Przyznam sie bez bicia że ostatnio nie zaglądałem na foruma za co szczerze żałuję

Przycisnęło mnie jednak i chciałem się zwrócić o poradę. Mianowicie na początku czerwca skończyło mi się OC w Warcie na puszkę, kilka dni wcześniej w rozmowie telefonicznej z przedstawicielem tejże firmy oznajmiłem ze nie będę przedłużał na następny rok tego ubezpieczenia. Podpisałem wiec umowę z następną firmą i sprawę uważałem za zamknięta, Aż tu parę dni temu dowiaduje się ze umowa niezerwana pisemnie przed jej końcem jest z automatu przedłużana o kolejne 12 miesięcy. Zadzwoniłem wiec do Warty i miła panie powiedziała ze oczywiście tak jest bo tak mówi ustawa, na pytanie dlaczego wiec jeszcze mnie o tym nie poinformowali odpowiedziała ze najwyraźniej nie zostało to jeszcze zweryfikowane ale jak już to zrobią to mnie poinformują o tym ( i oczywiście o należności) i że może to nastąpić nawet za dwa lata.
Po przestudiowaniu wujka gogle napisałem pismo do Warty z prośbą o zerwanie umowy za porozumieniem stron i zapłacie tylko za okres wykorzystanej umowy, czyli od czerwca do dziś. Jednak wujo powiedział mi ze są marne szanse aby Warta na to poszła i kazał nastawić się na zapłatę pełnej kwoty!!! Prawie 1.5 mojej pensji
Znalazłem jednak sposób by zerwać umowę zgodnie z prawem:
„Wystarczy przekazać darowiznę najbliższej (w I linii) osobie, np. bratu, ojcu itd.
kolejną darowiznę należy zrobić od następnego dnia do 30 dni po podpisaniu pierwszej umowy (po tym czasie trzeba przerejestrować auto)
Jeśli wartość auta przekracza kwotę ponad 9 tys.zł (dokładnie nie pamiętam) wówczas trzeba w US złożyć wniosek na druku SD-Z2 z załączonym skanem dowodu rejestracyjnego oraz kopią umowy. Na złożenie tego wniosku obdarowany ma czas do 6 miesięcy od daty zawarcie umowy.
Czyli trzeba złożyć dwa takie wnioski. Złożenie wniosku zwolnione jest z opłat.
W przypadku gdy wartość auta jest niższa od tej kwoty której nie pamiętam wniosku nie trzeba składać.
W dniu podpisania takiej umowy udać się do placówki niechcianego ubezpieczyciela i wypowiedzieć umowę.
Opłatę można dokonać po podliczeniu wykorzystanej składki przez TU
Ważne jest żeby nie przekroczyć terminu 6 miesięcy ze składaniem druku SD-Z2, jeśli przekroczymy termin US może pociągnąć nas do zapłacenia podatku.”
I tu dochodzimy do sedna, czy ktoś próbował zrobić takie cuś?
Czy musze zmieniać blachy jeśli czas darowizn nie przekroczy miesiąca?
Za wszelkie podrady będę niezmiernie wdzieczny?
PS. dzwoniłem do skarbówki i dowiedziałem sie ze od darowizn dla najbliższej rodziny nie ma podatku, niezależnie od wysokości darowizny:) trzeba tylko iść z drukiem SD-Z2 aby go podbili i wpisali do rejestru.