Stacje gdzie warto a gdzie lepiej nie tankować ?????????????

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » sob 26 lut 2011, 08:26

8Bodzio8 pisze:A znacie kogoś kto jest pracownikiem stacji ?? Ciekawy jestem opinii ze źródła ??
Co chcesz wiedzieć,pracowałem na ORLENIE 6 miesięcy swego czasu.Teraz tankuje tylko na BP,jak tankowałem samochód na Orlenie to czasami nie było czym jechać,przypadkiem zatankowałem na BP i całkiem inna jazda,choć mam Orlen pod nosem to wole pojechać 9 kilometrów i zatankować dobre paliwo.
A co do jakości paliwa to z rafinerii pewnie wyjeżdża dobre ale czasami za złej jakości paliwo na stacji odpowiadają zbiorniki które co jakiś czas powinny być czyszczone a rzadko kto to robi bo to kosztuje.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Mariano 25
bywalec
bywalec
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Mariano 25 » sob 26 lut 2011, 09:44

zgadzam sie z kolega ze na BP maja dobre paliwko, ja również wole przejechać więcej km i zatankować na BP. Ale o stacjach orlen tez mam dobre zdanie, w Kozienicach mamy Orlen, Bliska, Lotos i Statoil , zdecydowanie najlepsze paliwo jest na Orlenie.
Co do czyszczenia zbiorników to święta racja w zaniedbanych zbiornikach po wypompowaniu paliwa na dnie znajdziemy gruba warstwę błota+wiele substancji nieznanego pochodzenia. Kiedyś był artykuł o jakości paliwa w naszym kraju, najgorsza mieszanka miała w sobie chyba 5%może 10% etyliny . Mój braciak w zeszłym roku na Bliska zatankował taki szajs do Diversion, po 2 dniach od zlania w bańce oddzieliła sie woda... WYNIK 1/4 przy czym
1 to etylina 4 to woda.

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » sob 26 lut 2011, 09:49

Ja też tankuję na BP. Ale z kolei moja znajoma tankowała TYLKO na BP i po 100 tys km w BMW7 poszły jej pompowtyskiwacze. Koszt - ok 10 tys zł :evil:
Chciała nawet zaskarżyć stację (miała wszystkie f-ry itd.) ale pogadała z prawnikiem który powiedział że będzie miała bardzo trudno udowodnić że usterka wystąpiła z powodu ich paliwa.
Natomiast dużo moich znajomych tankuje na Lukoilu (w weekendy jest sporo taniej) i nie narzekają.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » sob 26 lut 2011, 09:52

a ja z kolei mam bliżej do BP niż na Orlen niestety, nie dość że drożej to paliwo wg mnie gorsze a na gazie jeździ się krócej,

jak dla mnie jest to kwestia stacjii, bo tak jak to widzi Diego, większość cystern różnej maści leje z jednego zbiornika :razz:

w mojej firmie cała flota kilkaset aut jeździ na orlenie, jak dotąd nie słyszałem o kłopotach przez paliwo
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » sob 26 lut 2011, 10:15

ja pracuje na stacji paliw.ale wojskowej :) czyszczenie zbiornikow co kilka lat,proby paliwa oddajemy do laboratorium w Bydgoszczy po kazdej dostawie.gdyby tak bylo na kazdej stacji to byloby miodzio.
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
Mariano 25
bywalec
bywalec
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: Mariano 25 » sob 26 lut 2011, 10:27

U mnie w firmie mieliśmy z shell-em przygodę. Pracuje w firmie transportowej, mamy na bazie swój cpn(ON) ale nowe auta przed wizyta w serwisie tankowaliśmy czasem z pobliskich stacji, dlatego żeby nie przyczepili się do jakości paliwa. Panowie w serwisie wysłali próbkę paliwa z naszego auta do ekspertyzy, okazało się ze jest 4 krotnie poziom siarki przekroczony. A wydawało się ze SHELL tylko dobre paliwa ma.

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » sob 26 lut 2011, 11:16

Ja od wielu lat tankuje wylacznie na Shellu. Nigdy sie nie zawiodlem. Czasami zdarza mi sie takze wjechac na BP. Kiedys tankowalem na Łukoilu, ale jakosc paliwa na tych stacjach znacznie sie pogorszyla. Zdarzalo sie nawet, ze motocykl sie dusil sie na tym paliwie na wysokich obrotach.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
sams0n
teksciarz
teksciarz
Imię: Szymon
województwo: podlaskie

Post autor: sams0n » sob 26 lut 2011, 12:41

Mam znajomą która pracuje w Niemieckim laboratorium i badają paliwa ściągane od Diego z Płocka na rynek u Szwabów. Odpowiedziała tyle paliwo w Niemcowni jest adekwatnie lepsze co do ceny tam nie chcą (w większości) pozwolić sobie na trefne dostawy i jakieś niedomówienia że siadają wtryski w Dieslach. Jest krótko mówiąc lepszej jakości a z tej samej beczki.
"Deski nie oddają ciosów"- Bruce Lee

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » sob 26 lut 2011, 13:55

Ja tylko w Tesco. Bliskiej nie polecam nikomu. Wg mnie paliwo do d***, czuc spadek mocy zarowno w aucie jak i w moto. Male stacje, typu Tesco, Auchan itp nie nalezace do wielkich koncernow sa duzo czesciej i skrupulatniej kontrolowane niz duze. Nie zapominajmy, ze nie jest wazne jakie paliwo tylko kto i w jaki sposob je sprawdza.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » sob 26 lut 2011, 14:07

