Pomóżcie rozszyfrować VIN

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Re: Pomóżcie rozszyfrować VIN

Post autor: figaro » ndz 28 sie 2011, 11:38

michalw66 pisze:No dobra a da się w miarę bezstresowo rozebrać tę lampę tzn nie wiem może na ciepło(nie gorąco) zdjąć te gumowatą uszczelkę ? Np wsadzić lampę np w temp 90*C i potem szybko odkleić szkło od klosza? Nie wiem ale mam odbłyśniki z VFR pod normalne H4 i zastanawiam się co będzie lepszym pomysłem...?
Lampy nie rozbierzesz, jest zrobiona /sklejona fabrycznie/ na stałe. :|
W tych rocznikach za ukierunkowanie wiązki światła odpowiada nie odbłyśnik ale samo szkło. :P
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
michalw66
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: śląskie

Post autor: michalw66 » ndz 28 sie 2011, 12:41

darecki-30 pisze:abs sie dobrze spawa poszukaj kogos kto sie zajmuje spawaniem plastikow ,na pewno sprzet maja dobre warsztaty sam. sam to tylko s..sz i tyle
Trzeba zaryzykować bo za 200zł to wolę sobie przewody w oplocie wstawić :twisted:
Suszarkę/zgrzewarkę grzejącą do ponad 800-1000*C załatwię sobie, dysze dorobię na szybko jesli nie będzie takowej a przecież wiadomo, że spawa się od wewnętrznej strony a z zewnątrz szpachluje ubytki czy może się mylę?

jeśli mi się uda to wstawię mini manual krok po kroku ze zdjęciami co i jak napewno każdemu się przyda :D .

Zastanawiam się jak dorobić mocowania? Wyciąć kwadrat z abs w nim wywiercić dziurę i do owiewki czy jak?
VFR RC36.

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz
województwo: podkarpackie

Post autor: darecki-30 » ndz 28 sie 2011, 19:23

nie mylisz sie sciany tez sie szpachluje ,i worek 25 kg kosztuje 20 zl ,do plastiku jest specjalna szpachla dosyc droga jak z....sz klejenie i połozysz grubo to zacznie pekac po jakims czasie i nie bedzie to dobrze wy gladac temat przerobilem bo moj vfr byl po slizgu i mial peknieta owiewke i kolega ktory sie tym zajmuje zawodowo opowiedzal mi jak to wyglada a kolega niech robi jak uwaza jak nie bedzie pozytku z tego to mu przynajmniej doswiadczenie zostanie

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » pn 29 sie 2011, 08:46

co do regeneracji lampy może ten link pomoże:
http://www.yamahaxj.pl/forum/viewtopic. ... ku&start=0

pozdrawiam, i udanych prac :D

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 29 sie 2011, 17:48

Polecam spawać lutownicą oporową albo opalarką z cienką dyszą. Co do zbrojenia to jak najbardziej. Ja używałem do tego zwykłych drucików wygiętych w "Z".
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » pn 29 sie 2011, 19:21

mi kumpel spawał puzle z obu stron, tylko od zewnątrz na klin i szlifowanie, żeby nie było szpachli w rowach bo to i tak wypadnie albo popęka, a od wewnątrz na szeroki na 5-6mm pasek. Wytrzymało ok 2 tys km bez najmniejszego pekniecia, toteż wiem, że taki sposób jest skuteczny.

Awatar użytkownika
michalw66
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał

Post autor: michalw66 » pn 29 sie 2011, 22:11

Arnold pisze:Polecam spawać lutownicą oporową albo opalarką z cienką dyszą. Co do zbrojenia to jak najbardziej. Ja używałem do tego zwykłych drucików wygiętych w "Z".
Jak bys podał mi jakiś krótki instruktaż na priv było by wspaniale:) Jutro mam zamiar zabrać się za spawanie i znalazłem taka stara lutownice oporową i mam zamiar jej użyć tylko nie wiem czy końcówki nie trzeba zmienić na "mini szpachelkę"
VFR RC36.

ODPOWIEDZ