JAK ODLICZYĆ RÓŻNICĘ VAT
- adrian76
- pisarz
- Imię: Adrian
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
JAK ODLICZYĆ RÓŻNICĘ VAT
Drodzy Ownersi, w ubiegłym roku wybudowałem dom i teraz chcę odliczyć różnicę VAT za zakupione materiały budowlane. Czy ktoś z Was może to przerabiał i może mi udzielić rady jak się za to zabrać?? Z góry dziękuję za porady
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/
- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
- województwo: mazowieckie
Re: JAK ODLICZYĆ RÓŻNICĘ VAT
Najlepiej jak zaczniesz od wizyty w urzędzie skarbowym. Chandluję mat. bud. i wiem od klientów, że paniusie w urzędach tak różnie interpretują niektóre przepisy z tym związane, że najlepiej najpierw pójść tam i się wszystkiego dowiedzieć niż narobić na darmo. Na pewno musisz mieć wszystkie faktury z potwierdzeniem zapłaty za nie, tzn. że jeśli płaciłeś przelewem, to musisz mieć wyciąg z banku itp.
- RafalGd
- bywalec
- Imię: Rafał
- województwo: pomorskie
jak się na tym nie znasz najlepiej zlecić to w biurze rachunkowym , zapłacisz pare zeta i "zgłowy" , wieme że trzeba wypełnić druk VZM-1
Rafcio,
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46
- slimak
- klepacz
- Imię: Marcin
zgadzam się samemu to masz full roboty nie wszystko da sie odliczyc jest jakaś lista z nr chyba pkw jeśli dobrze pamiętam więc jeśli masz tego sporo a sądze że tak to daj sobie spokój ja księgowej zapłaciłem w zeszłym roku 100zł a różnicy maiłem 1500zł
ZKL
- Piszol
- klepacz
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Jak odliczałem dwa lata temu to pobrałem program VZM-1 plus ze skarbówki wykaz pkwiu. Dwie godzinki siedzenia i gotowe.
http://www.podatki.biz/artykuly/12_12999.htm
http://www.izba-skarbowa.szczecin.pl/files/pkwiu.pdf
http://www.podatki.biz/artykuly/12_12999.htm
http://www.izba-skarbowa.szczecin.pl/files/pkwiu.pdf
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.
- adrian76
- pisarz
- Kontakt:
Dzięki chłopaki za rady, spróbuję rozliczyć to sam na podstwaie informacji zawartych w necie. Mam dość sporo faktur i pewnie biuro rachunkowe mnie dużo skasuje. Zabiorę się za to przez weeken, jeżeli coś będzie nie tak to pewnie wezwą mnie do Urzędu Skarbowego.
Dzięki Piszol za linki z programem
Dzięki Piszol za linki z programem

- Piszol
- klepacz
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Piszol pisze: jeżeli coś będzie nie tak to pewnie wezwą mnie do Urzędu Skarbowego.
Byłem też raz wzywany bo chyba o panele się rozchodziło na jednej fakturze PKW było zgodne tzn że mogłem odliczyć a na innej też panele i PKW było inne które nie mogłem odliczyć. Ale napisałem na miejscu jakieś oświadczenie i było po temacie. Wiec nie ma co się bać jak byś się pomylił.
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.
- adrian76
- pisarz
- Kontakt:
A więc skorzystałem z usługi biura rachunkowego. Cena to 50 zł do 25 faktur, od 26 do 50 cena 100zł, od 51 do 85 cena 150 i tak narastająco. W moim przypadku cena wyszła 150zł więc nie jest tak źle