Chłodzenie Regulatora napięcia

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » śr 01 kwie 2009, 14:22

u mnie jest identyczny, na niego założyłem....dmucha na niego, paskami elektrycznymi i trzyma się już rok. po prostu załóż wentylator o rozmiarach mniejszych niż dotychczas. chodzi mi głównie o jego szerokość.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Chłodzenie Regulatora napięcia

Post autor: Hefajstos » śr 01 kwie 2009, 15:00

KolczyK pisze:u mnie jest identyczny, na niego założyłem....dmucha na niego, paskami elektrycznymi i trzyma się już rok. po prostu załóż wentylator o rozmiarach mniejszych niż dotychczas. chodzi mi głównie o jego szerokość.
Witam,
chciałem zapodać 80*80*25, bo taki znalazłem w sklepie, ale namierzyłem już 70*70*15 więc takowy załatwię i zacznę zabawę z montażem z powrotem.

KolczyK powiedz mi jakich wymiarów wentylator montowałeś u siebie?

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » śr 01 kwie 2009, 15:07

ja mam w rc46 dokładnie taki jak znajdziesz w większości zasilaczy komputerowych, z tym że jest założony dokładnie na ożebrowaniu regulatora, przypięty stripami. działa zawsze po przekręceniu stacyjki. od września odkąd mam moto, nie mam żadnych problemów z ładowaniem (tfu tfu). Chciałbym tylko zaznaczyć iż złącze tego regulatora zastałem zabezpieczone przed wilgocią (podejrzewam że Jacek maczał w tym palce :) )
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » śr 01 kwie 2009, 19:15

Art pisze:
Hefajstos pisze:nasunęło mi sie pytanie co do kierunku obrotów wentylatora...
Kto ma u siebie zamontowane takie rozwiązanie to, czy wentylator nastawiony jest na nawiew czy wyciąg? Wydaje mi się, że lepiej by chłodziło na nawiewie, ale chciałbym wiedzieć jak sprawa wygląda w praktyce.
wszystkie urządzenia które maja byc chłodzone skutecznie muszą mieć wentylator ZA przedmiotem chłodzonym. Zwróć proszę uwagę jak wygląda chłodzenie chłodnicy w VFR. Wentylator jest wewnatrz , a gdy sie włącza to ... zasysa powietrza nie nadmuchuje.
Zasysanie powoduje iż powietrze przejdzie przez chłodnicę , a nadmuchowanie powoduje zmniejszenie efektywności - bo tylko nawiewa, ale powietrze nie przechodzi przez oczka. Oczywiście mówimy o przypadku, gdy chłodzony przedmiot jest obudowany z wentylatorem jak własnie chłodnica. Ale pewnie do chłodzenia reglera to sie nie sprawdzi... :)
i dlatego montuje się wentylatory, które mają korpus metalowy, obierają ciepło cały czas i "się same chłodzą"
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » czw 02 kwie 2009, 00:09

80 80 20 chyba mam albo 25, bo przyciąłem mu róg :-) żeby nie ocierał o boczek :-)
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
mario71
teksciarz
teksciarz
Imię: Mariusz

Post autor: mario71 » czw 02 kwie 2009, 19:43

Ja założyłem z vtec, jest troche wiekszy radiator ale spoko miesci sie z przerwa od plastiku. jest tam o jeden wiecej kabelek koloru czarnego podł go do przekaznika i latałem 2 sezony pól europy i spoko.

Awatar użytkownika
pablo_65
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł
województwo: łódzkie
Kontakt:

Post autor: pablo_65 » sob 04 kwie 2009, 10:17

mario71 pisze:Ja założyłem z vtec, jest troche wiekszy radiator ale spoko miesci sie z przerwa od plastiku. jest tam o jeden wiecej kabelek koloru czarnego podł go do przekaznika i latałem 2 sezony pól europy i spoko.
:idea: nie jestem mocny w temacie elektryki a mam zamiar wymienic regler na nowszy, wlasnie z dodatkowym kablem (czarnym). Gdzie dokladnie trzeba go podpiąć :?:

