Lustrzanka cyfrowa na moto???
- Yaco
- klepacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
I tu bym popolemizowałmors pisze:...
I kolejna informacja dosyć istotna. Aparaty cyfrowe posiadają zwłokę akwizycji od naciśnięcia spustu do zwolnienia migawki - elektronika ma swoje ograniczenia i zanim jest gotowa przygotuje system do odczytu np. 20 000 000 punktów przetransmituje, obrobi, zapamięta itd itp mija troszku czasu. W analogu jeb - spada migawka, a klisza naświetla się błyskawicznie. Niezaprzeczalna wyższość analoga...

Choruje na to szkiełko, ale jeszcze nie teraz...mors pisze:...
Canon 1VHS + 70-200/2.8L IS nie ma szybciej...

Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
- mors
- stary wyjadacz
- Kontakt:
zaraz okaże sie że to kącik nałogowców
a nie fotograficzny
"szybki strzał" to nie reporterskie zdjęcie, a wypicie bez zakąszenia?
co do AI - to właśnie wywodzą się z analogów, a dopiero potem trafiły do Dygotliwych Lustrzanek
wszystkie moje Canony analogowe od 300 przez 30 do właśnie 1VHS były / są wyposażone w moduł AI i to w 2 trybach AI FOCUS i AI SERVO i to od czasu jak jeszcze nie było na świecie cyfrówek
a co do czasu zwłoki (shutter lag) dla cyfrówek to jednak chyba jednak nie jest tak różowo - przed samym strzałem musisz mieć oczyszczona matrycę z ładunków pozostałych i tych które pojawiają się samoistnie oraz kilka innych problemów. Więcej na ten temat (w języku Szekspira
) tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_lag
http://www.cameras.co.uk/html/shutter-l ... risons.cfm
bo nie wiem czy te rozważania tak techniczne kogoś więcej interesują oprócz nas
ale jest to problem przy fotografowaniu szybkich obiektów.
Zdecydowanie najlepiej wypadnie nie lustrzanka tylko aparat z dalmierzem, który nie musi podnosić lustra lub z lustrem półprzepuszczalnym - Canon miał kiedyś taka szybka jedynkę Canon1NRS.
Canon 1VHS robi 10 klatek na sekundę i może tak wystrzelać cały film
ten dźwiek robi wrażenie... na kobietach 

"szybki strzał" to nie reporterskie zdjęcie, a wypicie bez zakąszenia?

co do AI - to właśnie wywodzą się z analogów, a dopiero potem trafiły do Dygotliwych Lustrzanek
wszystkie moje Canony analogowe od 300 przez 30 do właśnie 1VHS były / są wyposażone w moduł AI i to w 2 trybach AI FOCUS i AI SERVO i to od czasu jak jeszcze nie było na świecie cyfrówek

a co do czasu zwłoki (shutter lag) dla cyfrówek to jednak chyba jednak nie jest tak różowo - przed samym strzałem musisz mieć oczyszczona matrycę z ładunków pozostałych i tych które pojawiają się samoistnie oraz kilka innych problemów. Więcej na ten temat (w języku Szekspira

http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_lag
http://www.cameras.co.uk/html/shutter-l ... risons.cfm
bo nie wiem czy te rozważania tak techniczne kogoś więcej interesują oprócz nas

ale jest to problem przy fotografowaniu szybkich obiektów.
Zdecydowanie najlepiej wypadnie nie lustrzanka tylko aparat z dalmierzem, który nie musi podnosić lustra lub z lustrem półprzepuszczalnym - Canon miał kiedyś taka szybka jedynkę Canon1NRS.
Canon 1VHS robi 10 klatek na sekundę i może tak wystrzelać cały film

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
- Yaco
- klepacz
- Kontakt:
Nie wiem jak nazwać złoty. Wiem że fajny jest ten, gdy pęka błona... filmowa...MadziX pisze:a jak byś zdefiniował 'złoty strzał ?![]()
dzwięk 10-ciu klatek na sekundę ? owszem - bezcenny![]()

Woda na młyn dla takiego wnerwiającego typa jak jamors pisze:...
a co do czasu zwłoki (shutter lag) dla cyfrówek to jednak chyba jednak nie jest tak różowo - przed samym strzałem musisz mieć oczyszczona matrycę z ładunków pozostałych i tych które pojawiają się samoistnie oraz kilka innych problemów.
...

