uszkodzona stacyjka

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
ArthurRC24
Imię: Artur

uszkodzona stacyjka

Post autor: ArthurRC24 » wt 14 lip 2009, 20:22

Witam

ostatnio przydarzyła mi się niemiła niespodzianka a mianowicie w stacyjce wykruszył się element odpowiedzialny za "przekręcanie" dolnej części stacyjki (tej od zapłonu).
mam pytanie czy takie uszkodzenie można naprawić bo z tego co dzwoniłem po różnych "warsztatach" to jedynie w grę wchodzi kupno nowej, kompletnej stacyjki (ok. 700 pln)??
ewentualnie czy ktoś z Was wie gdzie w lublinie lub okolicach można to naprawić??

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » śr 15 lip 2009, 08:53

sądze że nikomu nie będzie się chciało tego robić. jedyne co możesz zrobić to rozebrać stacyjkę i samemu kombinować...
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » śr 15 lip 2009, 09:03

każdy kto naprawia stacyjki i zamki samochodowe da sobie z tym radę - u nas jest taki mistrz - ma nawet papiery na otwieranie różnego rodzaju zamków tyle, że jestem z drugiej strony Polski

a tak btw to używaną stacyjkę dostaniesz za ok 150pln na allegro

pozdro

ta będzie też pasować
http://moto.allegro.pl/item686938567_no ... od_ss.html
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

ArthurRC24

Post autor: ArthurRC24 » śr 15 lip 2009, 09:45

No właśnie nikt nie chce się podjąć naprawy tego, nawet tam gdzie zamki naprawiają. Jak nikogo nie znajdę to sam sie wezmę.

A może wiecie czy z jakiegoś innego modelu hondy stacyjki pasują do VFR??

mirov
Imię: Mirek
Kontakt:

Post autor: mirov » śr 15 lip 2009, 23:28

Ten mały element to zapadka. Ogólnie każdą wkładkę da się zrobic ArthurRc24, tylko oprócz zdemontowania jej z motocykla, wkładki dzielą się na dwa rodzaje: te które mają tylko zabezpieczenie i da się je rozebrac nawet samemu i te które trzeba zwytrychowac odpowiednim narzędziem. Nigdy nie psikaj WD40-bo lubi podnosic zapadki!!! przesmarowac wazelina techniczną lub smarem grafitowym. Szkoda ze nie jestesmy z tych samych stron bo dorabiam klucze samochodowe i motocyklowe w Rzeszowie, więc może bym Ci mogł pomóc... Ale w takiej sytuacji chyba najlepszą opcja dla Ciebie bedzię kupienie stacyjki i posiadanie dwóch kluczy...

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » śr 15 lip 2009, 23:35

nie wiem jak u ciebie mirov ale u mnie, byłem w sprawie stacyjki u człowieka który się zajmuje zamkami stacyjkami i.t.p. no i problem żeby naprawić trzeba mieć części zamienne a okazuje sie że zapadki sa jednak inne w moto niz, w samochodzie i robi się spory problem :grin:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

ArthurRC24

Post autor: ArthurRC24 » czw 16 lip 2009, 08:07

Dzięki za pomoc i zainteresowanie.
Mirov do Rzeszowa to mam faktycznie kawałek drogi także dałem już sobie spokój z naprawami i kupię nową na aukcji podanej przez Ketchup. Z tego co patrzyłem to najważniejsze wymiary się zgadzają także powinna być OK.

mirov
Imię: Mirek
Kontakt:

Post autor: mirov » czw 16 lip 2009, 11:21

Masz rację Peter, zapadki samochodowe a motocyklowe róznią sie ale niekiedy mozna coś przerobić bądz podpasowac ale nie każdemu chce sie z tym bawic... A więc powodzenia ArthuroRC24 w zakupie i montażu:)! pozdro chłopaki

ODPOWIEDZ