Awatar użytkownika
pablo_65
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: pablo_65 » sob 11 kwie 2009, 18:19

koledzy proszę o pomoc w sprawie dodatkowego czarnego kabla z nowszego reglerka !!! szczerze nie wiem gdzie nalezy go podpiąć do przekaźnika jak czytalem powyzej:/ najlepiej jakby ktos zdięcie wkleil albo prosty opis. Z GORY DZIEKI !! :lol:

Awatar użytkownika
mario_blues
pisarz
pisarz
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: mario_blues » ndz 12 kwie 2009, 11:49

siema

może tu znajdziesz coś co Ci pomoże Pablo

viewtopic.php?t=4239&highlight=nowszy+regler

Awatar użytkownika
pablo_65
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: pablo_65 » śr 15 kwie 2009, 17:36

reglerek dzis dotarl wiec nizwlocznie zalozylem, dodatkowy czarny przewod pod przekaźnik - chyba dobrze podpialem, no i mowie poszaleje....wiatraczek chcialem dozucic:) ale ten regulator od rokcznikow 00-01 jakis grubas wiec nie chcial sie zadupek zmiescic:p to przycialem dziada (oczywiscie wiatrak) i smigać bedzie :) dzieki za pomoc, stare posty tez sie przydaly :] teraz OGIEN :evil:

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » pn 18 maja 2009, 11:42

Art pisze: wszystkie urządzenia które maja byc chłodzone skutecznie muszą mieć wentylator ZA przedmiotem chłodzonym. Zwróć proszę uwagę jak wygląda chłodzenie chłodnicy w VFR. Wentylator jest wewnatrz , a gdy sie włącza to ... zasysa powietrza nie nadmuchuje.
Zasysanie powoduje iż powietrze przejdzie przez chłodnicę , a nadmuchowanie powoduje zmniejszenie efektywności - bo tylko nawiewa, ale powietrze nie przechodzi przez oczka. Oczywiście mówimy o przypadku, gdy chłodzony przedmiot jest obudowany z wentylatorem jak własnie chłodnica. Ale pewnie do chłodzenia reglera to sie nie sprawdzi... :)
Odswieze kotleta (wczoraj zamontowalem swoj wentylator na regler).

Przykładem dlaczego to się 'nie sprawdzi' jest chłodzenia procesora w komputerze. Na płycie głównej masz procesor, na nim warstwe pasty termoprzewodzącej, radiator i na radiatorze wentylator, który wdmuchuje powietrze chłodząc go.

Takie małe spostrzeżenie z mojej strony :biggrin

Awatar użytkownika
Art
klepacz
klepacz
Imię: Artur

Post autor: Art » pn 18 maja 2009, 19:59

mrf pisze:Przykładem dlaczego to się 'nie sprawdzi' jest chłodzenia procesora w komputerze. Na płycie głównej masz procesor, na nim warstwe pasty termoprzewodzącej, radiator i na radiatorze wentylator, który wdmuchuje powietrze chłodząc go.
Ach te skróty myślowe :)
miałem na mysli nawiew na chłodnice.
Gdy będzie nadmuchiwac jej skutecznośc jest mniejsza niż gdy ssie :)
Zreszta sami zobaczcie jak działa wentylator gdy się włączy :)
Beyond the Grabówek sky

Awatar użytkownika
Yelu
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: Yelu » ndz 27 gru 2009, 21:56

...nie trzeba żadnego wiatraka...
Pewnego razu podczas postoju w trasce wsadziłem sobie rączkę pod owiewkę i z ciekawości sprawdziłem temperaturę reglera - ładnie się poparzyłem. Od tego czasu reglerek się już tak nie grzeje :) wystarczyły tylko dwie opaski zaciskowe za 0,20 PLN jedna : )))
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz 27 gru 2009, 21:59 przez Yelu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » ndz 27 gru 2009, 21:58

Kozackie rozwiazanie... az w szoku jestem :) ...jak to mawiaja (zreszta nie bez powodu) prowizorki sa najtrwalsze :)

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » ndz 27 gru 2009, 22:03

Tylko ta estetyka,wygląda jak z flakiem na wierzchu........coś za coś. :mrgreen:

ODPOWIEDZ