Ostrzeżenie przed Policja w Lesku

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
__MoRDrEdD__
Imię: Łukasz
Kontakt:

Ostrzeżenie przed Policja w Lesku

Post autor: __MoRDrEdD__ » pn 17 maja 2010, 00:38

Witam

Pisze żeby was ostrzec przed świetną Leską policją ( woj. podkarpackie, przejeżdzacie tamtędy smigając na Bieszczady ) W ostatni weekend kwietnia wracalem z trasy po bieszczadzkich obwodnicach, i mialem niemile spotkanie z niebieskimi z Leska. Otoz w na drodze 893 kilka km przed Leskiem, zdajsie ze miejscowosc Nowosiolki ale nie jestem pewien, wyjedzajac zza lekkiego wzniesienia nagle widze wyskakujacego prawie przed motor niebieskiego z lizakiem, zdziwiony bo nie widze radiowozu, zatrzymalem sie kawalek dalej i czekam az delikwent podejdzie do mnie. Okazalo sie ze to jest Leska policja motocyklowa ( na dwoch Triumph`ach ) ...a dlaczego ich nie widzialem ?? wstawili sobie motocykle do przytanku !! TAK, nie na zatoczke, nie za przystanek, tylko wjechali do wymurowanej wiaty przystankowej w taki sposob ze tylko przez wejscie do samej wiaty motocykle bylo widac !! Uprzejmie zapytalem Panow czy moga tak stac skoro maja byc w miejscu widocznym a na dobra sprawe stojac 10 m przed przystankiem nie widac ich bo schowali sie w srodku. Oczywiscie predkosc zmierzona na suszarce 94 km/h...ograniczenie do 50 km/h...nie ma mozliwosci zebym tyle jechal jesli mialem 70 km/h to max...wiem bo patrzylem na licznik wiedzac ze w weekedny gdy piekna pogoda stoja i szukaja jakby tu cos zarobic na motocyklistach. Ale zaczalem drazyc temat dlaczego schowali motocykle w taki sposob ze nie bylo szans ich zobaczyc...poprosilem grzecznie o nazwiska i numery sluzbowe...cos odburkneli tylko...stwierdzilem ze sie tak bawil z nimi nie bede...poprosilem o numer tel do ich dyzurnego, patrza sie na mnie jak na idiote zero reakcji....kiedy juz trzeci raz zapytalem jeden madry strzelil "997"! . Pytam inaczej...gdzie jest wasz komisariat w lesku...to uslyszalem "Jedz do leska to znajdziesz". Ewidentnie spieszylo mi sie, i tylko dlatego przyjalem mandat, nie mam czasu lazic po sadach czy kombinowac z tego wzgledu ze praca zamjuje mi ostatnio ogrom czasu........i tylko dlatego zaniechalem zabawy z cala sytuacja. Ale ostrzegam was przed tymi dwoma ( tu na mysl przychodza najgorsze z mozliwych epitety ) bo o ile z policja mam co jakis czas do czynienia, wiem ze to tez ludzie i sa wsrod nich porzadne chlopy ;) ...o tyle takich debili to tylko pała przez leb i sciezke zdrowia jak nie zauwazyli ze z komuny wyszlismy 20 late temu !!

pozdro !

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pn 17 maja 2010, 01:09

Przepraszam za szczerość ale
Głupio zrobiłeś że przyjąłeś mandat. Trzeba było prosić o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego. Na pewno miałeś telefon z aparatem fotograficznym. Trzeba było strzelić kilka fotek tym motocyklom. Nawet nie policjantom. Rozprawa znajwcześniej za 6 miesięcy. I mimo wszystko Oni zobowiązani są dać na życzenie swoje dane i numery służbowe. I to nawet w takis posób by można było spisać te numery.
Między nami jest kilku policjantó niech się wypowiedzą.

