Zbroja, żółw na VFR-ce?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
gkurek3
bywalec
bywalec
Kontakt:

Zbroja, żółw na VFR-ce?

Post autor: gkurek3 » pt 19 lis 2010, 08:32

Witam! Mam pytanko. Mianowicie tego lata miałem poważny problem (pewnie nie tylko ja). Upał dawał się we znaki. Chciałoby się zrzucić kurtkę i jeździć w T-shircie, ale co z bezpieczeństwem? Pomyślałem nad kupnem zbroji razem z żółwiem. Wygląda na to że ta siatka jest dosyć przewiewna, ochraniacze dosyć solidne. Zastanawiam się co o tym myślicie. Dotychczas zbroja kojarzyła mi się jedynie z motocyklami enduro. Czy ktoś z was miał z takim produktem styczność? może macie jakieś ciekawe opinie dotyczące konkretnych firm/modelów?
przejrzałem forum, wiem że podobny temat już był, jednak mówiono jedynie o firmach.
'Dream as if You'll live forever.. Live as if You'll die today' (James Dean)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » pt 19 lis 2010, 08:54

Jesli chodzi o bezpieczenstwo to jazda w buzerze to tak jakbys jezdzil praktycznie bez ochraniaczy. Ona spelni swoje zadanie jesli w kurtce nie masz protectorow i pod spod zalozysz zbroje a tak przy kontakcie z jezdnia rajstopa sie rwie z protectory przesuwaja przez co ochrony nie masz. Niektore firmy zaczely wypuszczac siateczkowe kurtki i mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie np HELD Tropic

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » pt 19 lis 2010, 10:40

WiktorVFR pisze:Ona spelni swoje zadanie jesli w kurtce nie masz protectorow i pod spod zalozysz zbroje a tak przy kontakcie z jezdnia rajstopa sie rwie z protectory przesuwaja przez co ochrony nie masz
zgadzam się z tym, choć osobiście w zbroi szlifa nie miałem, a mam siateczkową firmy Adrenaline kupiną w intermotors. To jedna z tańcszych zbroi, ale wykonanie i ochraniacze wyglądają dobrze.

Nie ma pewności że siateczka nie porwie się przy szlifie a cała reszta nie poprzesuwa, ale przy dzwonie plecami w coś na pewno będzie lepsza niż kurtka.
I faktycznie jest chłodniej bez 2 zdań, z tym że plecy i tak miałem zawsze mokre od żółwia
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Post autor: cooba1 » pt 19 lis 2010, 23:57

Mam taka sama zbroje, o ktorej pisze Kruhy - jezdzi sie w niej bardzo fajnie i choc szlifa nie mialem mysle ze lepsze to niz sam t-shirt. Ostatniego lata w Warszawie poprostu nie dalo sie jezdzic w kurtce.
Zdrowko!
Kuba
Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » sob 20 lis 2010, 09:25

a ja uwazam ze to dobry pomysł...
ale do latania w lato do pracy , gdzie w korku sie cisniesz i predkosc jest miejska, wtedy nawet przy jakims zdarzeniu zbroja da radę(tak mi sie wydaje gdyz szlifa w niej nie mialam)
w trase juz niestety jest to sredni pomysl i nie chodzi tu nawet o szlifa tylko o bol jaki sprawiaja rozwalajace sie o cialo owady(przynajmniej dla mnie jest to nieprzyjemne i psuje radosc z jazdy)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » sob 20 lis 2010, 09:49

diablique pisze:a ja uwazam ze to dobry pomysł...
ja natomiast uwazam ze najlepszym rozwiazaniem bedzie kurtka siateczkowa, cena taka sama a chroni lepiej i starcza na dluzszy okres czasu. Jesli ktos jeszcze nie zauwazyl ze zbroja zrobiona jest z rajstopy to chetnie uzycze motocykla do crash testu. Widzialem zbroje po styknieciu z asfaltem i jak dla mnie to wynalazek pod kurtke ktora nie ma oxchraniaczy.

Awatar użytkownika
gkurek3
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: gkurek3 » sob 20 lis 2010, 12:42

Zdaję sobie sprawę, że zbroja nie ochroni mnie tak jak kurtka. Masz przewiewność kosztem bezpieczeństwa. Jednak na pewno lepsze to niż jazda w T-shircie, a cena zbroi z Adrenaline jest niższa niż tego Helda.

Szukam innych odpowiedników kurtek o których mówisz ale nie potrafię nic znaleźć. Może znasz inne firmy produkujące takie kurtki siateczkowe?
'Dream as if You'll live forever.. Live as if You'll die today' (James Dean)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » sob 20 lis 2010, 13:30

Arlen Ness ale nie pamietam modelu

Awatar użytkownika
shaman
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: shaman » pt 31 gru 2010, 13:45

witam

miałem "zbroję" UTIKA za jakieś 150zł. używałem jej na snowboard. natomiast rajstopa na której są osadzone ochraniacze urwała się razem z paskiem jak chciałem zacisnąć na przedramieniu...
do tego zero oddychania, idzie się zapocić po prostu masakrycznie śmierdzi i ciężko wyprać.
używałem w lecie, na gołą klatę, pod cięńką kurtkę.
lepsze niż nic, ale nie polecam.

natomiast braciszek ma Dainese na siatce, jest przewiewna i wygląda na prawdę solidnie z tym że dainese już troszkę kosztuje...

pozdr

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » ndz 02 sty 2011, 13:07

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Post autor: adam.ada » ndz 02 sty 2011, 13:16

poszukaj w InterMotorsie , ja kupiłem na wyprzedaży kurtkę Air Flo czy coś takiego za 150 zł z kpl. ochraniaczy i wypinaną podpinką przeciwdeszczową
taka jak tu : http://4bikes.pl/kurtka-tekstylna-adren ... -1804.html
Adam

ODPOWIEDZ