I tak:
Kiepski przykład. Porównuje cyfrowe kompakty do lustrzanek analogowych i dalmierzowych cyfrówek.
Tutaj to samo, żadnego DSLR'a.
Warto zwrócić uwagę, co tak bardzo odróżnia cyfrową lustrzankę od kompakta. Podstawową kwestią jest fakt, że w kompakcie światło cały czas pada na matrycę. W lustrzance natomiast matryca jest zasłonięta lamelkami migawki i zostaje oświetlona dopiero w chwili wykonywania zdjęcia. Dzięki takiej konstrukcji, kompakty mogą wykorzystywać przetwornik do ustawienia ostrości oraz parametrów naświetlenia. Znacznie upraszcza to budowę aparatu w porównaniu do lustrzanek, gdzie poza matrycą muszą znajdować się niezależne sensory dla AutoFocusa oraz światłomierza.
Kilka uwag na temat samych matryc (przetworników) stosowanych w aparatach cyfrowych. W dużym skrócie są to pakiety kondensatorów magazynujących ładunek (elektrony) wytrącony przez padające na niego fotony. Takie kubeczki na światło

Jak przekłada się to na shutter lag? Zakładając, że wciśnięto spust migawki do końca:
1. Kompakt:
- zdejmowany jest potencjał z elektrod,
- procesor na podstawie informacji z matrycy ustawia ostrość i parametry naświetlania.
Tutaj trzeba zwrócić uwagę, że jest to seria następujących po sobie klatek (naładowanie
matrycy, podanie nap. na elektrode, zczytanie matrycy, rozładowanie, zdjęcie nap. z
elektrody itd). Stąd długi czas ostrzenia w kompaktach,
- znowu podanie napięcia na elektrodę, odbiór danych z przetwornika, rozładowanie,
podanie nap. na elektrodę,
- wykonanie właściwego ujęcia, (zabranie nap. z elektrody na odp. czas, nazad podanie
tegoż napięcia,odczytanie danych, rozładowanie),
- obróbka uzyskanych danych i przesłanie ich na kartę pamięci.
2. Lustrzanka:
- procesor na podstawie dodatkowych czujników ustala ostrość i ekspozycję,
- otwarcie migawki na odpowiedni czas, zamknięcie migawki,
- odbiór danych z matrycy, rozładowanie,
- obróbka danych i zapis na kartę.
Jakoś tak prościej. Śmiem twierdzić, że shutter lag przy pojedynczym ujęciu dla lustrzanki analogowej i cyfrowej jest taki sam. Problem pojawia się w seriach, gdzie przepustowość pamięci, szybkość procesora znacznie wydłuża minimalny odstęp między zdjęciami.
- mors
- stary wyjadacz
- Kontakt:
już Cie lubię YACO
taka dyskusja to miód na me uszy
baaardzo podoba mi się ta sekwencja z "kubeczkami" wpisuje sie to zgrabnie co ustalilismy z Madzią za podstawę działalności kółka fotograficzno róźańcowego.
Jest lufa, szkło, kubeczki i złoty strzał no to będzie niezła EKSPOZYCJA!
a jak przy okazji pęknie jakaś błona... tylko żeby ISO było poniżej 50
najlepiej 25 bo pomimo mniejszej czułości to jednak czułość będzie wzrastać
z definicji shutter lag to zwłoka pomiędzy naciśnięciem spustu, a wykonaniem zdjęcia - jeżeli jest tak dobrze jak mówisz dlaczemu LEICA M3 profi 35mm rangefinder ma SL=0.016s a dygitalna M8 i M9 SL=0.05 5 razy więcej!!! przy analogowej F6 Nikona 0.037!
Lustrzanka z założenia wolniejsza od dalmierzowej jest 1.5 raza szybsza od profesjonalnej Leici! - odpowiedź prosta bo LEICA jest digi czyli SL dla cyfrówek niestety jest większa niż w analogach. QED /Quod erat demonstrandum/
dla porównania NIKON D3 przy 12MP robi 9klatek na sekundę Canon 1VHS 10kl/s [orgazm dźwiękowy
] a Canon to konstrukcja sprzed 10 lat i musi jeszcze precyzyjnie przewinąć inkryminowaną błonę
!!!
oj podoba mnie się ta dyskusja
a mam jeszcze parę argumentów w zanadrzu 
no dobra chciałeś to masz:
Thanks to Imaging-resource.com, here are the autofocus speeds
and prefocus (half-press shutter) timings for prosumer DSLRs.
Pentax *istDS and Canon 350D not yet tested.
AF * half-press
Canon 20D 0.155 0.077
Pentax istD 0.230 0.130
Minolta 7D 0.266 0.117
Canon 300D 0.264 0.142
Nikon D70 0.414 0.124
o rząd wielkości
wiem że nie powinno się kopać leżącego, ale
The first number is total shutter lag which includes the time that it takes the camera to (auto) focus and operate the shutter. dSLR times obviously include mirror swing times.
The second number is the shutter lag which is measured after the camera has been pre-focused.
dSLRs
--------
Canon 350 XT - - - - - 0.24 - - - - - 0.095
Canon 30D - - - - - - - 0.245 - - - - - 0.068
Nikon 70S - - - - - - - - 0.29 - - - - - 0.106
Nikon D2X - - - - - - - - 0.163- - - - - 0.044
Olympus E500 - - - - - 0.37 - - - - - - 0.095
Fixed-lens Digitals
-----------------------
Canon A700 - - - - - - - - 0.4 - - - - - - 0.05
Canon S3 IS - - - - - - - - 0.5 - - - - - - 0.09
Casio EX-Z850 - - - - - - - 0.2 - - - - - - 0.03
Fuji F10 - - - - - - - - - - - 0.3 - - - - - - 0.05
OK, the fastest (that I found) dSLR is faster to autofocus and fire than the fastest fixed-lens digital. But we are now at a state of fixed-lens digital technology wherein the fastest fixed-lens is faster than the slower dSLRs.
The Casio EX-Z850 can focus and fire in 0.2 seconds. It takes the Oly E500 almost twice (1.85x) as long to perform the same function. The Casio is also faster than the Nikon 70S.
We are missing the third decimal place data for the EX-Z850 so we can't determine if the Casio is faster than the Canon 350XT and 30D. We can say that the Casio is at least as fast if not faster.
If pre-focused (shutter button half pressed) then the fixed-lens digital overall perform better than dSLRs. The EX-Z850 is 1.47 times faster than the Nikon D2X and 3.5 times faster than the Nikon D70S.
Fixed-lens digitals used to be very slow compared to dSLRs, but that isn't necessarily true any longer.

