Alkomat - jaki kupić?
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Alkomat - jaki kupić?
Mam zamiar zakupić sobie alkomat tak do 250 zł.
Używał ktoś z was coś takiego?
Macie jakieś propozycje?
Używał ktoś z was coś takiego?
Macie jakieś propozycje?
LWL 74HN
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
Re: Alkomat - jaki kupić?
AlkoAlert Handy , używam go już kilka lat ,prawie co dziennie , raz był kalibrowany , nigdy się nie spalił sensor
Adam
- Zając
- klepacz
A co znaczy kalibracja jak to się robi, zrobię to sam czy serwis i jaka cena? I co to jest ten sensor co ile się go wymienia i cena jego jaka no i oczywiście zrobię to sam czy serwis? 

LWL 74HN
- SpiNacZ
- zadomowiony
- Imię: Jarek
- województwo: łódzkie
Czy, kiedykolwiek miałeś możliwość porównać odczytów ze swojego alkomatu z policyjnym? Jeżeli nie, to uważaj, abyś się nie poczuł za pewnie i na swoim urządzeniu nie przejechał... do sądu.adam.ada pisze:AlkoAlert Handy , używam go już kilka lat ,prawie co dziennie , raz był kalibrowany , nigdy się nie spalił sensor
-
- pisarz
najważniejsza sprawa to jest albo masz promile albo ich nie maszSpiNacZ pisze:Czy, kiedykolwiek miałeś możliwość porównać odczytów ze swojego alkomatu z policyjnym? Jeżeli nie, to uważaj, abyś się nie poczuł za pewnie i na swoim urządzeniu nie przejechał... do sądu.adam.ada pisze:AlkoAlert Handy , używam go już kilka lat ,prawie co dziennie , raz był kalibrowany , nigdy się nie spalił sensor
ostatnio porównywałem z innym , nowym alkomatem , i było różnie ale zasada jest prosta przy moim modelu jeśli jest zero to zero jeśli jest coś więcej to się nie jedzie
teoretycznie jeśli się rozkalibruje to będzie pokazywał więcej , czyli bezpieczniej ale zasada , że wszystko powyżej zera dysklasyfikuje cię jako kierowcę jest najlepsza
Adam
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Bierz taki: http://www.ergo.waw.pl/ca2000pro-p-71.html
Mam go z 5 lat. jest dokładny, duża powtarzalność pomiarów.
Jest to jeden z najlepszych alkomatów na rynku.
Przy każdym z alkomatów musisz uważać żeby nie dmuchać zaraz po wypiciu bo można bardzo łatwo rozkalibrować, a kalibracja to koszt ok 100 zł a więc nie tanio.
Mam go z 5 lat. jest dokładny, duża powtarzalność pomiarów.
Jest to jeden z najlepszych alkomatów na rynku.
Przy każdym z alkomatów musisz uważać żeby nie dmuchać zaraz po wypiciu bo można bardzo łatwo rozkalibrować, a kalibracja to koszt ok 100 zł a więc nie tanio.
- Zając
- klepacz
LWL 74HN
- Łysolek
- Shrek
ja mam taki http://allegro.pl/alcotecter-alkomat-ca ... 47701.html
z tego co wiem ma go kilku OWnersó również, według mnie bardzo dobry , nie przekłamuje wyników, testowane na zasadzie alkomat 0,2 , komenda 5 minut później równiez 0,2
takze POLECAM
z tego co wiem ma go kilku OWnersó również, według mnie bardzo dobry , nie przekłamuje wyników, testowane na zasadzie alkomat 0,2 , komenda 5 minut później równiez 0,2
takze POLECAM

- SpiNacZ
- zadomowiony
- Imię: Jarek
- województwo: łódzkie
I,to jest chyba najlepsza rekomendacJA.Łysolek pisze:ja mam taki http://allegro.pl/alcotecter-alkomat-ca ... 47701.html
testowane na zasadzie alkomat 0,2 , komenda 5 minut później równiez 0,2