A ja od siebie dodam zbiorniki paliwowe na stacjach są zanieczyszczone dlatego nie należy tankować na stacji gdzie stoi cysterna zlewająca paliwo . ponieważ cały bajzel z dołu podnosi się do góry . Wiadomo że sporo czasu musi minąć zanim to opadnie .
Dlatego zapytam czy dane stacje mają własne daty pory dnia kiedy przyjeżdża cysterna z dostawą :idea:
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » sob 26 lut 2011, 14:37

Damo 88 pisze:A ja od siebie dodam zbiorniki paliwowe na stacjach są zanieczyszczone dlatego nie należy tankować na stacji gdzie stoi cysterna zlewająca paliwo . ponieważ cały bajzel z dołu podnosi się do góry . Wiadomo że sporo czasu musi minąć zanim to opadnie .
Dlatego zapytam czy dane stacje mają własne daty pory dnia kiedy przyjeżdża cysterna z dostawą :idea:
Dokładnie,w czasie rozliczenia dobowego stacji jest wysyłana informacja ze stacji do centrali o poziomie paliwa w zbiornikach i do stacji przychodzi mejl z data dostawy paliwa.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz
Imię: Fankas
województwo: śląskie

Post autor: Fankas » sob 26 lut 2011, 15:02

to ja tez dorzuce cos od siebie....
1)najpierw rafinerie... nie ma zanaczenia jaka siec czy to shell czy orlen czy bp... wiekszosc bieze z tej samej rafinerii(inf z sprawdzonego zrodla)...

2) nawet jezeli zalozmy dana siec ma dobrej jakosci paliwo to nie musi tak byc na kazdej stacji... stwierdzam to z wlasnego doswiadczenia... jako ze duzo jezdze nieraz jest tak ze dziennie przelatuje pelny bak... trasy caly czas te same, tylko ja jezdze swoim autem... mamy flote wiec podjezdzam na stacje tankuje- zasieg 800km ok... za 2 dni znowu tankuje- zasieg 940km hmm dziwne prawda?? a jednak... to samo jest z shellem...

3) ojciec tankuje na auchan juz 10 lat... 0 problemow

4) ja ostatnimi czasy prywatna puszke na tesco- niby maja gaz z bp... spalanie- takie samo jak lpg z shell

5) wracajac jeszcze do mojego ojca... ktoeregos razu wracjac z pomorza zatankowalismy na bliskiej... porazka- niedosc ze wieksze spalanie wyszlo to jeszcze ledwo szlo jechac

6) jeszcze wczesna jesien zmuszony bylem do zatonkowania paliwa bp w czancu(tu pozdrownia dla niskopiennych :P ) i myslalem ze komus wypier*** w pysk za to paliwo :evil: :evil: :evil: :evil:
moto okrutnie mulilo by w blizej nieokrslonym momencie dostac znowu swoja moc i znowu zamulac... niestety nie zdazylem wyjezdzic calego tego shit'u... mam nadzieje ze na wiosne z nowym paliwem sytuacja nie bedzie miala juz miejsca...

7) kiedys poszedlem po paliwko do kosiarki na pobliska stara komunistyczna stacje z plastikowym karnistrem... zawsze leje przez lejek z sitkiem... o jak zem sie zdziwil kiedy plat rdzy wielkosc 5zyli wypadl z karnistra

to sum up
znalesc sobie stala stacje i tam tankowac.. problem w trasie... napewno warto unikac starych zapomnianych stacji
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » sob 26 lut 2011, 15:41

nie ma znaczenia koncern , trzeba mieć farta
Ja tankuję samochód tylko na Orlenie (służbowy = flota , diesel) zalałem na stacji na Ursynowie koło Megasamu i w trasę na Gdańsk . Głośny silnik , brzęczy wydech i ogólnie złe odczucia , po powrocie tank na Stegnach i co ? wszystkie objawy ustały
Dodam tylko , że tankowałem na tych stacjach wiele razy i nigdy tak nie było a co do spalania to więcej zależy od prawej nogi ( w samochodzie lub ręki w motocyklu ) ja często jeżdżę do Radomia i od kiedy oddali drogę ekspresową mam duży wzrost zużycia paliwa ale prawie o połowę krótszy czas przejazdu
Adam

Awatar użytkownika
PozytywnieZakreconyWariat
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: PozytywnieZakreconyWariat » sob 26 lut 2011, 19:38

Tankuje na Tesco,BP,Lukoil.
Bliska to okrojony Orlen-tzn bez programu Vitay,restauracji itd.
Kiedys mialem nieprzyjemna przygode z powodu paliwa z Bliskiej.Wracając z Częstochowy,zatankowałem gdzieś przed Jankami....i nagle moto zaczelo slabnac...gasnac...krztusic sie i tracic moc....
Nie jest to fajne uczucie jak na ogonie masz samochod z kierowca typu"ooo motór to musi zap....lac" :mrgreen:
P.S
Moze to przypadek,ale od tego momentu tam nie tankuje :evil:
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych którzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,mając przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

Awatar użytkownika
darqvader
teksciarz
teksciarz
Imię: Darek
Kontakt:

Post autor: darqvader » sob 26 lut 2011, 19:46

osobiście odradzam Auchan - gdy tankuję:
1. motór gorzej chodzi
2. w aucie włącza się kontrolka sygnalizująca problemy z silnikiem

zwykle tankuję na shell lub bp - nie ma sensu oszczędzać kilka groszy na litrze kosztem późniejszych problemów z silnikiem (własna opinia) :mrgreen:
shit happens

ODPOWIEDZ