baaardzo podoba mi się ta sekwencja z "kubeczkami" wpisuje sie to zgrabnie co ustalilismy z Madzią za podstawę działalności kółka fotograficzno róźańcowego.
Jest lufa, szkło, kubeczki i złoty strzał no to będzie niezła EKSPOZYCJA!

z definicji shutter lag to zwłoka pomiędzy naciśnięciem spustu, a wykonaniem zdjęcia - jeżeli jest tak dobrze jak mówisz dlaczemu LEICA M3 profi 35mm rangefinder ma SL=0.016s a dygitalna M8 i M9 SL=0.05 5 razy więcej!!! przy analogowej F6 Nikona 0.037!
Lustrzanka z założenia wolniejsza od dalmierzowej jest 1.5 raza szybsza od profesjonalnej Leici! - odpowiedź prosta bo LEICA jest digi czyli SL dla cyfrówek niestety jest większa niż w analogach. QED /Quod erat demonstrandum/

dla porównania NIKON D3 przy 12MP robi 9klatek na sekundę Canon 1VHS 10kl/s [orgazm dźwiękowy

oj podoba mnie się ta dyskusja

no dobra chciałeś to masz:
AF * half-press
Canon 20D 0.155 0.077
Pentax istD 0.230 0.130
Minolta 7D 0.266 0.117
Canon 300D 0.264 0.142
Nikon D70 0.414 0.124
o rząd wielkości

