.
Ma to na celu tylko zdemaskowanie frajera i pokazanie innym, mniej świadomym jak to wszystko przebiega.
Kolejna sprawa jeśli to oszust to co to za paszport,czyj itd.Zakładam,że zdjęcie sie zgadza.
P.S.
Na pizze z Gdańska do Rzymu pojechałem na XR 650R chyba w 2007r-jeszcze do dziś czuje ból wnętrzności od opon i 2,250 km w 36 godzin jazdy.Do dzis pamietam tankowanie maszyny mającej zbiornik ok 8l,przy spalaniu ok 6-7l na 100km,tankowanie na stacjach w Niemcowni bez wyłączania silnika i sen w polach winogronowych pod dolomitami.Oj fajne czasy.

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » śr 21 mar 2012, 16:03

Jestem ciekaw jaka by była odpowiedź jak byś napisał że jesteś gotów przyjechać po ten motocykl bo boisz się że w transporcie się uszkodzi lub że masz tam niedaleko znajomego który może obejrzeć to moto.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » śr 21 mar 2012, 16:17

tomek1565 pisze:Jestem ciekaw jaka by była odpowiedź jak byś napisał że jesteś gotów przyjechać po ten motocykl bo boisz się że w transporcie się uszkodzi lub że masz tam niedaleko znajomego który może obejrzeć to moto.
taka jak zawsze w tych przypadkach - urwanie kontaktu! Ludzie, przecież takich tematów były już miliony.

Poscig, z ciekawoscią czytam te Twoje maile, ciekawe jak długo uda Ci się to pociągnąć, zanim gosciu odpusci :D
Mysle, ze tekst z osobistym przyjazdem na miejsce spowoduje szybkie zakonczenie sprawy, wiec tego bym unikał.

Sam z kolei zawsze chciałem zebrac takich wiadomości trochę, i też maile z drugiej strony - kiedy - tak jak pisali koledzy na forum - zgłaszają się "chętni" na zakup Twojej maszyny po daniu ogłoszeń np. na autoscout. I wtedy do takiego oszusta wysyłałbym maile otrzymane od tego :D

Ew. możesz napisać, że masz swoją firmę kurierską, która to załatwi, i też jest sprawdzona. Tylko, że on musi wysłać na swój koszt, ale później odzyska całą kasę wraz z nawiązką jak moto dotrze do Ciebie. Taki mniej więcej numer zazwyczaj właśnie proponują kiedy odpowiadają na ogłoszenie dot. sprzedaży pojazdu.

poproś też o skan innego dokumentu tozsamosci - celem potwierdzenia

szkoda, ze w paszporcie nie ma adresu, bo sprobowalibysmy dotrzec do prawdziwego Paula Towlera, i zapytali skąd tamten oszust ma skan jego paszportu.

pewnie z podobnego przekrętu, o czym było pisane - wyłudzenie danych

marlin
zadomowiony
zadomowiony
województwo: dolnośląskie

Post autor: marlin » śr 21 mar 2012, 20:11

Wpiszcie w google "Paul Towler fraud" i wyświetli się pokaźna liczba tematów o przekrętach z tym osobnikiem w roli głównej :)

Awatar użytkownika
DARAYAVAHUS
pisarz
pisarz

Post autor: DARAYAVAHUS » czw 22 mar 2012, 07:24

Nawet ten sam dokument tożsamości jest:
http://www.scamwarners.com/forum/viewto ... 39&t=17035

Jak ciemnym trzeba być, żeby się na to załapać?
:D

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » czw 22 mar 2012, 15:18

Można podesłać mu tego linka :D
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » czw 22 mar 2012, 15:47

hehe a ciekawe jak by mu napisać że chcesz skorzystać z firmy sprowadzającej motocykle z UK,
http://www.motocyklezuk.pl

Awatar użytkownika
Kasius
bywalec
bywalec
Imię: Kasper

Post autor: Kasius » czw 22 mar 2012, 16:16

Ja bym mu tego linka wysłał z dopiskiem że zawiadamiam odpowiednie służby :mrgreen: napewno gość by się przestraszył i może na jakiś czas zniknął z internetu, a przynajmniej trochę czasu by bardziej uważał. A co do kwesti czemu ludzie dają się nabierać... Cóż pewnie wierzą że trafili okazję jakiej u nas nie znajdą. Do tego dodajcie coraz lepszą pogodę i te wszyskie bajki za oknem które śmigają. W ofercie wszystko wygląda profesjonalnie, bezpieczenie - dla kogoś ze słabszą znajomością języka kto kupuje pierwsze moto wszystko wyglda idealnie, tylko trzeba trochę zaryzykować i komuś przelać najpierw kasę ale przecież moto będzie w specjalnej firmie która dostarczy pod sam dom... Niestety dla wielu ma to sens a nie każdy napisze 5 maili czy poprosi o dokumeny, żeby mieć chociaż cień szansy na wykrycie miny.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » czw 22 mar 2012, 17:13

