Sposób na podwójne OC

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Sposób na podwójne OC

Post autor: Jonecki » śr 03 sie 2011, 12:01

Siema

Przyznam sie bez bicia że ostatnio nie zaglądałem na foruma za co szczerze żałuję :P
Przycisnęło mnie jednak i chciałem się zwrócić o poradę. Mianowicie na początku czerwca skończyło mi się OC w Warcie na puszkę, kilka dni wcześniej w rozmowie telefonicznej z przedstawicielem tejże firmy oznajmiłem ze nie będę przedłużał na następny rok tego ubezpieczenia. Podpisałem wiec umowę z następną firmą i sprawę uważałem za zamknięta, Aż tu parę dni temu dowiaduje się ze umowa niezerwana pisemnie przed jej końcem jest z automatu przedłużana o kolejne 12 miesięcy. Zadzwoniłem wiec do Warty i miła panie powiedziała ze oczywiście tak jest bo tak mówi ustawa, na pytanie dlaczego wiec jeszcze mnie o tym nie poinformowali odpowiedziała ze najwyraźniej nie zostało to jeszcze zweryfikowane ale jak już to zrobią to mnie poinformują o tym ( i oczywiście o należności) i że może to nastąpić nawet za dwa lata.
Po przestudiowaniu wujka gogle napisałem pismo do Warty z prośbą o zerwanie umowy za porozumieniem stron i zapłacie tylko za okres wykorzystanej umowy, czyli od czerwca do dziś. Jednak wujo powiedział mi ze są marne szanse aby Warta na to poszła i kazał nastawić się na zapłatę pełnej kwoty!!! Prawie 1.5 mojej pensji 
Znalazłem jednak sposób by zerwać umowę zgodnie z prawem:

„Wystarczy przekazać darowiznę najbliższej (w I linii) osobie, np. bratu, ojcu itd.
kolejną darowiznę należy zrobić od następnego dnia do 30 dni po podpisaniu pierwszej umowy (po tym czasie trzeba przerejestrować auto)
Jeśli wartość auta przekracza kwotę ponad 9 tys.zł (dokładnie nie pamiętam) wówczas trzeba w US złożyć wniosek na druku SD-Z2 z załączonym skanem dowodu rejestracyjnego oraz kopią umowy. Na złożenie tego wniosku obdarowany ma czas do 6 miesięcy od daty zawarcie umowy.
Czyli trzeba złożyć dwa takie wnioski. Złożenie wniosku zwolnione jest z opłat.
W przypadku gdy wartość auta jest niższa od tej kwoty której nie pamiętam wniosku nie trzeba składać.
W dniu podpisania takiej umowy udać się do placówki niechcianego ubezpieczyciela i wypowiedzieć umowę.
Opłatę można dokonać po podliczeniu wykorzystanej składki przez TU
Ważne jest żeby nie przekroczyć terminu 6 miesięcy ze składaniem druku SD-Z2, jeśli przekroczymy termin US może pociągnąć nas do zapłacenia podatku.”

I tu dochodzimy do sedna, czy ktoś próbował zrobić takie cuś?
Czy musze zmieniać blachy jeśli czas darowizn nie przekroczy miesiąca?

Za wszelkie podrady będę niezmiernie wdzieczny?

PS. dzwoniłem do skarbówki i dowiedziałem sie ze od darowizn dla najbliższej rodziny nie ma podatku, niezależnie od wysokości darowizny:) trzeba tylko iść z drukiem SD-Z2 aby go podbili i wpisali do rejestru.
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Sposób na podwójne OC

Post autor: Lukaszny » czw 04 sie 2011, 09:56

Nabywca pojazdu ma co do zasady 30 dni na przerejestrowanie pojazdu. Przekroczenie tego terminu nie powoduje jednak żadnych konsekwencji. Zwrotna darowizna nie wymaga również przerejestrowania pojazdu. Po powrotnym nabyciu pojazdu zgodnie z prawem powinieneś zgłosić to do wydziału komunikacji załączając ciąg umów (pierwsza darowizna i druga darowizna). Nie pytaj jednak czy każą przerejestrowywać pojazd - co WK to inne obyczaje. Formalnie jednak WK ma prawo wręczyć dowód tymczasowy, zweryfikować umowy i dopiero wydać nowy twardy dowód.

