paliwo dostaje sie do silnika

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » ndz 17 kwie 2011, 01:22

Ppamula , Pościg wszystko wyjaśnili .

Jestem przekonany gdyby nawet sam olej podać takim samym obciążeniom warunkom bez udziału tłoków ( spalania ) efekt był by identyczny .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

waclv
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr
województwo: śląskie
Kontakt:

Re: paliwo dostaje sie do silnika

Post autor: waclv » czw 19 maja 2011, 13:27

Panowie, żeby nie pisać nowego wątku opisze tutaj mój przypadek.

Motocykl RC 36 II gaźnikowy jak powszechnie wiadomo.
Wczoraj przy okazji sprawdzania poziomu oleju wyraźnie wyczułem zapach benzyny w oleju i nie mówimy tutaj o lekkiej nucie zapachowej najlepszych perfum motocyklisty, tylko perfidnie waliło benzyną do tego stopnia że poziom oleju na bagnecie wzrósł ponad górny dopuszczalny poziom więc przypuszczam że przybyło co najmniej 100-150 ml benzyny :|
Motor używany najczęściej na średniej długości odcinkach więc raczej osiąga swoja temperaturę roboczą.
Miałem tak już w poprzednim sezonie, ale teraz efekt bardzo się nasilił pomimo że olej wymieniałem jakieś 800km temu.
Dodam że poza tym objawem motocykl normalnie odpala, nie traci mocy i nic złego się narazie nie dzieje, ale nie chcę by przez rozrzedzony paliwem olej szlag mi trafił silnik

Moje pytanie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? zaworki pływaków w gaźnikach? Ewentualnie czy coś jeszcze pozostaje do sprawdzenia? Wspólnie z mechanikiem wpadłem na pomysł spuszczenia paliwa z gaźników powiedzmy na tydzień pozostawieniu otwartych korków spustowych z komór i podstawienie kartonu pod gaźnikami celem sprawdzenia czy rzeczywiście zaworki są nieszczelne i czy coś ścieknie na karton..
Jeśli ktoś będzie miał jakiś sensowny pomysł co jeszcze mogłoby powodować rozrzedzenie oleju paliwem niech pisze bo co parę głów do myślenia to nie jedna :)

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » czw 19 maja 2011, 13:33

Zaworki pływaków w gażnikach ale jeszcze nieszczelny zawór-kranik paliwa pod zbiornikiem. Ale ty masz chyba pompę.
Tak czy inaczej taki wyciek w trakcie jazd nie jest możłiwy (zassane paiwo do kolektora ssącego) ale w czasie postoju jak najbardziej.
Więc do sprawdzenia jest czy nie kapie z rurki pomiędzy pompą a gażnikiem po wyłączeniu zapłonu.
To kapanie może być bardzo małe ale wystaczające by w nocy wciekło nawet 30-50 ccm.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » czw 19 maja 2011, 17:10

może któraś świeca nie dopala? wykręć i zobacz w jakim są stanie.
na ssaniu nie jeździsz czasem? a nie gasisz silnika na ssaniu? ile Ci ona pali? piszi :D :mrgreen:

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » czw 19 maja 2011, 17:42

emil pisze:może któraś świeca nie dopala? wykręć i zobacz w jakim są stanie.
to i tak mieszanka by się nie skropliła a tylko by strzelał z wydechu.
emil pisze:na ssaniu nie jeździsz czasem?
tak samo jak wyżej, ale daleko by nie dojechał.

waclv
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: waclv » czw 19 maja 2011, 17:43

ppamula - będę musiał sprawdzić co rzeczywiście z tymi zaworkami i jak mówisz przy pompie paliwa czy tez jest jakiś zawór.
emil- świece mam Denso irydowe wymienione co prawda jakieś 5kkm temu ale przed sezonem sprawdzone i raczej wszystko było ok ,choć nie podobało mi się że były lekko mokre po bardzo długim staniu co mogłoby wskazywać na to że nie przepalają i tu mogłoby się coś potwierdzić z tej hipotezy...
Co do ssania to wiem jak je używać :) i jak jest tak jak teraz w miarę ciepło, to nie nadużywam go nawet przy rozruchu wystarczy dać do połowy dźwignię i dosłownie chwile odczekać opuścić do zera i można jechać.
Jak dotychczas trop pada na świece które sprawdzę, bo to chwila roboty, potem będę dłubał przy układzie paliwowym i zobaczymy co to da.

