jak to z tym spalaniem ?

Macie problem z mechaniką VFRy? Piszcie.
Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Re: jak to z tym spalaniem ?

Post autor: 8Bodzio8 » sob 11 cze 2011, 22:39

Bialy pisze:Ale jeszcze istotną informacją jest to, czy to jest pomiar z trasy, czy z miasta, a przez "miasto" rozumie się godziny szczytu ;)
Ja np. codziennie przejeżdżam Kraków z jednego końca na drugi, więc mam spokojnie z 10 sygnalizatorów po drodze i gdzieś sobie czasem muszę mozolnie przez korek przebrnąć...

Inna sprawa, że takie warunki jazdy się chyba zbytnio nie zmieniły (oprócz temperatury), a spalanie jednak podskoczyło :P
Bialy to może przytyłeś :-) :P
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Post autor: Bialy » sob 11 cze 2011, 22:42

8Bodzio8 pisze:Bialy to może przytyłeś
Mówiąc szczerze, to muszę to sprawdzić... :shock:

:mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
maliq85
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: maliq85 » pn 13 cze 2011, 10:26

mi pali przy jeździe "umiarkowanej" do 130km/h ok 6l, a jak trochę po mieście poświruję i polatam ok 200km/h to nawet ok 8l udało mi się :P nie wiem czy przelot ma wpływ odczuwalny przy spalaniu-pewnie tak ;) aaa moja waga 90kg.. Biały Ty się zważ bo mi po zimie sporo kg przybyło :wink:
"Per aspera ad astra"
pozdro MALIK :)

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » pn 13 cze 2011, 10:47

maliq85 pisze:mi pali przy jeździe "umiarkowanej" do 130km/h ok 6l, a jak trochę po mieście poświruję i polatam ok 200km/h to nawet ok 8l udało mi się nie wiem czy przelot ma wpływ odczuwalny przy spalaniu-pewnie tak aaa moja waga 90kg.. Biały Ty się zważ bo mi po zimie sporo kg przybyło
Skombinowałem wagę i się zważyłem, ale jednak masę mam tą samą, więc ta kwestia odpada :mrgreen:

Kółka na postoju kręcą się lekko - tylne w ogóle bez większych oporów, z przednim trochę gorzej, no ale spokojnie się obraca. Przy jeździe tarcze przednie w normalnej temperaturze, lewa trochę cieplejsza niż prawa. Tylna tarcza gorąca, no ale ona ma kiepskie chłodzenie.

Co ciekawe - wczoraj na postoju popompowałem trochę hamulec przedni i dzisiaj w czasie jazdy klamka miała wyraźnie krótszy skok i była twardsza - czy to jest normalne zjawisko, czy jakiś objaw?

Awatar użytkownika
maliq85
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: maliq85 » pn 13 cze 2011, 11:00

Bialy pisze:Co ciekawe - wczoraj na postoju popompowałem trochę hamulec przedni i dzisiaj w czasie jazdy klamka miała wyraźnie krótszy skok i była twardsza - czy to jest normalne zjawisko, czy jakiś objaw?
- zapowietrzony hamulec + kiepski płyn
"Per aspera ad astra"
pozdro MALIK :)

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » pn 13 cze 2011, 11:04

maliq85 pisze:- zapowietrzony hamulec + kiepski płyn
Kurczę, ale zmieniałem to w zeszłym sezonie i dam sobie rękę uciąć, że było wszystko dobrze... :/
A płyn jak płyn, Organika bodajże.

No ale nic, sprawdzę to, dzięki!