No i nie zapomnij, że po zbyciu pojazdu na Tobie również spoczywa obowiązek poinformowania o tym ubezpieczyciela.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
greck
teksciarz
teksciarz
Imię: grzegorz
województwo: śląskie

Post autor: greck » czw 04 sie 2011, 10:11

No niestety Warta ma rację i aby OC nie było na kolejny rok trzeba go wypowiedziec ( kiedyś było na 30 dni przed zakończeniem, dzisiaj wystarczy nawet dzień przed ale trzeba ) i warto o tym wiedzieć bo to wiedza którą kierowca wypada aby wiedział bo przepis jest od wielu lat.

Myslę że robiąc kombinacje z darowiznami narobisz sobię więcej problemów i kosztów, kolejek itd z Urzędem Skarbowym włacznie.

OC to przecież koszt 400 może 600 zł i jeszcze mozna płacić w ratach !

A poza tym pisanie na otwartym forum o kombinacjach jakie chcesz zrobić nie jest chyba bardzo rozsądne, ale to Twoja sprawa !

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » czw 04 sie 2011, 12:24

greck pisze:OC to przecież koszt 400 może 600 zł i jeszcze mozna płacić w ratach !
chyba tak ale przy maksymalnej znizce ;-) zwroc uwage na wiek autora.
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » czw 04 sie 2011, 14:30

greck pisze:OC to przecież koszt 400 może 600 zł i jeszcze można płacić w ratach !
Jak już mrf wspomniał to nie jest 400 czy 600 plnów, nie wiem dlaczego Warta naliczyła sobie prawie 3tysie za samo OC!! Fakt miałem dwie szkody w tamtym roku ale u innych ubezpieczycieli mimo wszystko kwota nie przekraczała 1,5-1,6tys, a agent który do mnie dzwonił upierał sie ze to nie możliwe żeby tak mało u nich było bo jemu wychodzi tyle i już - dlatego zrezygnowałem z usług warty. Oferta którą wybrałem opiewa na na nieco ponad tysiąc zł, wiec chyba warto było….
greck pisze:A poza tym pisanie na otwartym forum o kombinacjach jakie chcesz zrobić nie jest chyba bardzo rozsądne, ale to Twoja sprawa !
A czy łamię prawo przekazując darowiznę bratu a potem on mi? Kwestię darowizny, należnego ewentualnie podatku i sposobu przekazania darowizny uzgadniałem dzwoniąc do urzędu skarbowego. Nie pewny jestem tylko co do WK ale tu też zadzwonię i się upewnię.
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
greck
teksciarz
teksciarz

Post autor: greck » czw 04 sie 2011, 22:21

Powodzenia i znajdź najtańszą jaką się da. Faktycznie dzwoniłem do koleżanki z Warty i powiedziała że młody człowiek, krótko auto i prawo jazdy, bez zniżek i pojemność samochodu przykładowo 2000 to cena 1000-2000 zł. Czyli taka osoba dostaje tylko zwyzki. Jak miałeś 2 szkody ( niezły jesteś :-) to zapewne dalsze zwyżki no i może faktycznie to być dużo !

Ja nie mówię że łamiesz prawo jak coś takiego robisz i wiesz o tym tylko Ty ale tutaj na forum opisujesz intencje, a ich celem jest ominiecie obowiązku opłaty OC Posiadaczy Pojazdów Mechanicznych, czyli działanie na niekożyść Funduszu Gwarancyjnego i dlatego pisałem że nie wrto się tym chwlić wszem i wobec.

Pozdawiam

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » pt 05 sie 2011, 14:26

To nie jest ominięcie przepisów czy działanie na szkodę FG. Zwróć uwagę, że pojazd ma dwa ubezpieczenia - a to skutek bubla prawnego, który wyszedł z parlamentu.

Jeśli już mamy być uszczypliwi prawnie to można raczej mówić o pozorności umowy :wink: .
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
greck
teksciarz
teksciarz

Post autor: greck » pt 05 sie 2011, 20:36

No i Lukasny pieknie i właściwie to ująłeś ! :-)

ODPOWIEDZ