__MoRDrEdD__

Post autor: __MoRDrEdD__ » pn 17 maja 2010, 01:16

Zdaje sobie sprawe ze zrobilem glupio, sprawa wygladala tak ze podczas wypadu dowiedzialem sie o naglej sytuacji i musialem sie szybko znalezc w domu, mimo to wiedzac ze po wioskach beda stali nie krecilem jakis ogromnych predkosci, mialem na glowie naprawde wazniejsze sprawy niz mandat, w normalnej sytuacji nie przepuscilbym im tak latwo...

cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Post autor: cooba1 » pn 17 maja 2010, 09:52

ppamula pisze:Przepraszam za szczerość ale
Głupio zrobiłeś że przyjąłeś mandat. Trzeba było prosić o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego. Na pewno miałeś telefon z aparatem fotograficznym. Trzeba było strzelić kilka fotek tym motocyklom. Nawet nie policjantom. Rozprawa znajwcześniej za 6 miesięcy. I mimo wszystko Oni zobowiązani są dać na życzenie swoje dane i numery służbowe. I to nawet w takis posób by można było spisać te numery.
Dla uscislenia - 1 stycznia weszły w życie przepisy o reorganizacji sądów. Dotyczą one likwidacji wydziałów grodzkich. Stosowne rozporządzenie minister sprawiedliwości wydał 22 grudnia 2009. Kompetencje zlikwidowanych wydziałów grodzkich przejely wydziały karne odpowiednich sadow rejonowych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
__MoRDrEdD__
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: __MoRDrEdD__ » pn 17 maja 2010, 10:18

Wiem że w każdym zawodzie zdarzaja sie lepsi i gorsi fachowcy, ale mam wrazenie ze ( z calym szacunkiem dla Policji ) niektrorzy z niebieskich jeszcze mentalnie są w glebokiej komunie i ciezko im nadazyc z tym ze Policja jest nie tylko od palowania i ze delikwent ktorego zatrzmuje drogowka tez ma jakies prawa ! Swego czasu policjant z drogowki zdebial kiedy po zatrzymaniu na suszarke poprosilem go o odpowiednie dokumenty legalizacyjne urzadzenia, zadzwonil na komisariat po czym zdziwiony przyznal ze takich dokumentow nie posiada przy sobie i ze odstepuje od wymierzenia mandatu, ale co ciekawsze wracajac ta sama trasa kilka minut pozniej, delikwent dalej suszył w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek

Post autor: timi » pn 17 maja 2010, 11:25

W moim mniemaniu powinno się zrobić tak jak napisał ppamula
a przyjmowanie przez ludzi MKK w takich sytuacjach zawsze było dla mnie zagadką :???: Najczęstsze tłumaczenie ludzi to śpieszyłem się, nie chciałem/miałem czasu włóczyć się po sądach...(odmowa, jest opcją o wiele szybszą niż wypisanie samego blankietu MKK :mrgreen: ) Jeśli nie będziecie nic robić w takich sytuacjach tylko później żalić się jaka to policja zła, to nic nie zmienicie, a nawet pogorszycie ( jak się udało raz to dlaczego nie zrobić raz jeszcze, przecież i tak nikt się nie skarży, a wszyscy pięknie przyjmują wszystko na klateczkę) Nie zgadzacie się z oceną policjanta lub prawidłowością działania - odmawiacie MKK i dochodzicie swoich praw w Sądzie. A następnym razem jedna z drugą "czarna owca" Policji zastanowi się co robi.

Awatar użytkownika
Żeton
klepacz
klepacz
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Żeton » pn 17 maja 2010, 12:34

__MoRDrEdD__, w tym przypadku powinieneś tak samo zrobić poprosić o ważne świadectwo legalizacji tej suszarki jak byłeś pewien że jechałeś 70 km/h a oni pokazali Tobie wynik ponad 90 km/h komisariat w Lesku nie jest za duży i nie maja za super nowego sprzętu i mogę się założyć że by nie mieli tego świadectwa a radiowóz czy motocykl powinien być postawiony w widocznym i bezpiecznym miejscu żeby nie zagrażał ruchu drogowemu a policjanci powinni mieć nazwiska wpięte w klapę a co do telefonu to można go ustalić dzwoniąc pod 112 (jestem zdziwiony że policjanci mają tam służbowe moto)
Nie ma obcych wśród Błękitnych Rycerzy, są tylko niespotkani przyjaciele. "There are no strangers, only friends you haven't met. RIDE WITH PRIDE

