rc 36 96r po wymianie oleju słychać łańcuszek to nie żart :/

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
województwo: małopolskie
Kontakt:

rc 36 96r po wymianie oleju słychać łańcuszek to nie żart :/

Post autor: Stuwka » śr 12 maja 2010, 10:46

Witam tak jak w temacie po kupnie moto od razu wymiana oleju, po przedni właściciel lał 5w40 ja uparłem się na 10w40 ponieważ vfr podobno wychodziła na takim oleju z fabryki. Po wymianie słyszę obijający się łańcuszek o obudowę dokładnie nie powiem gdzie bo nie wiem(myślę że od strony prawej, manetki gazu). Miał ktoś już taki przypadek?

Pozdrawiam
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Awatar użytkownika
thrillco
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: thrillco » śr 12 maja 2010, 11:40

jedyny lanczuszek w vfr jest od pompy oleju z kosza sprzeglowego. mozliwe ze on halasuje, koszt takiego na dwa-kola.pl to okolo 180zł. chociaz dziwne ze zaczol dopiero po wymianie.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » śr 12 maja 2010, 13:12

Stuwka pewnie to nie łańcuszek tylko kosz sprzęgłowy. Zdarza się to po zmianie oleju.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » śr 12 maja 2010, 13:48

Jeżeli będziesz chciał to dodam filmik jaki luz ma łańcuszek od pompy ( jaszcze miska nie założona ) , ponieważ ma on swoje luzy fabryczne .

khan
teksciarz
teksciarz

Post autor: khan » śr 12 maja 2010, 13:52

Temat stukania,pukania i innych dźwięków powodujących bezsenność był już kilka razy poruszany.
Zazwyczaj dotyczy kosza sprzęgłowego,choć są przypadki gdzie łańcuszek (napędzający pompę oleju) woła o wymianę.
Jak to łańcuszek to ci się przyda ten link, bo zapoznasz się z jego lokalizacją,rozmiarem itp.
viewtopic.php?t=3363&highlight=%B3a%F1cuch++metry
Tylko zbadaj temat dokładnie, bo jak to kosz sprzęgłowy,to szkoda twojej roboty.
wszystko znajdziesz na forum-szukajka prawdę ci powie.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 12 maja 2010, 14:00

temat maglowany X razy, funkcja szukaj na forum bardzo przydatna. Nawet sam założyłem taki temat z opisem i happy endem

Pozdro!

[ Dodano: 2010-05-12, 14:02 ]
thrillco pisze:jedyny lanczuszek w vfr jest od pompy oleju z kosza sprzeglowego. mozliwe ze on halasuje, koszt takiego na dwa-kola.pl to okolo 180zł. chociaz dziwne ze zaczol dopiero po wymianie.
Cena kosmos!!! Mogę załatwic taki firmy D.I.D za 70 zł, po wymianie może dlatego że olej bardziej rzadki????

[ Dodano: 2010-05-12, 14:07 ]
He he, czytałem posty tego tematu.......... Z fabryki opuszcza moto na rzadkim oleju bo i silnik jest nowy ale póżniej trzeba wlewac gęstszy. FABRYKA: SYNTETYK, PÓŻNIEJ : PÓŁSYNTETYK I KONIEC TO MINERALNY kolego, wlałeś za rzadki olej....
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Stuwka » śr 12 maja 2010, 15:03

co byście poradzili w tym temacie mam to od razu wymieniać ? czy mogę jeden sezon oblatać? sam się dziwie czemu właśnie dopiero po wymianie zaczął dawać o sobie znać :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: czy to winna oleju ??? tak jak pisałem wcześniej był 5w40 teraz mam 10w40 :sad: :sad: :sad:
RC 36 II 96r.

