Plan byl prosty - 5 dni w chorwacji, gdzie czekala na mnie moja superkolezanka Jekaterina mieszkajaca na codzien w Novosibirsku

Podziekowania:
- Emil i Manka - za nocleg + kanapki z dzemem,
- Gregory - za zaoferowanie noclegu (niestety dalem dupy z wymiana kasy i nie dojechalem)
- Łysolek - za pomoc z austriackimi szwabami i ich trudnym jezykiem
- moja NIUNIA - za to, ze zrobilem nia 1050km jednego dnia, wypilem kawe, wykapalem sie i ruszylem na balet 30km dalej bez ZADNYCH bolow plecow czy nagarstkow, jak o za to, ze od granicy do Radomia dolecialem spalajac nieco ponad 5L/100km!!!
- rodzice - za to ze zrobili mnie mezczyzna z jajami, ktory nie bal sie ruszyc w ta samotna podroz

Start wieczorem w czwartek, bez wiekszych przygod dolecialem do Emila do Sosnowca (300km), nastepnego dnia z rana ruszylem na Chorwacje. W Cieszynie pyklem fotke, ktora podzielilem sie z Peterem i Lysolkiem (a niech zazdroszcza sobie pomyslalem) i ogien na Czechy - tam spokojnie, 150km/h pomny slow Emila ze tamtejsza polizei kosi za predkosc. Z ichniejszago autobana zjechalem na Wieden, po drodze zahaczajac ostatnie miasteczko czeskie przed granica, ktore bardzo mi sie spodobalo. Zrobilem sobie zdjecie z metalowym policjantem i polecialem dalej. W Austri winietka i ogien autostrada na Graz. Po drodze male spiecie z polizej, zakonczone 120 ojrosow mandatu (a wyszli od ponad 400) za zlamanie ilus tam przpesow i wogole za to ze jestem crazy driver (bzdura

Polecialem na Udine, we Wloszech pozalowalem na autostrade.... i byla to jedna z najlepszch decyzji jakie podjalem w zyciu!!! Znalazlem sie w raju, pomyslalem sobie (parafrazujac slowa chyba Jamesa Meya z Top Gear) CO BÓG SOBIE MYŚLAL DAJAC WLOCHOM TAL SWIETNE DROGI I GORY, PRZECEZ ONE NALEZALY SIE NAM!!! Pelno motocyklistow smigajacych na nowych sprzetach, zakrety na ktorych opony zamyka sie jadac 160km/h, zajebisty asfalt. Zatrzymalem sie na pizze - inny swiat. Poczulem sie jakbym w jakims filmie gral. Jakis Papa mnie przywital w pizzerii, jaka Mama przyniosle mega zajebista pizze, jakis kelner podlaczyl mi komorke pod ladowarke. Calosc wygladala jak wyjeta z Ojca Chrzestnego. Cale rodziny sie zjezdzaly na pizze, wszyscy zadowoleni, usmiechnieci... I pelno motocykli i motocyklistow. I co najlepsze - super kierowcy, chcialbym zeby Polacy tak jezdzili. Szybko, brawurowo, zadnego opieprzania sie na drodze. A policja? Musza miec tam naprade duzy problem z mafia skoro nie maja czasu meczyc biednych kierowcow. Na jakiejs malutkiej stacji zatrzynalem sie zatankowac i czekalem przy kase bo typ palil gumie w swojej RSVce a drugi probowal postawic na kolo swojego quada

A teraz kilka slow o Chorwacjii. Chorwaci to zajebisci ludzie. Drazan i jego brat robia w Italii a zjezdzaja do rodzicow na swieta no i na wakacje wysylaja tam dzieci z zonami. Zakochani w motocyklach (sluby na moto itp, w domu pelno wielkich zdjec jak pala gume czy z jakis zlotow), w japonskich motocyklach. Ich ojciec w oddzielnym budynku ktory nazwalem bimbrownia robil wino i Rakije (ktorej 2L przywiozlem do Polski

Powrot przez Wegry i Slowacje. Zamiast wyjechac o 8 rano jak planowalem ruszylem o 14 (bo mnie pani Zlata meczyla opowiesciami o historii Chorwacji, zyciu, rozwodach i sp Janie Pawle II, ktorego uwielbiala. Przypomnialem sobie zasade - celem jest jazda i ruszylem bocznymi drogami na Wegry. Bylo ekstra ale w Rijece chcac nie chcac musialem wskoczy na sutostrade i ogien 200km/h nadrabiac stracony czas w gorach. Zaliczylem na polnocy Chorwacji miasteczko Varazdin... w przewdoniku jest napsane ze nie da sie nie odczuc klimatu romantyzmu i spokojny tego miasta. I rzeczywiscie. Jest piekne, cale zbudowane w barokowym stylu, z gleriami, muzeami, knajpkami, muzaka plynac nie wiadomo skad... I pieknymi CHorwatkami ;D (jedna w lodziarni powiedziala ze jestem "so SWEEEEETTTT"asny i zrobila mi zajebistego lodzika (bez podtakstwo - lodzik byl waniliowy z kawalkami czekolady

Wegry - im tez sie nalezy osobny rozdzial bo to NAJGORSI KIEROWCY I NAJLEPSI POLICJANCI!!!
Po kolei. Chorwacja - Wegry dwa swiaty, Chorwaci jezdza jak wlosi, wegrzy to pizdy. Wszyscy po 50km/h, ale najgorsze bylo to ze wszyscy zakladali ze ja tez tyle jade i ciagle wyjezdzali mi z podporzadkowanych albo zajezdzali droge wykonujac lewoskretm masakra. Dojechalem nad balaton ok 21.30 - o 23 znalazlem kemping i wybralem sie nad jezioro - szok! Po raz drugi znalazlem sie w raju, nie mialem pojecia ze Wegierki sa takie ladne!!! Blondynki, brunetki, balet na balecie, masakra (Oczywiscie jako ze wiekszosc Ownersow ma swoje Ownersice wiec nie powinno ich to wogole interesowac

podsumowujac
Zrobilem rowno 4tys km (a mialo byc 2600). Wydalem hmm nie chce liczyc ale ok 2200 zl (a mialo byc 1200). Moto spisalo sie bez zarzutu.
Jesli macie pieniadze i chcecie spedzic zajebiste wakacje w chorwacji - NIE ROBCIE TEGO, JEDZCIE NA KRYM!!! Bije na glowe chorwacje pod kazdym wzgledem. Na ukrainie na mandaty wydacie najwyzej 20$, benzyna kosztuje 3.30 chyba a nie prawie 5zl, piwo w pubie 3zl a nie 12, kwatery sa po niecale 20zl/dobra, biwakowac mozna za darmo wszedzie gdzie sie chce, plaze zdecydowanie lepsze, kobiety bez porownania... Nie ma absolutnie zadnego powodu by jechac na chorwacje, nie rozumiem zachwytu tym krajem ludzi jezdzacych nad morze. Chorwacja jest piekna ale w glebi ladu. Miasteczka warte zobaczenia, zwiedzenia i wyjechania z nich, nic wiecej.
Napisze wiecej - gdybym drugi raz mial jechac i wiedzial to co wiem, zrobilbym sobie objazdowke wogole nie zahaczajac o wybrzeze, jadac wylacznie bocznymi drogami. A gdybym chcial plaze, slonce, morze, gory, widoki, atmosfere i zabawe - ruszylbym na Krym... Doswiadczenie bylo fajne, poznalem fajnych ludzi, ale dwa pobyty na Krymie wypaczyly chyba moja psyche