Awatar użytkownika
Struś
pisarz
pisarz
Imię: Sławek
województwo: pomorskie

Post autor: Struś » czw 16 cze 2011, 12:31

Jak słyszę, że komuś pali 6 albo mniej to wpadam w zadumę. Patrzę na swoją i pamietam, że kiedyś jakimś cudem osiągnąłem 6.8/100, mniej to by już było s/f (science-fiction). Ale wczoraj się uparłem, wbiłem gwoździa w tarcze obrotową na 6 tys. i ruszyłem w trasę. Jadę, jadę, jadę 100km za mną, 200km, 300km no nie wierzę... Zrobiłem prawie 400 i jeszcze silnik nie zgasł :) Po zatankowaniu nie wierzyłem... Spaliła 4,8/100 ! Nie mam żadnych sond i te roczniki palą więcej, więc do dzisiaj jestem w szoku. Piotr PPAPULA też był hehe. Aha ! Co ciekawe rezerwa przy takiej jeździe starcza na 65 km.
Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » czw 16 cze 2011, 17:28

Moja w trasie pali od 4,8 do 5.8 W miescie nie odnotowalem spalania wiekszego niz 7 litrow.

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » czw 16 cze 2011, 19:45

Łe, pojeździłem spokojniej i zrobiłem 5,9 litra w mieście, tragedii nie ma, wszystko jest w porządku ;D
Jak zwykle szukam dziury w całym :P

Awatar użytkownika
lukmajster
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: lukmajster » ndz 19 cze 2011, 10:33

na trasie udalo mi sie 5,5 - 5,7 , a przy pałowaniu 7-8.

Awatar użytkownika
piotrex6
bywalec
bywalec
Imię: piotrek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: piotrex6 » wt 19 lip 2011, 22:18

u mnie to wyglada mniej wiecej tak:

trasa - we 2 osoby i pod wiatr przy przelotowej w okolicach 2 setki i w gore - spokojnie 8-9l
trasa - we 2 osoby z wiatrem przy przelotowej do 140 - ok 6,5l
trasa - z bagazem, w deszczu i przy przelotowej ok 100km/h (w duecie z MZka) - nie chciala zejsc ponizej 5,5l

w miescie, w pojedynke, nie szczedzac zbytnio manetki wychodzi ok 6,5-7l, przy palowaniu - 10l :D

moto jest z '93r i nie wiem kiedy tam ostatnio ktos zagladal do zaworow czy gaznikow :P

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » śr 20 lip 2011, 15:38

Ostatnio spaliłem 6.08 do 160km/h. szok. Trochę szybszego przemieszczania w mieście. Ciężki kufer, ciężka ma dupa
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
dragoo
klepacz
klepacz
Imię: Jarek

Post autor: dragoo » czw 21 lip 2011, 00:32

W takim razie ja też się mogę wypowiedzieć, bo ostatnio się troche pokręciłem. Pierwszy raz mój Viciu był spakowany do pełna w 3 kufry i torbę na bak. Do tego gościliśmy na nim niecałe 1000km razem z Monia. Teren i prędkości były różne. Trasa do 140 + wyprzedzania, potem jakieś wywijasy w górach i powrót, raz cieplej raz zimniej. Spalanie: 5,6l/100km. Jestem w pełni usatysfakcjonowany ;)

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » pt 29 lip 2011, 10:48

Mnie Moja ostatnio zdziwiła, lecieliśmy z kumplami na czechy, moja vfr, thundercat 600, cbr f3, przy predkosci przelotowej 160/200 spalanie u mnie wyszło 6.6l a w rzędówkach 6.0 i 6.2. Wiec ostatnio zaczalem uwazac vfr za ekonomiczny sprzet jak dla mnie :) Ale w miescie to potrafi nawet 9l łyknąć, lecz to wiadomo, przy jezdzie typu "spieszy mi sie" Najmniejsze spalanie jakie udalo mi sie osiagnac to 5l, ale jechalem tak do 120 i malo wyprzedzalem.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
bartpa
zadomowiony
zadomowiony
Imię: bartek
Kontakt:

Post autor: bartpa » czw 18 sie 2011, 22:06

ej cienko z wami panowie :)
moj rekord to 4,3 z koncowki listopada ubieglego roku , byly takie weekendy chyba 2, gdzie tem dochodzila do 15stopni
trasa chrzan-opava-bruntal-sumperk-krnov-chrzan jazda non-stop 70-90 bez kufra i plecaka
pelen relaks :D

ODPOWIEDZ