Zbroja, żółw na VFR-ce?
- gkurek3
- bywalec
- Kontakt:
Zbroja, żółw na VFR-ce?
Witam! Mam pytanko. Mianowicie tego lata miałem poważny problem (pewnie nie tylko ja). Upał dawał się we znaki. Chciałoby się zrzucić kurtkę i jeździć w T-shircie, ale co z bezpieczeństwem? Pomyślałem nad kupnem zbroji razem z żółwiem. Wygląda na to że ta siatka jest dosyć przewiewna, ochraniacze dosyć solidne. Zastanawiam się co o tym myślicie. Dotychczas zbroja kojarzyła mi się jedynie z motocyklami enduro. Czy ktoś z was miał z takim produktem styczność? może macie jakieś ciekawe opinie dotyczące konkretnych firm/modelów?
przejrzałem forum, wiem że podobny temat już był, jednak mówiono jedynie o firmach.
przejrzałem forum, wiem że podobny temat już był, jednak mówiono jedynie o firmach.
'Dream as if You'll live forever.. Live as if You'll die today' (James Dean)
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
Jesli chodzi o bezpieczenstwo to jazda w buzerze to tak jakbys jezdzil praktycznie bez ochraniaczy. Ona spelni swoje zadanie jesli w kurtce nie masz protectorow i pod spod zalozysz zbroje a tak przy kontakcie z jezdnia rajstopa sie rwie z protectory przesuwaja przez co ochrony nie masz. Niektore firmy zaczely wypuszczac siateczkowe kurtki i mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie np HELD Tropic
- kruhy
- klepacz
- Kontakt:
zgadzam się z tym, choć osobiście w zbroi szlifa nie miałem, a mam siateczkową firmy Adrenaline kupiną w intermotors. To jedna z tańcszych zbroi, ale wykonanie i ochraniacze wyglądają dobrze.WiktorVFR pisze:Ona spelni swoje zadanie jesli w kurtce nie masz protectorow i pod spod zalozysz zbroje a tak przy kontakcie z jezdnia rajstopa sie rwie z protectory przesuwaja przez co ochrony nie masz
Nie ma pewności że siateczka nie porwie się przy szlifie a cała reszta nie poprzesuwa, ale przy dzwonie plecami w coś na pewno będzie lepsza niż kurtka.
I faktycznie jest chłodniej bez 2 zdań, z tym że plecy i tak miałem zawsze mokre od żółwia
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]
-
- teksciarz
- Imię: Kuba
Mam taka sama zbroje, o ktorej pisze Kruhy - jezdzi sie w niej bardzo fajnie i choc szlifa nie mialem mysle ze lepsze to niz sam t-shirt. Ostatniego lata w Warszawie poprostu nie dalo sie jezdzic w kurtce.
Zdrowko!
Kuba
Zdrowko!
Kuba
Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!
- diablique
- klepacz
- Imię: Ann
- Kontakt:
a ja uwazam ze to dobry pomysł...
ale do latania w lato do pracy , gdzie w korku sie cisniesz i predkosc jest miejska, wtedy nawet przy jakims zdarzeniu zbroja da radę(tak mi sie wydaje gdyz szlifa w niej nie mialam)
w trase juz niestety jest to sredni pomysl i nie chodzi tu nawet o szlifa tylko o bol jaki sprawiaja rozwalajace sie o cialo owady(przynajmniej dla mnie jest to nieprzyjemne i psuje radosc z jazdy)
ale do latania w lato do pracy , gdzie w korku sie cisniesz i predkosc jest miejska, wtedy nawet przy jakims zdarzeniu zbroja da radę(tak mi sie wydaje gdyz szlifa w niej nie mialam)
w trase juz niestety jest to sredni pomysl i nie chodzi tu nawet o szlifa tylko o bol jaki sprawiaja rozwalajace sie o cialo owady(przynajmniej dla mnie jest to nieprzyjemne i psuje radosc z jazdy)
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
ja natomiast uwazam ze najlepszym rozwiazaniem bedzie kurtka siateczkowa, cena taka sama a chroni lepiej i starcza na dluzszy okres czasu. Jesli ktos jeszcze nie zauwazyl ze zbroja zrobiona jest z rajstopy to chetnie uzycze motocykla do crash testu. Widzialem zbroje po styknieciu z asfaltem i jak dla mnie to wynalazek pod kurtke ktora nie ma oxchraniaczy.diablique pisze:a ja uwazam ze to dobry pomysł...
- gkurek3
- bywalec
- Kontakt:
Zdaję sobie sprawę, że zbroja nie ochroni mnie tak jak kurtka. Masz przewiewność kosztem bezpieczeństwa. Jednak na pewno lepsze to niż jazda w T-shircie, a cena zbroi z Adrenaline jest niższa niż tego Helda.
Szukam innych odpowiedników kurtek o których mówisz ale nie potrafię nic znaleźć. Może znasz inne firmy produkujące takie kurtki siateczkowe?
Szukam innych odpowiedników kurtek o których mówisz ale nie potrafię nic znaleźć. Może znasz inne firmy produkujące takie kurtki siateczkowe?
'Dream as if You'll live forever.. Live as if You'll die today' (James Dean)
- shaman
- Imię: Bartek
- Kontakt:
witam
miałem "zbroję" UTIKA za jakieś 150zł. używałem jej na snowboard. natomiast rajstopa na której są osadzone ochraniacze urwała się razem z paskiem jak chciałem zacisnąć na przedramieniu...
do tego zero oddychania, idzie się zapocić po prostu masakrycznie śmierdzi i ciężko wyprać.
używałem w lecie, na gołą klatę, pod cięńką kurtkę.
lepsze niż nic, ale nie polecam.
natomiast braciszek ma Dainese na siatce, jest przewiewna i wygląda na prawdę solidnie z tym że dainese już troszkę kosztuje...
pozdr
miałem "zbroję" UTIKA za jakieś 150zł. używałem jej na snowboard. natomiast rajstopa na której są osadzone ochraniacze urwała się razem z paskiem jak chciałem zacisnąć na przedramieniu...
do tego zero oddychania, idzie się zapocić po prostu masakrycznie śmierdzi i ciężko wyprać.
używałem w lecie, na gołą klatę, pod cięńką kurtkę.
lepsze niż nic, ale nie polecam.
natomiast braciszek ma Dainese na siatce, jest przewiewna i wygląda na prawdę solidnie z tym że dainese już troszkę kosztuje...
pozdr
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
A co powiecie o tym?Warto?
http://allegro.pl/zbroja-ochraniacz-fir ... 87556.html
http://allegro.pl/zbroja-ochraniacz-fir ... 87556.html
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
poszukaj w InterMotorsie , ja kupiłem na wyprzedaży kurtkę Air Flo czy coś takiego za 150 zł z kpl. ochraniaczy i wypinaną podpinką przeciwdeszczową
taka jak tu : http://4bikes.pl/kurtka-tekstylna-adren ... -1804.html
taka jak tu : http://4bikes.pl/kurtka-tekstylna-adren ... -1804.html
Adam