Piszcie, piszcie jakby jeszcze coś Wam do głowy wpadło chętnie przeczytam może coś z tego jeszcze sensownego się uzbiera do mojej listy i rozwiążę mój problem :D

waclv
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: waclv » ndz 22 maja 2011, 11:17

Świece sprawdziłem przedwczoraj i tu ciekawostka 2 świece przednich cylindrów "rozszczelniły" się na izolatorze :shock:
Przejechane miały prawie 9000kkm jak dokładnie sprawdziłem.
Wiem że jak na świece motocyklowe to ten przebieg prawie kwalifikuje je do wymiany ale to były świece irydowe..
Izolator nie był mechanicznie uszkodzony czy pęknięty a świece dokręcałem zgodnie ze sztuką palcami przez klucz do oporu a potem połowa obrotu żeby uszczelka blaszana dobrze "siadła"
Dodam że świece tylnych cylindrów są dobrym stanie i nie wyglądają na uszkodzone.
Kolor izolatora wszystkich świec jest jednakowy i wskazuje na prawidłowe spalanie i skład mieszanki paliwowo- powietrznej.
Obecnie wkręciłem nowe ale zwykłe NGK i zobaczę jak te będą się sprawdzać.
Nie wiem czy te świece miały wpływ na to rozrzedzanie oleju paliwem ale przy wymienianiu świec zostawiłem moto na jeden dzień ze ściągniętym bakiem a przewód paliwowy zatkałem żeby paliwo sie nie ulotniło z przewodów i pompy, jednak jak już składałem wszystko do kupy i odkręciłem kranik przy zbiorniku paliwa słyszałem wyraźnie że cały układ znowu się napełnia i to dość dużą ilością paliwa..
Stąd moje przypuszczenie że jednak zaworki komór pływakowych przepuszczają i zalewają później cylindry.

W związku z tym czy ktoś wie gdzie poza serwisem dostać te zaworki, wiem że kiedyś były na allegro i gdzieś też widziałem w sklepach internetowych ale to było jakiś czas temu a może ktoś ma jakis sprawdzony namiar?
Druga sprawa czy wymiana tych zaworków spowoduje że będę musiał regulować/ robić synchro gaźników?

Poniżej dla ciekawostki zdjęcia świecy i elektrody :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » ndz 22 maja 2011, 11:26

Po świecy poznać że masz za bogatą mieszankę albo rozrzedzony olej spala się w cylindrze i powstaje taki osad wewnątrz świecy.

A ten osad na zewnętrznym izolatorze, czy to oznacza nieszczelnośc świecy? Nie jestem pewien :confused

waclv
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: waclv » ndz 22 maja 2011, 11:32

Ten osad na zewnątrz izolatora świecy to nieszczelność, tak potwierdziło mi 2 mechaników z zaprzyjaźnionych warsztatów kiedy dałem im zestaw świec do ręki

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 22 maja 2011, 12:00

Tak jak Pamul gada, masz za bogatą mieszankę. Świece są czarne a powinny być koloru ceglanego jak to mówią.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

waclv
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: waclv » wt 07 cze 2011, 14:00

Piszę dopiero po takim czasie bo chciałem zobaczyć co będzie się działo po wymianie świec..
A więc jak już wspomniałem wcześniej, wymieniłem świece i objawy rozrzedzania oleju paliwem ustały, motor trochę lepiej wkręca się na obroty i nie strzela z wydechu nawet przy ostrej redukcji o kilka biegów.
Wszystko wskazuje na to że winne były świece na przednich cylindrach, które nie dopalały paliwa bo obecnie poziom oleju utrzymuje się na stałym poziomie.
Ewentualnie pod koniec sezonu pomyślę przy okazji i tak przeglądania gaźników czy wymienić wcześniej wspomniane zaworki iglicowe, ale teraz nie czas na to tylko na śmiganie i wymianę opon w niedługim czasie:)

ODPOWIEDZ