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz

Post autor: timi » pn 17 maja 2010, 13:06

arcziartur pisze:nie jest za duży i nie maja za super nowego sprzętu i mogę się założyć że by nie mieli tego świadectwa
nie wiem co ma jedno wspólnego z drugim, teraz już raczej każdy patrol ma taki świstek bo ludzie są bardziej uświadomieni
arcziartur pisze:policjanci powinni mieć nazwiska wpięte w klapę
z tym to chyba Cię poniosło ;-)
Ostatnio zmieniony pn 17 maja 2010, 13:10 przez timi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » pn 17 maja 2010, 13:09

Policjant ma obowiązek przed przystąpieniem do czynności zidentyfikować się bez prośby delikwenta - jeśli tego nie zrobi to już jest uchybienie proceduralne...
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: elco » pn 17 maja 2010, 19:50

Ja takze jestem podobnego zdania. Zdjecie z telefonu byloby wystarczajacym dowodem w postepowaniu karnym.
Druga sprawa to fakt, o ktorym pisze kolega timi. Nie mozna przyzwalac na takie sytuacje i machac reka. Policja nie stoi ponad prawem. Ich tez obowiazuja przepisy i procedery. Pozwolic je im zlamac to tak jak pozwolic zlodziejowi ukrasc cukierka ze sklepu. Badzmy pewni, ze jutro wyniesie znacznie wiecej.[/b]
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » pn 17 maja 2010, 21:24

A ja mam takie pytanie czy w przypadku zeznań 2 policjantów z pomiarem prędkości, ewidentnym wykroczeniem itp co możemy cokolwiek wskórać bo mi się zdaje że tylko w czasie przesunełoby sie dostanie mandatu bo pkt karne to i tak od razu.... :evil:

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » pn 17 maja 2010, 22:32

słyszałem też coś o homologacji źródła zasilania suszarki , bo przy innym napięciu zasilania mogą być inne odczyty
Adam

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » pn 17 maja 2010, 22:55

mack72 pisze:A ja mam takie pytanie czy w przypadku zeznań 2 policjantów z pomiarem prędkości,
Z tego co mi wiadomo to policjanci czyli "załoga" jest postrzegana przez sąd jako jedna osoba prawna, czyli mamy tutaj jeden na jednego.
Chyba, że coś się w prawie ostatnio zmieniło jak to u nas często bywa.

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » wt 18 maja 2010, 00:15

Jest tak:
- homologację ma mieć urządzenie pomiarowe, ma być ona aktualna (nie jest bez termiowa)
- źródło zasilania urządzenia homologacji mieć nie musi.
- funkcjonariusz musi homologacje mieć przy sobie i okazać na żądanie kontrolowanego.
- policjant ma mieć przy sobie i okazać na żądanie również zaświadczenie, że jest przeszkolony i upoważniony do używania danego typu urządzenia.
- w sądzie każdy z policjantów z patrolu występuje jako osobny świadek.
- jeśli wszystkie wymogi formalne są spełnione ze strony kontrolujących, to oddawanie sprawy do sądu nie ma sensu. Dostanie się ten sam mandat lub też wyższy jak na drodze, a dojdą koszty postępowania przed sądem, zarwany czas, koszty dojazdu itp itd.
- policjant umundurowany przed przystąpieniem do kontroli musi się przedstawić podając stopień, nazwisko i jednostkę.
- nie ma obowiązku noszenia tabliczek z nazwiskiem na mundurze ( nie wszyscy je mają )
- pojazd służbowy podczas kontroli powinien być ustawiony w miejscu widocznym dla kontrolowanych oraz bezpiecznym.
Każda Honda dobrze wygląda. Nic innego nie powiem, bo bym ryzykował zdrowiem:)

Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » wt 18 maja 2010, 12:39

A ja mam pytanie,jak to jest z tymi punktami,bo skoro dostajemy mandat i odmawiamy
jego przyjęcia i wtedy sąd decyduje o tym czy mandat jest słuszny czy nie to punkty powinny działac na tej samej zasadzie.

A tak OT,jak wybieram się na przejażdke to zawsze zabieram aparat,nie wiadomo kiedy się przyda.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

ODPOWIEDZ