wiem że nie powinno się kopać leżącego, ale

The first number is total shutter lag which includes the time that it takes the camera to (auto) focus and operate the shutter. dSLR times obviously include mirror swing times.
The second number is the shutter lag which is measured after the camera has been pre-focused.
dSLRs
--------
Fixed-lens Digitals
-----------------------
OK, the fastest (that I found) dSLR is faster to autofocus and fire than the fastest fixed-lens digital. But we are now at a state of fixed-lens digital technology wherein the fastest fixed-lens is faster than the slower dSLRs.
The Casio EX-Z850 can focus and fire in 0.2 seconds. It takes the Oly E500 almost twice (1.85x) as long to perform the same function. The Casio is also faster than the Nikon 70S.
We are missing the third decimal place data for the EX-Z850 so we can't determine if the Casio is faster than the Canon 350XT and 30D. We can say that the Casio is at least as fast if not faster.
If pre-focused (shutter button half pressed) then the fixed-lens digital overall perform better than dSLRs. The EX-Z850 is 1.47 times faster than the Nikon D2X and 3.5 times faster than the Nikon D70S.
Fixed-lens digitals used to be very slow compared to dSLRs, but that isn't necessarily true any longer.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
- Yaco
- klepacz
- Kontakt:
mors pisze:już Cie lubię YACOtaka dyskusja to miód na me uszy
...
Morsiku... Leica M3 to analog bez jakiejkolwiek automatyki. M9 ma pomiar ekspozycji. Trzeba by było porównać te dwa aparaty w trybie manual. Podejrzewam, że moją stara Smiena ma podobny shutter lag co Leica M3 profi.mors pisze: z definicji shutter lag to zwłoka pomiędzy naciśnięciem spustu, a wykonaniem zdjęcia - jeżeli jest tak dobrze jak mówisz dlaczemu LEICA M3 profi 35mm rangefinder ma SL=0.016s a dygitalna M8 i M9 SL=0.05 5 razy więcej!!! przy analogowej F6 Nikona 0.037!
Zresztą, sprawdziłem - mój Canon ustawiony na tryb M i MF ma niemierzalny na słuch SL, a tak należałoby porównywać M3 do DSLR'a.
IMHO wynika to z tego, że 10 lat temu technika osiągnęła wyżyny w mechanice. Elektronika musi jeszcze sporo nadgonić. Poza tym, nie negowałem nigdy, że analogi są szybsze w zdjęciach seryjnych. Przy jakim trybie autofocusa i ekspozycji Canon uzyskuje te 10kl/s?mors pisze: dla porównania NIKON D3 przy 12MP robi 9klatek na sekundę Canon 1VHS 10kl/s [orgazm dźwiękowy] a Canon to konstrukcja sprzed 10 lat i musi jeszcze precyzyjnie przewinąć inkryminowaną błonę
!!!
No mam...mors pisze: no dobra chciałeś to masz:
AF * half-press
Canon 20D 0.155 0.077
Pentax istD 0.230 0.130
Minolta 7D 0.266 0.117
Canon 300D 0.264 0.142
Nikon D70 0.414 0.124
o rząd wielkości![]()

Po pierwsze primo

Przyznam szczerze, że trochę nie rozumiem tego porównania. Co miało wykazać? Chyba jedynie to, że Nikon to szajs

Proszę o objaśnienie.
Spoko, trzymam się całkiem nieźlemors pisze: wiem że nie powinno się kopać leżącego, ale![]()

mors pisze:
dSLRs
--------
Fixed-lens Digitals
-----------------------
Przeczytałeś ostatnie zdanie? Autor sam przyznaje, że najszybszy DSLR jest szybszy od najszybszego kompakta. Dodatkowo najszybszy EX-Z850 został oddany do sprzedaży w 2006 roku. Wolniejszy 350D w 2003 roku, D70s w 2005 roku, 30D w 2006 roku, a najwolniejszy E500 w 2005. Przy obecnym wyścigu zbrojeń, gdy co roku wychodzą nowe modele to całkiem dużo. Jednak chylę czoła, EX-Z850 to zajebiście szybki kompakt.
Warto zwrócić uwagę, co w tym zestawieniu pokazuje reszta kompaktów - są wyraźnie wolniejsze od średniej lustrzanki. Stosunkowo krótki SL dla Fuji jest okupiony zawężonym zakresem ostrości (high speed mode).
Olympus to też badziew...

No tu w sumie nie dziwne, podniesienie lustra i klapnięcie migawką wymaga nieco czasu. Kompakty tracą do lustrzanek na ostrzeniu i pomiarze ekspozycji. O czym zresztą pisałem w poprzednim poście.mors pisze:
I tak odnoszę wrażenie, że tego typu testy są co najmniej niemiarodajne. Różni ludzie, różne miejsca, różne warunki.
Mało ważne co potrafi aparat, ważne co potrafi fotograf.