moto na firme i VAT

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
nierob
klepacz
klepacz
Imię: nierob
województwo: dolnośląskie

moto na firme i VAT

Post autor: nierob » sob 06 mar 2010, 07:53

witam. jestem przed kupnem moto na firmę. wiem, że są rózne interpretacje przepisów odnośnie odpisania VAT-u (60procent, albo 100). Czy ktos z was ma doświadczenie w tej sprawie i jak to u was wyglądało?
kolejna sprawa to paliwo. czy odpisujecie vat czy nie?
I co z kupnem ciuchów na moto na firmę?
dzięki.

Awatar użytkownika
arczon
teksciarz
teksciarz

Post autor: arczon » sob 06 mar 2010, 08:20

Od motocykla odliczasz na bank 100%, za paliwo i ciuchy odliczasz vat. Sprawdziłem na sobie, tak mi doradziła księgowa i już niejedną kontrolę w tej sprawie miałem. Jednym słowem wypas.
Jak będziesz miał jeszcze jakieś szczegółowe pytania chętnie pomogę.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » sob 06 mar 2010, 08:34

Mój tata ma CB 500 kupioną na firmę. Za paliwo, ciuchy i części odliczasz 100% VAT'u. Z tym, że z tym paliwem to uważaj, bo jak będziesz tankował za dużo i odliczał sobie od tego to urząd skarbowy może się przywalić, że są to km nieprzejechane w celu osiągnięcia zysku, a tak o sobie :P Za motocykl nie płacił VAT'u w ogóle, bo moto było kupowane na umowę od osoby prywatnej, a nie fakturę. Cena była zmieniana na umowie do 3500zł, żeby wszedł w całości na firmę i nie podlegał amortyzacji.

Arczon jesteś pewien, że 100%?? W przypadku samochodów jest to 60%, chyba, że ma homologację ciężarową.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » sob 06 mar 2010, 09:27

vat z paliwa i z napraw,ciuchow itd 100% to na bank :)

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » sob 06 mar 2010, 09:34

Dobrze wiedzieć - też coś mam zamiar kombinować w przyszłości ;-)
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
nierob
klepacz
klepacz
Imię: nierob
województwo: dolnośląskie

Post autor: nierob » sob 06 mar 2010, 11:34

mi ktos jeszcze doradził, zeby zapytac o to "mój" US, na pismie oczywiscie i w razie czego miec podkladkę. co wy na to?

Awatar użytkownika
dawidk1978
teksciarz
teksciarz
Imię: Dawid

Post autor: dawidk1978 » sob 06 mar 2010, 13:24

Witam
VAT cały %
Jeśli jesteś małym podatnikiem to jednokrotna amortyzacja.
Ciuchy i wyposażenie też.
Sprawdzone (KSIĘGOWA BIEGŁA SĄDOWA)
Pozdrawiam Dawid

Awatar użytkownika
arczon
teksciarz
teksciarz

Post autor: arczon » sob 06 mar 2010, 21:16

Vermilion pisze:Arczon jesteś pewien, że 100%?? W przypadku samochodów jest to 60%
Jestem pewien

Awatar użytkownika
pito
pisarz
pisarz
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: pito » sob 06 mar 2010, 21:35

Ja radzilbym wystapic o interpretacje przepisow do swojego US, poniewaz z tego co wiem (troche sie interesowalem tym tematem) rozne sa interpretacje w niektorych urzedach.Radze sie ubezpieczyc proszac o wydanie interpretacji.
...bo nie stoi prawdziwie ten kto nigdy nie upadł...
pito
Puławy

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » sob 06 mar 2010, 23:06

No nie wiem Panowie jakim sposobem chcecie odliczyć 100% VAT przy kupnie mota na firmę a tym bardziej jak chcecie odliczać VAT od paliwa - na tą chwilę przepisy jasno określają kiedy można to robić.
Jedyną opcją by odliczyć 100% przy zakupie to kupić sprzęt jako towar handlowy a nie jako wyposażenie, czy też środek trwały. Odliczyć można VAT od usług i materiałów zużywanych przez motocykl (serwisy, materiały eksploatacyjne) ale nie od paliwa... No chyba, że ktoś prowadzi jakąś działalność typowo związaną z eksploatacją motocykla (np.: sport motocyklowy, chociaż i to nie jest w 100% jasne). Jeśli motocykl ma być tylko środkiem transportu to nie ma bata na fiskusa - VATu od paliwa nie da rady odliczyć (to znaczy możecie sobie odliczyć i mieć nadzieję, że przez 5 lat się nie przyczepią ;)).
Podpieracie się tutaj opiniami mega-księgowych - miło by było widzieć jakąś podstawę prawną.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » sob 06 mar 2010, 23:11