Kiedyś będąc swiadomy podobnego "naciągu" długo korespondowałem z takim słupem i bardzo chciałem go skłonić do nieświadomego przekazania jakiś informacji i miejscu pobytu sprzęta albo miejscu zamieszkania, albo numerze konta. Facet był bardzo uparty ale korespondował dalej.
Cały czas mnie popędzał żebym zrobił ten przelew.

W końcu napisałem że za kilka dni będę w delegacji w Lądku i przyjadę z gotówką i kontakt się urwał.

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » czw 22 mar 2012, 17:32

a nie ma żadnego IP komputera, w żadnej z tych wiadomości???

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » czw 22 mar 2012, 18:12

Jest ale to numer operatora GSM'owego w GB
Nadają z modemu GSM

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » sob 24 mar 2012, 01:18

nie ma IP.
Oto dzis znów napisałem i dostałem odpowiedz:

Witam,musiałem wyjechać na delegację w pracy,proszę zatrzymać motocykl dla mnie jeśli to możliwe.Niestety praca wymaga ode mnie dużej ilości wyjazdów gdzie nie mam dostępu do skrzynki mail.
Po powrocie tj,jutro wrócę do naszej transakcji i podam Panu wszelkie dane do wysyłki.

Czy istnieje możliwość zapłaty przy odbiorze motocykla???Zawsze to jakaś bezpieczniejsza forma dla mnie.Jeśli nie to chociaż 50%.przed wysyłką i 50% po.w innym wypadku,żona każe mi odebrac osobiście motocykl.Niestety mam mało czasu,dużo pracuje.

czekam na odpowiedz i jeszcze na zdjęcie tabliczki znamionowej na motocyklu,jeśli to możliwe.

W dniu 21 marca 2012 01:20 użytkownik Paul Towler <unwexmedia@hotmail.com> napisał:

Paul Towler unwexmedia@hotmail.com
23:28 (1 godz. temu)

do mnie

Witam,
Jak już mówiłem, jeszcze raz, jestem poważny człowiek, rodzina, a nie 15 lat dzieciak, który gra w internecie, i chcę zrobić poważny interes!

Zapewniam cię, że twoje pieniądze będą bezpieczne, i pojawia się motocykl bez problemu!
Zrobiłem okazje w przeszłości przy użyciu tę firmę i są bardzo poważne!

Płacisz 1-ta przedsiębiorstwa żeglugowego na cenę motocykla za pośrednictwem konta bankowego.
Pieniądze będą bezpieczne w firmie.
Firma przyniesie motocykl do Ciebie.

Kiedy otrzymają motocykl trzeba będzie do 10 dni do wglądu go na najbliższego dealera i iść z papierami na władze lokalne i sprawdzić, czy istnieje problem rejestracji motocykla w danym kraju.
Jeżeli będziecie Państwo zadowoleni będziecie zachowywać je i spółka dadzą pieniądze do mnie.
Jeśli nie jesteś zadowolony firma da pieniądze z powrotem do Ciebie i zwróci motocykl dla mnie.
Proszę mnie zrozumieć, że jest to stan od towarzystwa żeglugowego nie moje!
A ja mam inny problem: Dużo pracuję z tą firmą, mam umowę podpisaną z tą firmą i muszę ją szanować!
Dla większego bezpieczeństwa masz moje kopię paszportu!

Wszystko co musisz zrobić, aby kupić ten motocykl jest dać mi imię i nazwisko oraz adres wysyłkowy więc mogę zarejestrować motocykl do swojego imienia w firmie przewozowej.
Jak tylko otrzyma swoje dane i będzie skontaktować się z firmą i opowiedzieć im o transakcji.
W max 12 godzin skontaktuje się z Tobą i wyjaśni Ci wszystko, czego potrzebujesz, aby dokonać płatności i jak długo wysyłka odbędzie.
Ale koszty będą trwać 2 lub 3 dni najbardziej od momentu potwierdzeniu płatności.

Czekam na potwierdzenie mi wszystkie szczegóły (imię i nazwisko i adres), więc można skontaktować się z firmą, aby rozpocząć transakcję.
Możesz skontaktować się ze mną poprzez e-mail z wszelkimi pytaniami.

Będę czekać na wiadomość e-mail!
Pozdrawiam!
Paul
========================================================================================
Hello,

ODPOWIEDZ