- ivan
- klepacz
Pomyliłem się, ja też mam taki jak Łysolek.
Myślę że ten co proponujesz też będzie dobry bo pewnie różni się tylko szczegółami.
Taki sam mieliśmy dla klientów jako prezenty, rozdaliśmy kilkadziesiąt sztuk i skarg nie słyszałem
. A więc też się sprawdzi.
Jest naprawdę wart swej ceny, bo cena za jazdę na kacu (kiedy nam się wydaje że jesteśmy trzeźwi) może być dużooo większa

Myślę że ten co proponujesz też będzie dobry bo pewnie różni się tylko szczegółami.
Taki sam mieliśmy dla klientów jako prezenty, rozdaliśmy kilkadziesiąt sztuk i skarg nie słyszałem

Jest naprawdę wart swej ceny, bo cena za jazdę na kacu (kiedy nam się wydaje że jesteśmy trzeźwi) może być dużooo większa

- Dariusz6914
- zadomowiony
- województwo: śląskie
Mam ten sam, co kolega Łysołek, to jeden z najlepszych w tym przedziale cenowym. Naprawdę wart zakupu! 

Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
a może jeszcze...,
nie, może już.
- GrzesiekBstok
- zadomowiony
- Imię: Grzegorz
- województwo: podlaskie
Niestety każdy trzeba po jakimś czasie kalibrować
Mój DA 5000 pewnego razu po weselu i poprawinach pokazał 0,0 (a wypiłem w domu jeszcze browara)
kilka dni później, zupełnie na trzeźwo pokazał 0.4 promila
wg licznika używany był ok 40 razy
imho lepiej te 250 zł zachować i jak jest potrzeba to podjechać taksówką na komisariat i dmuchnąć w rurę
Mój DA 5000 pewnego razu po weselu i poprawinach pokazał 0,0 (a wypiłem w domu jeszcze browara)
imho lepiej te 250 zł zachować i jak jest potrzeba to podjechać taksówką na komisariat i dmuchnąć w rurę
VFR 800 FI, 2001
Astra G Caravan Z16XE, 2002
Astra G Caravan Z16XE, 2002
- Zając
- klepacz
Poczytałem trochę o tych alkomatach i wyczytałem, że właśnie takie objawy mogą nastąpić po dmuchaniu w alkomat zaraz po wypiciu alkoholu mocniejszego (mam na myśli tutaj wódkę) gdyż w ustał pozostają mikroskopijne pęcherzyki alkoholu i gdy jw wdmuchamy do alkomatu to może wykazać nawet 200 promili gdyby taką podziałkę miał alkomat, wówczas zostaje alkomat rozkalibrowany i podaje błędne wręcz mocno mylące wyniki.GrzesiekBstok pisze:Niestety każdy trzeba po jakimś czasie kalibrować
Piszą też, że dmuchać po wypiciu alkoholu trzeba odczekać około 20 min i przepłukać dokładnie usta wodą.
Może właśnie dlatego twój zawiódł.

LWL 74HN
- ivan
- klepacz
Dokładnie tak jak mówi darek79.
Ja swój rozkalibrowałem pop sprawdzaniu po pijaku chwilkę po wypiciu wódki...
Innym razem dmuchnąłem po wypłukaniu ust płynem do zębów. Wyszło jakoś zajebiście dużo i dopiero później sprawdziłem że płyn ów jest robiony na spirytusie
no ale wtedy nic się nie stało
i po 10 min pokazywał tyle ile się spodziewałem. Po tych wszystkich moich doświadczeniach znam już swój organizm tak dobrze że potrafię się ocenić z dokładnością do 0,2 promila
a więc zazwyczaj alkomat tylko potwierdza moje obawy że nie powinienem prowadzić.
Ja swój rozkalibrowałem pop sprawdzaniu po pijaku chwilkę po wypiciu wódki...
Innym razem dmuchnąłem po wypłukaniu ust płynem do zębów. Wyszło jakoś zajebiście dużo i dopiero później sprawdziłem że płyn ów jest robiony na spirytusie