ja tam głupi jestem :)
mam księgowego madrego - on wie lepiej :)
coś mi tłumaczył na temat pkwiu itd.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » ndz 07 mar 2010, 00:14

goman - to sugeruję Ci pomyśleć nad księgowym który wyprostuje Ci wszystkie sprawy w Twojej księgowości przed ewentualną kontrolą ;)
PKWiU nie ma w tym temacie nic do rzeczy ;)
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » ndz 07 mar 2010, 01:44

Brii benzynę można odliczać jeżeli działalność wymaga przemierzania sporych ilości km, które są niezbędne do przebycia w celu uzyskania zysku. Np. przedstawiciel handlowy lub doradca zamówień publicznych. Dlatego też mówię, żeby nie przeginać z tym odliczaniem benzyny, bo jeżeli masz 2 przetargi w odległości 30km np. to gdy odliczysz sobie vat za założmy 200l benzyny to się ostro panowie w US zdziwią.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » ndz 07 mar 2010, 09:26

brii, masz rację moto to tak samo jak osobówka w firmie czyli takie same regulujące przepisy więc odpisy też żadne chyba że kratę zamocujecie i przestrzeń bagażowa będzie większa od przesyrzeni pasażerskiej :twisted: powodzenia podczas kontroli z US :lol:

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » ndz 07 mar 2010, 09:46

Vermilion, wychodzi na to, że jak kupisz do firmy osobówkę to też możesz odliczać VAT od paliwa?? Niestety nie można. Możecie upierać się dalej, ale racji nie macie - minister finansów nakazał interpretować motocykl tak samo jak samochód osobowy w myśl ustawy o podatku VAT. Czyli jeśli motocykl spełnia założenia art. 86 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) wtedy można odliczyć cały VAT, w innym przypadku 60%, nie więcej niż 6000zł. Opcją wymijającą te przepisy (aczkolwiek śliską) jest - tak jak pisałem wcześniej - zakup motocykla jako towaru handlowego (jw. pkt.7a) - wtedy można odliczyć cały VAT od zakupu i VAT od paliwa zużytego na prezentację motocykla klientom, ale trzeba prowadzić działalność polegającą na odsprzedaży albo płatnym użyczaniu motocykli.

Na deser: interpretacja indywidualna z dnia 07.02.2009 r., sygn. ILPP1/443-1008/08-2/AI - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu:
... ble, ble, ble <ciach>...
Reasumując, w przypadku:

- nabycia motocykla do prowadzonej działalności gospodarczej, Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT w ograniczonym zakresie, tj. 60% kwoty określonej w fakturze – nie więcej jednak niż 6.000 zł, o ile towar ten będzie wykorzystywany do wykonywania czynności opodatkowanych,
- rat leasingowych od zakupionego motocykla, Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia podatku w ograniczonym zakresie, tj. 60% kwoty określonej w fakturze, za cały okres leasingu – nie więcej jednak niż 6.000 zł, o ile towar ten będzie wykorzystywany do wykonywania czynności opodatkowanych,
- nabycia paliwa do napędu motocykla, prawo do odliczenia podatku VAT, zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 3 ustawy o VAT, nie przysługuje,
- nabycia akcesoriów (kask, kurtka), w myśl ogólnej zasady, wyrażonej w przepisie art. 86 ust. 1 ustawy o VAT, Wnioskodawcy przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w zakresie w jakim towary i usługi wykorzystywane są do wykonywania czynności opodatkowanych.

--------------

Więc Panowie - zmieniajcie księgowych / księgowe jeśli nie chcecie problemów, a ta księgowa biegła sądowa niech się lepiej trochę dokształci, bo nie dość, że robotę może stracić to jeszcze do ciupasa pójdzie ;) (taki żarcik - kobita pewnie zna się na "trochę innej części prawa" - nie powinna wydawać opinii jeśli dokładnie nie zapoznała się z tematem)

ODPOWIEDZ