Obrazek

yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 12 maja 2010, 16:02

Stuwka pisze:co byście poradzili w tym temacie mam to od razu wymieniać ? czy mogę jeden sezon oblatać? sam się dziwie czemu właśnie dopiero po wymianie zaczął dawać o sobie znać :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: czy to winna oleju ??? tak jak pisałem wcześniej był 5w40 teraz mam 10w40 :sad: :sad: :sad:

Fajnie.... ale jaki olej wlałeś???? Pewnie syntetyk R36 ma raczej trochę kilometrów najechane, syntetyk wlewasz i w starym silniku wypłukuje wszystko więc z tąd te stuki. Ja mam 51 tyś i pół syntetyk
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

khan
teksciarz
teksciarz

Post autor: khan » śr 12 maja 2010, 16:16

Nie wiem co tam zalałeś, czy półsyntetyk czy syntetyk
oznaczenie 10w40 mówi nam w jakim zakresie temperatur olej trzyma swe parametry.
mogłeś zalać np:
Valvoline Synpower 4T 10W40-syntetyk
Motul 5100 Ester 10W40- półsyntetyk.
jeden rzadszy, drugi gęściejszy a oba 10w40 ;-)

Tak czy inaczej-ludzie na tym forum robili już różne roszady np.zmieniali półsyntetyka na syntetyka i było ok.To zależy w jakiej kondycji jest silnik np:
viewtopic.php?t=33&postdays=0&postorder ... v&start=45

Olej lejesz ze względu na silnik, a nie dla łańcuszek.Jak nie masz wycieków, ani ubytków oleju podczas eksploatacji. To znaczy ze silnik jest na tyle zdrowy, aby na nim pracować.

Natomiast jeżeli łańcuszek dzwoni bo się zużył to jest do wymiany i tyle.
Twoja zmiana oleju na pewno nie wpłynęła na jego szybsze zużycie,może co najwyżej szybciej zdemaskowała konieczność wymiany.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 12 maja 2010, 16:40

khan pisze:Nie wiem co tam zalałeś, czy półsyntetyk czy syntetyk
oznaczenie 10w40 mówi nam w jakim zakresie temperatur olej trzyma swe parametry.
mogłeś zalać np:
Valvoline Synpower 4T 10W40-syntetyk
Motul 5100 Ester 10W40- półsyntetyk.
jeden rzadszy, drugi gęściejszy a oba 10w40 ;-)

Tak czy inaczej-ludzie na tym forum robili już różne roszady np.zmieniali półsyntetyka na syntetyka i było ok.To zależy w jakiej kondycji jest silnik np:
viewtopic.php?t=33&postdays=0&postorder ... v&start=45

Olej lejesz ze względu na silnik, a nie dla łańcuszek.Jak nie masz wycieków, ani ubytków oleju podczas eksploatacji. To znaczy ze silnik jest na tyle zdrowy, aby na nim pracować.

Natomiast jeżeli łańcuszek dzwoni bo się zużył to jest do wymiany i tyle.
Twoja zmiana oleju na pewno nie wpłynęła na jego szybsze zużycie,może co najwyżej szybciej zdemaskowała konieczność wymiany.
mogę się tylko pod tym podpisac :biggrin

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Stuwka » śr 12 maja 2010, 20:03

no to panowie dzięki wielkie za pomoc punkty zaraz rozdam ale i tak na CZD na złym łańcuszku pojadę ponieważ nie zdążę wymienić. Pytanie po za konkursem co ile taki łańcuszek się wymienia? Czy można powiedzieć że zaczął grać to moto ma dużo kilometrów nabite ?
RC 36 II 96r.

Obrazek

yes we can!!

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 12 maja 2010, 20:27

Łańcuszk się wymienia jak denerwuje Cię taki odgłos.... Znany z jawy 350. Łańcuszek jest do napędzania pompy oleju i mega siły na niego nie działają więc wedle gustu z tą wymianą. Sama wymiana nie zbyt trudna lecz trzeba miec specjalny klucz tzw.koronkę i z tym już lekki problem ale dorobic tez można samemu ze starej nasadki. Wymień jeśli irytuje Cię ten odgłos ;-) mnie on strasznie wkur......

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Stuwka » śr 12 maja 2010, 20:30

robsonic ale to nic ze wkur.... kupiłem moto przyleciałem z kielc i nic oprucz kosza bo to normalne w hondach (nie tylko) wymieniłem olej a tu taka buba :???: mam nadzieje że zobaczymy się na CZD.
RC 36 II 96r.

Obrazek

yes we can!!

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » śr 12 maja 2010, 20:40

Podjedziesz na CZD to chłopaki posłuchają i może pomogą w temacie.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Stuwka » śr 12 maja 2010, 20:45

Razme z Bratem z Dzo-dzem będziemy na pewno :grin: :grin:
RC 36 II 96r.

Obrazek

yes we can!!

ODPOWIEDZ