skrzynia vfr 800
- tobi_88
- bywalec

- województwo: mazowieckie
skrzynia vfr 800
Witam. jak juz pisalem w powitalni od dzis mam powazny problem z vfr. motocykl posiadam od pol roku, serwisowany osobiscie, obecnie po synchronizacji, regulacji zaworów czyszczeniu calego ukladu zasilania, nowe swiece olej plyny itp... dzis z racji ze zaswiecilo slonce i bylo w miare cieplo i sucho postanowilem sprawdzic co sie zmienilo po serwisie... oczywiscie duzo, duzo bardziej plyynna i rowna praca, inna praca na obrotach itp itd ale nie z tym mam problem... z usmiecham na twarzy przjechalem moze 3 km. stanolem na swiatlach po czym ruszam, jedynka spokojnie, dwojka moze 6/7 tys, zapinam trojke a tu trzask zgrzyt i blokowanie kola... dobrze ze udalo mi sie opanowac sytuacje i nie przewrocilem sie. kupujac motocykl i przez cale to pol roku nigdy nie wypadl mi rzaden bieg, nigdy nic nie chuczalo i nie zgrzytało... a to teraz podejrzewam ze pekl wodzik a jego czesc wyrwala mi dziure w korpusie silnikla za tylnim cylindrem... koszta naprawy juz znam i wiem na co sie szykowac tylko nie rozumiem dlaczego??? motocykl kupiony nie z przypadku, do turystyki, a tu taki kwas... szukalem w necie na forach i nie znalazlem odpowiedzi co moglo spowodowac takie zniszczenie skrzyni i silnika. Oczywiscie moto pracuje, tylko skrzynia poszla i ta dziura w korpusie... koszta duze niestety
ktos z Was kolegow slyszal cos o takim przypadku??? mial z tym do czynienia??? przeciez to prosta budowa skrzyni i ponoc nie zniszczalna... jednak nie 
- PETER
- stary wyjadacz

- Imię: PIOTR
Re: skrzynia vfr 800
A to na pewno skrzynia a nie korbowód choć to i tak chyba beż róznicy
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- tobi_88
- bywalec

jak korbowod jak rozwalilo korpus skrzyni??? silnik odpala nadal nawet kontrolka oleju gasnie... skrzynia sie rozpieprzyla
poza to nie bez roznicy bo silnik mam w zaje... stanie i jak cos to z niego bede skladal do kupy calosc... ja juz to ogarne spokojnie... pytam czy to mozliwe zeby tak w vfr rozje... skrzynie, zeby pekl wodzik...
poza to nie bez roznicy bo silnik mam w zaje... stanie i jak cos to z niego bede skladal do kupy calosc... ja juz to ogarne spokojnie... pytam czy to mozliwe zeby tak w vfr rozje... skrzynie, zeby pekl wodzik...
- dixon
- klepacz

- Imię: rafał
niezła faza!ale to chyba pierwszy przypadek w vfr by skrzynia w taki sposób padła. czemu?? to chyba pozostanie bez odpowiedzi. Może ktoś w niej grzebał wcześniej? tylko po co?
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
- PETER
- stary wyjadacz

- Imię: PIOTR
rozbierzesz zobaczysz co było przyczyną w razie co mam jakieś elementy skrzyni biegów od Wasyla
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- Arnold
- ostry klepacz

- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, to już kiedyś dwie osoby się tu przyznały do tego, że skrzynki się poblokowały.chemicalboy pisze:ale to chyba pierwszy przypadek
- tobi_88
- bywalec

zmienialem bieg z 2 na 3, poczulem na bucie lekkie odbicie a potem juz trzask i zgrzytanie az do zatrzymania moto... caly czas pracowala oczywiscie na sprzegle... dopiero potem zobaczylem slady oleju na amortyzatorze i dziure wielkosci 5zl i zeby ktoregos z trybow skrzyni....
do dzis jestem w szoku... tyle jej szukalem, przygotowalem do sezonu i zimowania, a tu jeb... i po skrzyni...
do dzis jestem w szoku... tyle jej szukalem, przygotowalem do sezonu i zimowania, a tu jeb... i po skrzyni...
- tobi_88
- bywalec

jak tu szybko wrzucic zdjecia??? nie robilem tego nie mialem okazji...
ps. jest taki silnik do sprzedania w Ząbkach za warszawa, pisemna gwarancja gadalem z gosciem. zna ktos moze ten silnik, ponoc z moto po szlifie
http://allegro.pl/silnik-honda-vfr-800- ... 76049.html
ps. jest taki silnik do sprzedania w Ząbkach za warszawa, pisemna gwarancja gadalem z gosciem. zna ktos moze ten silnik, ponoc z moto po szlifie
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2011, 21:09 przez tobi_88, łącznie zmieniany 1 raz.
- emil
- stary wyjadacz

- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
dajesz 'odpowiedz' i tam masz 'dodaj plik' z kompa, albo link do picassy czy jakiegoś fotosika
- tobi_88
- bywalec

pierwsze foto autentyczne, drugie przykladowe w ktorym miejscu dziura
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2011, 21:19 przez tobi_88, łącznie zmieniany 1 raz.
- emil
- stary wyjadacz

- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
a to ci..
- Damo 88
- klepacz

Lampka Od oleju będzie gasnąć . moim zdaniem skrzynia się nie rozsypała coś wpadło między zęby śrubka kto wie czy przy regulacji komuś nic nie wpadło
. różnie bywa . Przedmiot został wypchnięty , lub wystrzelony .. przejrzyj zęby .
Jak co pisz a jeżeli to tylko możliwe nie wymieniaj poszczególnych części ze skrzyni np: ten wodzik jest w lepszym stanie od tamtego . Takie operacje skutkują brakiem spasowania i będzie dochodzić do wybijania biegu lub problemu z wbiciem. Długi czas na SPASOWANIE . Otworzysz drzwi zobaczysz
Jak co pisz a jeżeli to tylko możliwe nie wymieniaj poszczególnych części ze skrzyni np: ten wodzik jest w lepszym stanie od tamtego . Takie operacje skutkują brakiem spasowania i będzie dochodzić do wybijania biegu lub problemu z wbiciem. Długi czas na SPASOWANIE . Otworzysz drzwi zobaczysz
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
- kiki
- ostry klepacz

- Imię: Piotr
- Kontakt:
Co do tego silnika to trochę drogo (nie wiem tez czy przypadkiem to nie jakiś angol). Silniki VFR to mało chodliwy towar wiec można je taniej wyrwać:
http://allegro.pl/honda-vfr-800-silnik- ... 58666.html - tu jakbyś kupił bez dekli to może ze 100 albo 200 zł jeszcze byś urwał
A co do tej dziury to kuźwa jestem w szoku
. Co mogło być powodem ? Cholera go wie. Proponuje piec na stół, rozpołowić go i wyjdzie szydło z worka.
Ale jakoś skłaniam się ku wersji Damo 88- może coś tam wpadło.....
Daj znać jak już to rozbierzesz
Pozdr
http://allegro.pl/honda-vfr-800-silnik- ... 58666.html - tu jakbyś kupił bez dekli to może ze 100 albo 200 zł jeszcze byś urwał
A co do tej dziury to kuźwa jestem w szoku
Ale jakoś skłaniam się ku wersji Damo 88- może coś tam wpadło.....
Daj znać jak już to rozbierzesz
Pozdr
- tobi_88
- bywalec

nie moglo nic tam wpasc bo regulacje synchro i inne bajery robilem sam... chyba ze siedziala tam sobie grzecznie i zostala zaimlantowana u innego wlasciciela... u mnie motocykl przeszedl tylko wymiane lozyska oporowego na sprzegle, juz po innych zabiegach na koncu... 5 śrub od docisku, lozysko nowe i po zabiegu... chyba ze sie myle ale dbam o takie rzeczy a poza to zadnej ze srubek mi nie zabraklo...
ps macie jakies dobre patenty na sprawne wyjecie silnika bez niepotrzebnych akcji???
mam dreszcze jak mysle o tym i ciekawe co bylo przyczyna.... cos co wpadlo przez glowice moglo dostac sie do skrzyni??? i zaistniec przy zmianie biegu??? zaraz przejze serwisowke
ps macie jakies dobre patenty na sprawne wyjecie silnika bez niepotrzebnych akcji???
mam dreszcze jak mysle o tym i ciekawe co bylo przyczyna.... cos co wpadlo przez glowice moglo dostac sie do skrzyni??? i zaistniec przy zmianie biegu??? zaraz przejze serwisowke